Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Originál z roku 2001 se mi líbil zhruba stejně. Zde je moc dobrý konec. Od děje už jsem věděla, co zhruba čekat a dočkala jsem se. Dovnitř vcházeli všichni s nadějí na snadný výdělek, se spoustou předsevzetí a zásad, ze kterých nikdo nechtěl slevit. Byli rozděleni na dozorce a vězně, a to s nimi něco zásadního udělalo. Ven vyšli jako zlomené trosky. Kdo nevěří, ať se podívá, co podobná "hra" udělá s Homo sapiens. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Experiment je remakem slušného (nikoli však vynikajícího) německého filmu Das Experiment, který jsem viděl poměrně dávno, takže se vyhnu bližšímu srovnání. Je zde hned několik problémů. The Experiment je po vzoru svého předchůdce strašně předvídatelný, divák je schopen naprosto přesně odhadnout, co se bude dít dál - a to i bez znalosti původního filmu, či povědomí o skutečné události z roku 1971. Dalším problémem jsou bez výjimky nesympatické postavy - i ten Adrien Brody, který mi normálně vůbec nevadí, zde na mne působil velmi nepříjemně. No a do třetice ta nejzásadnější výtka - když v psychologickém thrilleru nejste absolutně schopni uvěřit vývoji postav, je zle. Kdyby se jednalo o originální projekt, byl bych smířlivější, za daných okolností však nemůžu dát víc než dvě hvězdy - remake, který není lepší než originál, je špatný. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Už první filmový Experiment byl pro mě zklamáním a naděje, že remake bude lepší, bohužel nezemřela poslední. Zemřela jako první. Už ve chvíli, kdy promluvil vědátor připomínající šíleného vědce, kdy se ukázalo, že rozdělení rolí neurčuje los a dozorci jsou sbírka zamindrákovaných frajírků a psychopatů, bylo zbytečné v experimentu i filmu pokračovat. Zejména, když následovalo dění nejen zcela nelogické, porušující vlastní pravidla, ale místy až nesmyslné, a také zcela předvídatelné, a to i pro toho, kdo nikdy neslyšel o Stanfordu ani původním německém filmu. Vše co bylo v reálném experimentu děsivé a šokující, vše co v německém originálu mělo alespoň nějaký vývoj, bylo tady uspěchaně a bez zájmu či logické příčiny odbyto. A nezachránil to ani snaživý Whitaker, ani Brodyho smutné psí oči. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Příjemnej snímek, zajímavej nápad, i když to je vlastně jenom předělávka. Musim vyzdvihnout herce, Collins mě dost překvapil, Cam byl výbornej, Adrien docela slušnej výkon, ale Forest ? Ten byl dechberoucí, ten výkon sem mu neskutečnym způsobem žral, vlastně jsem si tenhle film stáhnul jenom kvuli tomu, že tu hrajou dva moji oblíbený herci, a nadchli mě. Jinak Maggie mi tady teda přišla docela dost prkenná.. Hudba byla docela dobrá. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama