Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jelikož je pro mě rock a metal tím nejzákladnějším pro přežití, tak jsem tenhle seriál zhltnul snad během dvou dní. Sice byl každý díl poněkud nataženější, než musel být, ale i při mých poměrně velkých znalostech jsem se dozvěděl spoustu nového a získal jsem úžasně celistvý vhled na celou historii rockové muziky. 90% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

No jako dokument samotný je to tak nějak normální, obyčejný. Prostě jsou tam záznamy klipů, rozhovorů se samotnými zpěváky, kytaristy, publicisty nebo fanoušky. Pro nezaujatého diváka normální pořad, jenže já jsem rocker a metalista, takže jsem hodně nadšenej z tohoto pořadu a nemůžu dát méně než plný počet hvězdiček a všem fanouškům rocku doporučit. Každý hudební žánr má svoji historii a je zajímavé do této historie nakouknout a vybavit si třeba i staré známé otřepané hity např.: od Black Sabbath, Led Zeppelin, Sex Pistols, Pink Floyd atd. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem velkým fandou rocku a všeho, co z jeho semínka časem vyklíčilo. Proto jsem moc rád za toto exkluzívní představení rockové muziky v rozličných hávech. Každý rocker si zde jistě najde množství svých oblíbených kapel a stejně tak bude nadávat na absenci nějakého svého oblíbeného uskupení. Každý má zkrátka v hlavě svůj žebříček a proto je třeba respektovat výběr, kterým autoři projektu prezentovali svůj hudební vkus. Mě nejvíce potěšili zařazením The Clash, Velvet Underground, Pixies, U2 či Sonic Youth. Ale absenci Visacího zámku skutečně nepochopím. ()

icedalaman 

všechny recenze uživatele

"Is she rally going out with him?" Yeah, she deffinetly does, so grab a guitar and put it over your neck. Then you can explain what I CAN´T EXPLAIN, that you´re part of MY GENERATION and you can´ get no SATISFACTOIN. You just say GIRL, YOU REALLY GOT ME NOW and I love EVERY BREATH YOU TAKE. And if you become a little PARANOID go to BLACK SABBATH where you meet guy called ZIGGY STARDUST who will get you throu THE WALL. Also when you let ENTER THE SANDMAN or you´ll keep LOSING YOUR RELIGION don´t worry, ANARCHY IN THE UK will be as fast as BLITZKRIEG BOB so if you´ll see SMOKE ON THE WATER, just no stress man. GOD SAVES THE QUEEN and all GIRL AND BOYS. We absolutelly don´t care that you SMELLS LIKE TEEN SPIRIT or you were BORN IN THE USA. WE WILL ROCK YOU, because WE ARE THE CHAMPIONS.................................................................................................................................... To mi to nějak uteklo, ale abych reagovat na některé zdejší komentáře. Holt nejde do 40 minut narvat všechny pro Vás zásadní kapely, prostě se tam vešly ty, které v určutém období nejvíce hýbaly hudební historií. Ale klidně bych si nechal líbit, kdyby měl každý díl tak o tři hodiny víc. ()

Huntelaar 

všechny recenze uživatele

Sedmihodinový epos popisující historii rocku (především z britského pohledu) a potvrzující vysoký standart koní ze stáje BBC. První díl popisuje dobu, kdy mládeži lezl krkem přeslazenej popík, a tak na základu blues vznikl nový hudební styl při kterým se trhaly struny od kytar a prokopávaly bubny (Rolling Stones, The Who, The Kinks). Druhý díl prozměnu dobu, kdy performěři (Velvet Underground, Pink Floyd, David Bowie) hledali hranice, kam až mohou zajít se svými psychedelickými vizemi a co jim ještě posluchači pochopí, sežerou a zaplatí na vstupným a deskách. Třetí díl tu míru zhmotnil v podobě punku a začalo se za rytmu třech akordů "békat vo tom, co ku*va všichni známe" (The Sex Pistols, The Clash, Ramones). Čtverka zas osvětlila, že základ je rámus, pořádnej rámus (Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest, Iron Maiden, Metallica). V pětce ukázali, že Rock se musí hrát pro lidi, pro Hóóódně lidí (Queen, Bruce Springsteen, The Police, U2, koncert Live Aid). Šestka vyvrátila americkej sen o spokojeným životě, že Osmdesátky byly hlavně pěknej vopruz a že jeden mladej a milej pán se nato už nemoh dívat, a tak s tím praštil (Nirvana, R.E.M., The Pixies). A sedmička mi zas názorně ukázala, že na Ostrovech (hlavně teda v Manchesteru) se rodí namachrovaní řízci s pózou, co maj svoje fanoušky pěkně u prdele, a proto jim zobu z ruky (The Smiths, Stone Roses, Suede, Blur, Oasis, Libertines a Arctic Monkeys). ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama