Reklama

Reklama

Bigbít

(seriál)
  • Slovensko Big Bít
Dokumentární / Hudební
Česko, 1998, 42x60 min

Scénář:

Vojtěch Lindaur

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Vladimír Mišík, Jiří Černý, Radim Hladík st., Petr Janda, Michal Prokop, Jan Rejžek, Jaromír Tůma, Gustáv Husák (a.z.), František Ringo Čech, Viktor Sodoma (více)
(další profese)

Legendární seriál, věnovaný historii bigbítu, čili počátkům rockové hudby v Čechách i na Slovensku od konce 50. let po sametovou revoluci. Vedle dobových archivních materiálů poskytuje cyklus velký prostor pro vyjádření pamětníkům. Mnohý z těch, kteří přispěli svými vzpomínkami, už není mezi námi, nabízí se tak unikátní možnost poslechnout si, co vyprávějí o hudebních začátcích svých i svých kolegů Miki Volek, Jeňýk Pacák, Pete Kaplan, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák, ale i řada žijících pamětníků, zakladatelů populární písničky u nás jako je Jiří Suchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Ten seriál nemá chybu. A nejen s ohledem na historii hudebních těles, některé díly jsou věnovány i technické stránce věci, tedy snímačům, elektrickým kytarám, syntetizérům, zesilovačům... a krádežím rozhlasových reproduktorů ze sloupů veřejného osvětlení... Tento projekt se ČT opravdu povedl a je to jedna z mála věcí, u nichž opravdu koncesionářských poplatků nelituji. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Neskutečně roztahaný dokument o československém rocku alias bigbítu. Rozhodně by neuškodilo sestříhat tak na polovinu dílů a zbytek materiálu třeba vydat knižně. Navíc je seriál natočený klasickou českou dokumentární formou - pamětník sedící před černým plátnem a vyprávějící "příhody z natáčení". Kdyby byly doplněny nějaké záběry z terénu (třeba v této hospodě vznikli Plastici a tady na tom nádraží se je pokusili komančové zaniknout) a výrazně větším množstvím hudebních ukázek, rozhodně by z toho bylo zajímavější dílo. Navíc jsem v závěru došel k názoru, že dokument není objektivní a rozhodně nepokrývá kompletně celou historii našeho bigbítu. Já byl sice s výběrem témat a kapel naprosto spokojen, ale uznávám, že šlo pouze o omezený výsek, většinou pouze nezávislých a undergroundových kapel. Každopádně ale dokument předkládá dost zajímavých informací, pro mě například velmi překvapivé zjištění, že rock'n'roll do Československa přinesli Suchý a Šlitr. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejucelenějších televizních dokumentárních projektů na česko(slovenských) obrazovkách. Jeho rozsáhlost a kompaktnost z něj dělá svého druhu televizní encyklopedii. Škoda že k ní není přístup v jiném než televizním formátu, řekněme na DVD. Ale jinak obrovská poklona tvůrcům v čele s producentem Čestmírem Kopeckým a režiséry Zdeňkem Suchým a Václavem Křístkem... Uctivě smekám! ()

elgreco 

všechny recenze uživatele

Nekonečně záslužné, důležité etc... Absolutní nutnost pro hudební fandy, ale i pro ty kdo se zajímají o naší moderní historii. Pět hvězdiček nedávám kvůli jisté nevyváženosti, ale to může být můj subjektivní pocit - jak se čemu věnuje pozornost. Pevně doufám, že celý seriál vyjde konečně na DVD a to prosím rozšířený - toho zajímavého musí být ve střižně ještě spousta a má zvědavost je nekonečná!:-) A nemohl by nějaký movitý filantrop prostě vrazit prašule na shrnující projekt - kniha, DVD, CD... Jen si to představte... Takovéhle projekty (stejně jako třeba restaurování a digitalizace české a československé filmové klasiky, vydávání sebraných spisů..., dokompletování Semaforské edice...) by totiž mohli odpovědět na otázku: Kdo jsme. A to by nás mělo zajímat. To je ovšem sci fi. Na otázku: Kdo jsme odpovídáme Mistrostvím světa v Liberci a bojem o 30korun u doktora. Zpět k Bigbítu: Krom hudebně-historické stránky kvituji, že tvůrci dali prostor i různým žabomyším válkám a ješitnostem našich zasloužilých rockerů. Nekonečně vtipná sebeprezentace Ringo Čecha, který každou větou začíná zájmenem Já. Záměrně zábavné hlášky Z. Juračky - "Ringo, ty tlouštíku..." "Jirka Korn tam seděl, oči jako puky". Sympatická slušnost Radima Hladíka. Překvapující střízlivost /má své meze) Petra Jandy... Excentričnost Mariána Vargy... Mejla Hlavsa... TOTÁLNÍ RESPEKT TVŮRCŮM. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je něco, pozoruhodný projekt o existenci známějších i méně známých bigbeatových skupin v době socialismu. Televizní zpracování, kterému nelze nic vytknout a jejímž prostřednictvím je vzdávána pocta bigbeatové hudbě v Československu. Tím spíše, že i dnes, po mnoha letech se to stále dobře poslouchá. Namátkou třeba hity, Náhrobní kámen, Povídej, Svou lásku jsem rozdal, Zlatý důl a podobně. Skupiny jako George and Beatovens, The Primitives Group, Hells Devils, Matadors, Juventus, Flamengo, Olympic či slovenská kapela The Beatmen samozřejmě válely. Netřeba snad ani dodávat, že Česká televize tyto skupiny zajímavě přiblížila těm, kteří je sami nezažili. Tak za tohle jim patří můj velký dík. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Garantem celého projektu byl legendární hudebník Radim Hladík a odbornými poradci se stali hudební publicisté Aleš Opekar a Vojtěch Lindaur. (Olík)
  • K vytvoření neologimsu „bigbít“ se hlásí dvě bigbítové legendy Pavel Sedláček a Petr Kaplan. Důvod by ten, že slovo rock 'n' roll bylo v socialistickém Československu na indexu, stejně jako tato hudba. (sator)
  • Seriál získal cenu TýTý za rok 1998 pro nejlepší pořad dle kritiky. (Olík)

Reklama

Reklama