Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Německý originál jsem neviděl, tudíž nemohu posoudit, ale když budu mluvit jen za tento remake, tak především kladně. Film se snaží ukazovat povahy lidí na dvou rozdílných stranách barikády. Na jedné starně to jsou vězňové, kde exceluje Adrien Brody, na druhé pak dozorci, kde perlí Forest Whitaker. A tyto dvě skupiny simulují opravdové vězení. Nečekal jsem tak deprilující a místami opravdu brutální příběh. Ale vše, o čem jsem pochyboval, tady fungovalo výborně. Ke konci sice děj sklouzl a připadlo mi, že právě ten konce je uspěchaný. Na druhou stranu ale právě konec nutí k zamyšlení. Velký podíl na kvalitě a potažmo na mé hodnocení ale měli vliv právě dva zmínění herci. Takto má vypadat perfektně zahraná role, a obzvlášť Forest byl nadupanej. Jo, příjemný překvápko, který mi v paměti utkví dlouho. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody je sympaťák jako vždycky a Forest Whitaker to zvládal docela dobře, ale jeho postava zas byla nějakým divným způsobem napsaná, takže to nevyznělo tak jak mělo. Rozhodně ne tak jak v původním německým experimentu. Navíc to tady nějak divně hrotili úplně do ztracena tím jakým způsobem změnili závěr a vyznění celého filmu. Navíc do toho ještě jako tak trochu zvláštně pojatá postava nácka, ke kterýmu snad má mít člověk sympatie právě skrze to že je to aktuální nebo bývalý nácek? To je trochu divný :). ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Citujem zaverecne slova z filmu: "Stale si myslis, ze sme na evolucnom rebricku vyssie ako opice? Ano, pretoze veci dokazeme zmenit." Som pesimista a negativista, a preto si to nemyslim. Sme obycajne zvierata a niekedy sa spravame horsie ako oni. A na to nepotrebujeme ziaden Stanfordsky experiment, ktory v konecnom dosledku ani inak nemohol dopadnut, ako dopadol. Nie som si ista, do akej miery je nemecka ci americka verzia vierohodna, co sa reality tyka, ale kazdopadne tak ci onak, pocit moci dokaze robit zazraky. A to nemyslim ako kompliment. Prijemne herecke obsadenie, fajn atmosfera a co ma naozaj bavilo bola posledna sekvencia, kedy utekaju obidva "tabory" a do toho hra fantasticka hudba! Uzasna praca s kamerou. Ani chvilku som sa nenudila. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je to konečne po dlhšej dobe film, ktorý ma tak vtiahol do deja, že som si takmer neuvedomoval, že je to iba film :) Super scenár, geniálne obsadenie a skoro po celú dobu neskutočná atmosféra. S Brodyho postavou som sa tak stotožnil, že keď sa bil, tak sám som mal chuť udrieť si jednu zaňho :) Originál som nevidel, takže porovnať nemôžem, no čo sa tohto remaku týka, tak to stálo za to :) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Německý film jsem brala, ačkoliv vyloženě odvařená jsem z něj taky nebyla, protože oni slibný námět zpracovali filmařsky nepříliš obratně. A proto nechápu, jak to režisér, který měl k dispozici Adriena Brodyho a Foresta Whitakera, mohl zkazit ještě víc. Film je poměrně krátký a nestihl uspokojivě dopříst všechny nitky, které na začátku a během průběhu přislíbil. Také mi chyběla zpětná vazba z velína, jenom zvednuté dveře mi nestačí, já chci tváře, výměny názorů a emoce. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama