Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 3

Recenze (1 121)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Terapie, díl druhý. "Jedna květina bez listu, druhá bez nohy a třetí bez prstu, to dělá rovné dva dny." Mimozemská logika může být svérázná, přesto ta z Macha a Šebestové jistej smysl dává. Logika alienů z prvního nefalšovaného scifiwesternu však smysl nedává ani trochu, chytřejší jsou i Rusáci ve filmech z reaganovskýho období nebo Indiáni z Větrova. Přitom před jejich nazemivstoupením to budilo i jistý naděje, Craig byl za drsňáka a Paul Dano ještě nebyl trestuhodně nevyužitej. Pak ale asi přebral štafetu další ze šestice scénáristů a podobně jako Američanům v Soulu mu vypadl kolík (páč moc myslel na Olinku a neunesl tíhu), a zatímco se to snažil zamaskovat jeho vrácením zpět, zvládal napsat jenom každou třetí větu. Další už pak radši na kolík ani nešahal a za cenu zopakování několika scén začal znovu od začátku, přičemž si nevšiml, že nepřátelé nejsou rudoši, ale návštěvníci z rudé planety, a tak je nechal pobíhat bez taktiky a logiky sem a tam. Animátorům navíc nějak unikla proporce mezi Alienama a jejich ohnivejma létajícíma ořema, ale to už je jen vrchol nezvládnutého díla. Leč svůj úkol to splnilo, blbej film totiž trochu funguje jako chlast, ve větší míře škodí, ale v přiměřený a při správným mixu blbosti s hloupostí dává na chvíli zapomenout. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Krajně nevyrovnaný a místy vyloženě neohrabaný film, který sbírá body ve stylovosti (funguje westernová i videoherní stylizace), slušné akci a faktu, že to navzdory všem evidentním mínusům (patos, trapnost, podivný scénář a neuvěřitelné psychologické otočky některých postav) je poměrně zábavné... Noahu Ringerovi ovšem doporučuji narvat do rypáku špunty a už nikdy ho nepostavit před kameru. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že délka a náplň scénáře příliš nepřekročily název filmu, který sliboval pořádný úlet, a v kombinaci s nabušeným tvůrčím týmem i ideální popcornovou zábavu. Prvních cca 15 minut je božích, Craig je ultimátní tvrďák, plátěné košile smrdí potem a každý tam nosí kolty proklatě nízko. Pak na scénu nakráčí Ford, který vyrukuje s nejsměšnějším drsňáctvím v dějinách Divokého západu, a vše korunuje absolutně asexuální out-fit à la noční košilka Olivie Wilde. Děj vystřídá všehovšudy 3 větší lokace (přičemž většinu z nich zabírá pustina Nového Mexika), větší množství ILM fantazírování, abyste taky pohledali pod lupou, takže se na místě nabízí otázka, kde se podělo těch 163 mega z rozpočtu? Od začátku druhé třetiny permanentně odzívaná nuda, která si ten komerční propad bezezbytku zaslouží. Nejhorší blockbuster za cca 2-3 roky nazpět. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nad takovou přehlídkou klišé bych skoro až brečel, ale kdyby to aspoň byla sranda... Bohužel není, protože Favreau nechal doma nejen humor, zbytky logického uvažování, ale také jakoukoliv snahu na vtažení diváka do (absurdního?!) děje filmu. To nejzásadnější nedostatek je pro mě nedostatečná dynamika filmu. Ano, postavy i děj někam směřuje, ale mě osobně vůbec ten pohyb nijak nebavil (nevím, jak to jinak napsat). Všichni, až na Olivii, mi byli ukradení a ještě k tomu tam je z počátku pár mimozemských letounů a v druhé půlce filmu spíše taková malá líheň (a proč sakra nepoužívaj víc ty zbraně a jdou na fyzický kontakt? Vyspělá civilizace nás jistě bude chtít umlátit dlaněmi...). Nejcennější poznatek z filmu? Chci pracovat jako kompars u filmů, kde hraje Olivia Wilde, protože bych měl určitě větší šanci vidět její nahé tělo než kdybych chodil po New Yorku a myslel na její krásné oči:)). ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak jsem včera večer dostala chuť na sci-fi a tím nemyslím žádnou růžovou knihovnu přistříknutou cestováním v čase, ale pořádně hnusné badass ufouny, vesmírné lodě a další efektní udělátka. Už název filmu naznačoval, ať si nedělám kdovíjaké naděje na áčkovou kvalitu, zavelela jsem tedy mozkovým buňkám "Pohov! Rozejděte se!" a vpustila kovboje a vetřelce na obrazovku. Počátečních 45 minut jsem si říkala, co kurva ty yntelygenťy na CSFD maj za problém, dyť to je celkem solidní oddechovka s povedenými efekty, sympatickým obsazením a příjemnou hudbou. Ve druhé polovině bohůmžel začalo přibývat scén, kdy se mi samovolně spouštěla čelist a u úst se dělala bublina s nápisem "To si snad ti dementi z Hollyhnoje dělají z diváků chlupaté kozy, ne?!" Kdyby tenhle sci-fi western oplýval minimálním nátěrem humoru, přešla bych všechny logické kotrmelce a charakterové veletoče s úsměvem či zachechtáním, takhle mi však nezbývá, než zaklepat si na čelo a vyzvat autory scénáře, aby skočili s rozběhem v neutřenou řiť... Navzdory momentům, kdy se mi chtělo marností zaplakat nebo rovnou ublinknout, nepovažuju tenhle film za vyložený propadák, většinu času jsem se přece jen obstojně poklesle bavila. 66% - Dala bych 61%, dalších 5% přidávám za Daniela Craiga nahoře bez, slint... ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Názov filmu sa objaví v šiestej minúte. (Johnny.ARN)
  • Ve scéně, kdy Jake Lonergan (Daniel Craig) strhává plakát, na němž je vyobrazen, vidíme ještě další plakát, na kterém je coby hledaný zločinec režisér filmu Jon Favreau. (stursky)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama