Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o zrodu rocku a jeho odnoží za pomoci legendárních hudebníků daných žánrů.. Prostě skvělé! Ano každý si tam najde, že v tom dílu nebylo to a v tom to.. a tam nezmínili tuto legendu a místo toho zmínili tuto kapelu co nestojí za řeč, atd... ale kdyby měly vyslyšet všechny výtky tak neudělají nic a když tak by díl měl 12h a ne 49minut... Bez debat 5z5 ()

NightPorter 

všechny recenze uživatele

Top dokument o muzice. Není tu tolik míst, kde bych se nudil, jako v Beatles Anthology, a to jsou pro mě Beatles nej kapela všech dob... ale zpět k tomuto dokumentu. Je to skvěle prošpikováno příjemnými, vtipnými (třeba když Noel Gallagher na prstech ukazuje, kolik milionů mu v 1 týdnu vydělala Wonderwall) i emotivními (mě dycky nejvíc dojme konec 6. dílu, kde Stipe mluví o Kurtovi, jak ho chtěl vtáhnout do novýho projektu a Dave Grohl říká, co by si vybral, kdyby mohl změnit jednu jedinou věc na světě) rozhovory, takže to nejsou jen keci nějakého redaktůrka či kritika, jako je třeba Rejžek:-) Jinak souhlasím, že tam není vše, to by v 7 dílech ani nešlo, každému tam bude chybět nějaká kapela, nicméně i tak je to supr. 100% ()

Reklama

deepspace101 

všechny recenze uživatele

Seven Ages Of Rock rozhodně není špatný dokument. Samotná značka BBC představuje záruku dostatku archivního obrazového a zvukového materiálu i přístup k nejpovolanějším osobám, které "byly při tom". Jenže co je to platné, když se z obrovského oceánu rockové hudby vyloví pár největších ryb. Tyto kapely jsou navíc prezentovány jen ukázkami z několika skladeb, někdy dokonce z jedné jediné, což považuji za absolutně nedostatečné. Takový přístup mě pouze utvrdil v přesvědčení, že muziku má člověk poslouchat, ne se koukat, jak o ní někdo vypráví. Osobně si též s oblibou rozšiřuji posluchačské obzory, tudíž mi chyběla sonda mezi interprety, kteří nepatří k nejznámějším z nejznámějších. Echobelly ("nejlepší kapela z těch, které nikdo neznal") a spol. by si určitě zasloužili zásadnější zmínku než pár sekund v předělu. ()

Smoulin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, zároveň značně povrchní. Ale co víc do těch 50 minut nacpat... Ultimátně mě však zabíjí dabing. Slyšet Rouse jak svým dementním paleontologickým hlasem říká: "polibte si prdel" bylo nejprve úsměvné, pak lehce odstrašující a nakonec jsem byl zle podrážděný. O ostatních překladatelských "perlách" radši nemluvit... ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

1. díl: Jimi Hendrix, The Who, Cream... 2. díl: Pink Floyd, David Bowie, Velvet Underground... 3. díl: Sex Pistols, The Ramones, The Clash... 4. díl: Black Sabbath, Metallica, Iron Maiden... 5. díl: Queen, Kiss, The Police... 6. díl: Nirvana, R.E.M., Black Flag... 7. díl: Oasis, The Smiths, Blur... Tohle je jen hrubej průřez celým dokumentem. Celkově se těch kapel objeví pochopitelně mnohem víc, ale komu by se to chtělo vypisovat :). Každopádně je to dokument, který doporučuji (nejen) rockovým fanouškům, protože se zde dozvíte hodně zajímavých informací, které se asi jinde ani nedají sehnat. Prostě koho zajímá hudba, měl by to vidět. Nenajdete tam všechno, těch kapel, které ovlivňovaly hudební směry, bylo moc, ale to se nedá do dokumentárního seriálu narvat. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama