Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (501)

somnar 

všechny recenze uživatele

Nedotčen knihou, nýbrž trailerem velícím očekávat líbivou, sterilní, nekonfliktní a laskavou komedii (fuj!) jsem Mikulášovým patáliím vůbec nevěřil, v kině mě ale nečekalo nic jiného než nadmíru příjemný šok. Ta nepolevující kanonáda Mikulášových dobrodružství totiž netriumfuje jen neodolatelným a nenuceným vtipem (že by dědictví předlohy?), ale i stylem a přístupností odrostlejším divákům. Zjištění, že se to nijak nepodbízí batolatům (ta se v sále moc nesmála, smích marně skrývali spíš ti starší) a fakt, že Laurent Tirard drží režijní otěže pevně v rukou (zápletka skvěle graduje) Mikulášovým patáliím pět hvězd bez problémů zajistí. Takových komedií vážně moc není. 90% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale být mi zhruba osm let, budu tenhle film milovat až za hrob. Očím dětského diváka je tu přizpůsobeno vše, těžko však říct, zda film trochu neprohrává s dobou. Laskavého ducha vyprávění i humoru, dobově příbuzného třeba s Pippi dlouhou punčochou, asi dnešní děcka nedokážou ocenit, což jsem si v kině ověřil - smích byl nejčastěji slyšet z úst rodičů (pravděpodobně ponořených v hezkých vzpomínkách), zatímco dvě vedle sedící holčičky zhruba desátého roku věku si střídavě hrály se svými drahými mobily a vyměňovaly si otázky typu "baví tě to"? Mému dětství podobné příběhy v různé podobě vládly, možná i proto ve mně Mikulášovy patálie zanechaly převážně příjemný dojem a smějící se taťky i mamky jsem plně chápal. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Knihy jsem nikdy nečetla, a to ani přesto, že je zbožňuje jak moje maminka, tak mladší bratříček... Nemůžu si pomoct, ale film u mě dopadl úplně stejně, jako jeho předlohy. Některé věci jsou legrační, jiné (ač by měly být) legrační nejsou a k pořádnému, upřímnému zasmání mě donutilo maximálně pět scén... Škoda, protože děj byl sestaven z poměrně nadějných částí knih (zase tak nevzdělaná ohledně Mikuláše nejsem, jeho patálie mi byly vyprávěny mockrát) a všechny zhmotněné postavy bez výjimky by zasloužily jedničku s hvězdičkou.:-( ()

oje 

všechny recenze uživatele

Počáteční skeptický přístup jsem musel přehodnotit, protože se z toho nakonec vyklubala hrozně příjemná rodinná komedie na úrovni, kterou může zkousnout každá věková kategorie. Pro mě to nebylo o tom, že bych si ze smíchu nestíhal utírat slzy, ale o té milé atmosféře, která vám i z podzimního večeru udělá prosluněné letní odpoledne a nechá usnout s úsměvem na tváři. Osobití protagonisté se o vaši náladu postarají jako obsluha 5* hotelu. Jestli to bude film, ze kterého se stane stálice a mládeži s tím budou pravidelně vyplachovat hlavy, nevím. Pontenciál na to ale rozhodně má. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Parádní převod legendárních knížek na stříbrné plátno. Dětší i dospělí herci jsou výborně vybraní a známé scénky jsou v jejich podání neodolatelné, scénář je krásně dětsky naivní a celý film, stylizovaný do líbivých retro barev, i pěkně vypadá... Mikuláš se povedl, jak jen to šlo, a lepší snad být ani nemohl. Užijí si ho malí i velcí, a tak to má být. Velké plus posílám parádní hudbě Klause Badelta. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Posledné slovo pri schvaľovaní scenára mala Anne Goscinny, dcéra autora knižnej predlohy Reného Goscinnyho (1926 - 1977) a dedička jeho autorských práv. (Very_kuul)
  • Režisér Laurent Tirard zhlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie. (Teodorik)
  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)

Reklama

Reklama