Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 3

Recenze (1 121)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Problém není v tom, že celý scénář se skládá pouze z těch tří slov v názvu, ani v neopodstatněně přepálené stopáži (platí minimálně o cca patnáct minut prodloužené verzi), ale ve Favreauovi samotném. Neumí a ani nemá cit pro atmosféru a akci. Což u filmu, kde o nic jiného než atmosféru a akci nejde, je poněkud na obtíž. Škoda také, že se to bere tak smrtelně vážně, tahle póza tomu sedne jen během stylového úvodu. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

U Thorových vousů, co to je? ____ Vzhledem k pravidelnosti, s jakou se tu střídají scény ve dne a scény v noci, bych si dovedl představit Kovboje a vetřelce jako cvičení pro studenty třetího ročníku na katedře kamery. Studenti by si na histogramu cvičili správné nastavení expozice. Úloha by ovšem byla ztížena ještě výběrem kamer, jelikož čipy digitálních kamer jsou vysoce citlivé na přeexpozici ve světlech a naopak dobře drží podexpozici až na šum, který se může v určité části projevovat, tudíž by je studenti používali ve scénách ve dne. Známka by se snižovala za mizející detaily v bílé, které jsou nejčastějším prohřeškem u digitálních kamer, zvlášť při neopatrném zacházení s vysokými jasy a lesky. Naopak v noci by se sáhlo ke klasickým analogovým kamerám, které mají horší odezvu v nízkých hladinách osvětlení, tudíž by se sledovalo, zda nemají studenti podexponované záběry bez kresby detailů v černé. ____ Ódin nám pomáhej! ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Celé zle. Také zlé, že Jon Favreau následne musel nakrútiť "nízkorozpočtovú melodrámu zo života", aby sa z pekelného nakrúcania Kovbojov a votrelcov dal dokopy (a zo Šéfa tak razom urobil jeden z najlepších filmov roka). Nesympatický Craig, nepríjemne otravný Ford, škaredá Olivia Wilde a vo vedľajších roličkách plno WTF ksichtov (Keith Carradine, Clancy Brown, Walton Goggins...). Triková stránka ma nezaujala, najviac ma ale zaskočilo, že neviem, či som videl pokus o komédiu alebo to nikdy komédia byť nemala a mal to byť vážny westernový sci-fi triler. Lebo ak TOTO malo byť vážny westernový sci-fi triler, potom by mal niekto začať predbežne uvažovať o vyšetrení u odborného lekára. A ak to mali byť noví Piráti Karibiku, potom to vôbec nie je vtipné, ani iným spôsobom zábavné. No proste nechápem. Ale nevadí. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na Cowboys & Aliens jsem se hodně těšil. V hlavních rolích Daniel Craig (který když se nesnaží parodovat Jamese Bonda, umí i hrát) Harrison Ford (herecká legenda, kterou obdivuju už hodně let) a Olivia Wilde (pro její krásu šel bych světa kraj… nebo se odstěhoval do New Yorku, kde bydlí), režie se ujal Jon, od kterého se mi i (poměrně kritizovaná) dvojka železného muže líbila… jo, měl jsem své důvody, proč se těšit a proč si myslet, že mě to nemůže zklamat. Bohužel jsem se spletl. Z herců si svůj standard udržel jen Ford, Olivia mě sice nezklamala, ale její postava byla strašně odhadnutelná a jen díky herečce mi to jakž takž nevadilo. Asi po hodině filmu jsem na něco kápl - Craig mi tu vadil. Jemu jakoby nikdo neřekl, že má být tahoun nebo že hraje hlavní postavu. Že by měl mít nějaké charisma, že by měl za film vystřídat víc než dva ksichty… zkrátka a dobře, já ho jako herce fakt mám rád (krom bondovek) ale tady mi přišlo, jakoby ani on sám nechtěl tuhle roli hrát a podle toho to taky tak vypadalo. Plusové body za Olivii, Harrisona a prostředí starého západu. Minusové za Craiga, nudnou hudbu (vzpomněl jsem si, jak jsem před pár dny zhlédl Sherlocka a jak mě hudba vtáhla do děje a podkreslovala ho, tady mi místy přišlo, jako bych sledoval němý film) a za nudu jako takovou. Možná jsem se těšil až moc nebo to Jon až moc přepískl, nevím. Ale tohle je film jednou a stačilo. 50 %. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

"Úžasný" nápad, ktorý za pár sekúnd zhovadil vyznenie štvrtého Indyho, nafúknutý do dvoch hodín. Zo začiatku to vyzerá dobre: Craigov drsný kovboj je super, westernový svet podarený, prvý kontakt s mimozemšťanmi magický, humor a nadhľad akurátny, vizuálne efekty perfektné a í-tí-čkári podstatne lepší než krtek zo Super 8. Od scény výlezu z ohňa však dobré dojmy začnú upadať, a následná kadencia lacne klišoidných rýchlokvasených vzťahov medzi postavami a nelogických momentov v akčných scénach to všetko pochová. Scénaristi si mysleli, že čím viac sa vybláznia oni, tým viac sa bude baviť aj divák... Kovboji a indiáni amerických prérií, spojte sa v idealistickom svete proti mimozemským nacistom, ktorí vás majú za hmyz a chcú vám ukradnuť vaše zlato! - Bullshit. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Harrison Ford (Woodrow Dolarhyde) si přál natáčet bez klobouku, se kterým je spojován kvůli sérii filmů o Indiana Jonesovi. Protože se ale jedná o western, neměl na výběr. (oje)
  • V hlavní roli se původně mohl objevit Robert Downey Jr., ale vzhledem ke svému natáčecímu rozvrhu ji musel odmítnout. (Caszidy)
  • Herečka Olivia Wilde (Ella Swenson) sa zverila fanúšikom, že počas natáčania takmer prišla o život: "Išli sme s asi 40 koňmi do bitky. Ja som nešťastnou náhodou spadla a stádo sa rútilo priamo na mňa. Walton našťastie reagoval veľmi rýchlo, otočil svojho koňa do boku a tým mi zachránil život. Mám veľké šťastie, že tu môžem byť dnes s vami." (Greenpeacak)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama