Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pokud umí němci točit nějaké filmy, tak především u mě jasně vítězí ty s válečnou tématikou a dramata. Tento bych zařadila rozhodně mezi nadprůměrný film. Režijně, scénáristicky i herecky skvěle zvládnutý. Avšak zřejmě jako většina experimentů, má i tento své chybky a menší nedodělávky. A teprve, když probíhá a vy jej sledujete, máte pocit, že něco není, jak má být. Něco schází. A tento dojem jsem začala v sotva postřehnutelných dávkách nabývat po celou dobu sledování. Na jeho konci se však plně ucelil a já měla pocit, že ač se mi dostalo kvalitního a působivého filmového zážitku, něco mu chybělo. Možná jsem čekala více šokující a strhující děj a více vyzvednuté charaktery postav. Přišlo mi, že celý snímek je jakoby rezervovaný. Tím německým, chladným přístupem. Chybělo tomu to něco, co by mě sežvýkalo a na konci vyplivlo zcela konsternovanou, šokovanou, s mrazením po těle, otevřenou pusou, kde bych si říkala "tak to byl teda nářez..." Tento Experiment na to rozhodně měl. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

takové psychologické thrillery mám rád, které jsou uvěřitelní a ukazují nám naše skryté pudy, jenž v běžném životě jen občas nenápadně vykukují. A jak málo stačí, aby nás ovládli ... Natočené dokonale to nebylo, ale i tak se mi líbil a v napětí mě udržel až do konce a naštěstí ani ten nezkazili. Proto si mé 4* zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Když se Experiment začal rozjíždět, tak mi ihned problesklo hlavou, že půjde o slabší kousek na úrovni televizní inscenace, kterou známe u německých sousedů. Jasně, po technické stránce se nejedná o úplně vybroušený snímek, ale ukázalo se, že jsem film hodně podcenil. Nakonec se z něj vyklubalo solidní akční psycho, které je inspirované podle skutečného Stanfordského vězeňského experimentu. Jakmile začne přituhovat, nelze jinak než dokoukat do konce, protože v napětí Experiment výborně graduje. A samotné finále jsou tak trochu jatka, které ve mě dokázaly vybouřit vlnu emocí. Nejedná se zase o takový exploaťák a trošku jsem nadsadil, ale rozhodně to stálo za to. Co mě dostalo nejvíc je výběr herců padnoucí přesně na míru jednotlivým charakterům. Z počátku je všechno "hahaha"/"hihihi", ale všichni se nám tam krásně vybarví v plné parádě, a to místama docela šokujícím způsobem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený psychologický thriller. 1) 44letý režisér Oliver Hirschbiegel měl už za sebou Komisaře Rexe a před sebou Pád Třetí říše, když se rozhodl zfilmovat knihu Black Box Maria Giordana. Ten taky napsal scénář na rozdíl od remaku Paula Scheuringa z roku 2010, kdy si scénář psal režisér sám. 2) Spoiler. Film není dokument o Stanfordském vězeňském experimentu. Ve skutečnosti výběr účastníků, průběh celé akce a zejména její předčasné ukončení po šesti dnech proběhlo odlišně, méně dramaticky (například nikdo ve skutečnosti nezemřel). Cenou za akčnost, která ve filmu ke konci až bere dech, je, jak se zdá, mělký osobnostní portrét zejména dozorců a celkové psychologické znevěrohodnění jejich činů. 3) Vřele doporučuji přečíst si například anglickou (ne českou) verzi Wikipedie, kde je stručně a přitom dostatečně podrobně vysvětleno, jak celý experiment probíhal. 4) Zvláštní zmínku věnuji velmi přitažlivému 30letému představiteli hlavní role novináře - Moritzi Bleibtreuovi. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Psychologický překvapivě prázdné a obsahově také. Partička lidí se nechá zavřít a podstoupí experiment, který je rozdělí na dva nemilosrdně se nenávidějící skupiny dozorců a vězňů. Kdo by čekal pokojný průběh je na omylu, protože "když dáš člověku moc nad jiným člověkem, vždycky jí zneužije...". Herci tu nejsi nijak kvalitní, ale lehce to napomáhá mírné snaze reálného experimentu. Bohužel délka zabíjí obsahově velmi řídký scénář, v kterém pouze čekáte, kdy konečně vězni pochopí, že jediná možnost, jak přežít je útěk. Tempo je pomalé, i když film ze začátku působí jako malý dokument postupem času se změní v obyčejný film, který vás ničím nepřekvapí. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama