Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto veru nie je žiadne Fury ... veľmi cítiť, že Samuel si takýmto niečim prešiel. Sama neviem, akoby som sa zachovala v podobných situáciách. Rezignovala by som? Nariekala? Alebo by mi preskočilo? Prípadne by som bola ženou činu? Fakt neviem, a niekedy na to myslím ... že byť vo vojne musí byť strašná vec a nie každý to zvládne. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Beru tu formu a příběh o tanku bez tanku. To by mi nevadilo. Problém ale nastává, když někde v polovině prakticky veškerá invence mizí a do konce, krom špatně zřetelného posunu postav, vlastně nic dalšího už nepřijde. Druhý problém mám se zpracováním. Jak toho nafukovacího tanku (kam by se ještě vešla lednice a piáno), tak i s pohledy ven přes periskop. Neprecizní pohyby kamery se sice snažili maskovat zvukovým efektem, ale nepůsobilo to přirozeně a bylo vidět, že to periskopem snímáno nebylo. A třetí výtku mám pak k oněm hlavním hrdinům v podobě posádky tanku. Pominu jejich intelektuální verbální výměny. Ti se nazývají branci patrně proto, že den zpátky sebrali někde v kibucu čtyři mírně retardované vidláky, zavřeli je bez jakéhokoliv výcviku do tanku za pár milionů a nechali je vočumovat kolem. Ale na druhou stranu to nebylo tak nebetyčně pitomý jako Fury. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Toto byl můj první libanonsko-izraelský film, ale slibuji, že budu pokračovat dál, snad najdu lepší. Zlatým lvem z Benátek ověnčený Libanon si totiž zalezl do interiéru tanku a už odtud nevylezl. Jen přes zaměřovač koukal ven na všechny ty mrtvoly kolem a nás nechal na oplátku koukat dovnitř na ušpiněnou čtyřčlennou posádku. Vojíni Kefalín, Jasánek, Voňavka a Vata by to možná zahráli líp a tak, ať koukám jak koukám, toho Zlatýho lva nikde nevidím. 60% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Iluze beroucí pohled do útrob jednoho izraelského tanku, jehož žalostná posádka je na hony vzdálená všeobecným představám o motivované, disciplinované a profesionální izraelské armádě. Hertzel je od první chvíle potížista, který se s velitelem hádá o každý jeho rozkaz, zelenáč Šmulik se nervově hroutí pokaždé, když má vystřelit na nepřítele, Jigal chce hned druhý den volat domů mamce a taťkovi... Ti pitomci mi připomněli švejkujícího Yossariana z Hlavy 22, který se hrozně rozčiloval, proč na něj ti nepřátelští vojáci pořád střílí a hážou ty bomby, když je vůbec nezná a nic jim neudělal. Děj nemá mnoho společného s válečnou realitou a film má jen vyjádřit pocity a názory svých evidentně sentimentálních a pacifistických tvůrců. Nezáživná, užvaněná a exaltovaná protiválečná agitka s příšernou "autentickou" kamerou. Zajímavá je ale forma (celý fim je točený v dusných a nechutně zasviněných tankových vnitřnostech) a pobavila mě scéna s návštěvou psychopatického falangisty. "Co mu říkal?" "Nerozuměl jsem jeho arabštině, ale určitě ho uklidňoval..." ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl trvající pobyt v klaustrofobických prostorách jednoho izraelského tanku spolu se čtyřmi tankisty. Relativně realistické až naturalistické vnímání izraelsko-libanonského konfliktu, a to POUZE skrz hledí tankové věže, které jako jediné divákovi umožní pohled mimo tank, a také díky dění v samotných útrobách tanku. Okolo jen smrt, strach a nejistota. ~ Ač projekt trochu nedotažený i nevyvážený, psychologicky ne úplně věrohodný, bezesporu originální a hodnotný. To oceňuji a přidávám hvězdu navíc. ~ ~ To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)
  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)
  • Režisér Samuel Maoz se inspiroval vlastními zkušenostmi, které prožil v době válečného konfliktu počátkem 80. let. (ČSFD)

Reklama

Reklama