foto

Damon Lindelof

  • nar. 24.4.1973 (43 let)
    Teaneck, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přední světový scenárista a spolutvůrce seriálu Lost se narodil 24. dubna 1973 v americkém městě Teaneck v New Jersey. Již na střední škole Teaneck High School jevil obrovský zájem o psaní. Po vystudování střední školy v Teanecku začal studovat na New York University filmové vědy. Po ukončení studií na univerzitě se odstěhoval do Los Angeles a započala jeho scenáristická kariéra.

V roce 1999 zaznamenal první scenáristický úspěch na soutěži Nicholl Felowship (americká soutěž mladých scenáristů), kde se se scénářem k jeho krátkému filmu PERFECTIONIST probojoval až do semifinále.

V roce 2004 zaznamenal obrovský vzestup coby spolutvůrce seriálu LOST. Po pilotní epizodě režírované J.J. Abramsem se stal Lindelof hlavním scenáristou a spolutvůrcem seriálu. Sám říká, že velký vliv na jeho tvorbu má spisovatel Stephen King, komiks Watchmen od Alana Moorea a seriál Twin Peaks. Všechny tyto vlivy se odráží ve scénářích k jednotlivým epizodám seriálu LOST. Můžeme nalézt spousty odkazů na tyto známé osobnosti. Damon Lindelof získal za seriál LOST ocenění Writers Guild of America Award, které se každoročně udílí předním světovým scenáristům.

Během psaní pro seriál LOST se věnoval Lindelof také tvorbě komiksů. Psal komiksovou minisérii Ultimate Wolverine vs. Hulk pro společnost Marvel Comics. Tato spolupráce trvala až do roku 2009. Po skončení seriálu LOST 23. května 2010 se Lindelofovi otevřely dveře do filmového světa. Jako producent a scenárista se od té doby podílel na filmech COWBOYS & ALIENS režiséra Jona Favreaua a STAR TREK režiséra J. J. Abramse. Jako jeden z vedoucích producentů se podílí také na novém pohádkovém seriálu stanice ABC ONCE UPON A TIME.

Do budoucna se Damon Lindelof chystá překvapit scenářem k filmu Ridleyho Scotta PROMETHEUS a také se bude podílet na druhém díle STAR TREKU coby producent a jeden ze scenáristů. Damon Lindelof je v současnosti považován za jednoho z nejlepších scenáristů na světě a má před sebou pestrou budoucnost.

Amroth666

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2012 Bylo, nebylo (TV seriál)
Čtvrt na osm (S01E10)
2011 Onion News Network, The (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)

Dokumentární

2014 Showrunners: A Documentary Film
2013 Fire Rises: The Creation and Impact of the Dark Knight Trilogy, The
2012 Furious Gods: Making Prometheus, The
2009 Lost: A Journey in Time (TV film)
Lost: Destiny Calls (TV film)
2007 Lost Survivor Guide (TV film)
Lost: The Answers (TV film)

TV pořady

2011 On Story (TV pořad)
Talking Dead (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2008 Write Environment, The (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(40)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace