Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Drak9 

všechny recenze uživatele

Pro kazdeho fanouska rocku a metalu, jako jsem ja, toto dilo nebude nic prevratneho. Jelikoz stopaz kazdeho dilu je okolo 45 minut, tak musi pocitat s tim, ze se moc novinek nedozvi a pouze oprasi sve vedomosti o rocku a metalu a dozvi se par zajimavosti. Velkou nevyhodou je celkem zretelna neobjetivita, kdy se autori vetsinou zameruji na britske kapely nebo vybiraji, pro me mene zname kapely a pro vyvoj rocku ne tak podstatne kapely. 1.dil - Pocatky rocku - 5/5* - Skvely dil, ktery mapuje pocatky rocku, jeho vyvoj z blues pres skupiny Roling Stones, Cream, Bob Dylen, Animals, The Kinks a hlavne The Who, ty povazuju za ty, kdo dal rocku styl rebelu. Mnohym zde muze chybet The Beatles a The Doors a me osobne Jimi Hendrix, jako jeden z nejlepsich kytaristu vsechn dob. 2.dil - Art rock - 3/5* - Hubda, ktera me teda moc nebere a tutiz se i ni ani moc nezajimam. Trosku me tento dil nudil, jediny co me trochu zaujalo byly Pink Floyd a Genesis, ruzny maskary a malovatka Davida Bowieho, Velten Underground a The Roxy (ktery teda vubec neznam) me neprijdou pro rock az dulezity a prevratny. 3.dil - Punk - 5/5* - V tomto dile se zabivaji prevazne tremi kapelami, nejvice Sex Pistols, pak Ramones a The Clash. Zminili i Patty Smith, Television. Zabivali se spise duvodami vzniku punku a jeho nasledky na lidech. 4.dil - Heavy metal - 5/5* - Hudba memu srdci nejblizsi. Historie metalu, od jeho vzniku kapelou Black Sabbath, pres samotneho Ozzyho, Deep Purple, ktery bych spise zaradil do hard rocku, Judas Priest, Iron Maiden. Vadil me zde glam metal, ktery neuznavam a posledni kapelou byla Metallica. U nich se bohuzel nezminili o Cliffu Burtovi, ktereho povazuji za dusi Metallici, ale venuji se zde nejakymu manazerovi, kterej jejich hudbu uplne pohrbil a udelal z ni komercni sranec. 5. dil - Stadium rock - 3/5* - on by to nebyl spatnej dil, kdyby stadium rock jako zanr vubec existoval. Navic vsechny kapely, ktere az doted v jednotlivych dilech zminili, az na punk, by mohli do teto kategorie zaradit. Led Zeppelin na zacatku pouze zminili, pote se venovali Queen, Kiss, Bruce Springsteen, kteremu se venovali nejvic, pote The Police, Dire Straits a nakonec U2. 6. dil - American alternative - 4/5* - dil prevazne o Cobainovi z Nirvany, obcas zmini i nekoho jinyho napr. Pixies a prostor je zde take pro R.E.M. Zajimavy dil o tom, jak se nekdo nedokaze vyporadat s popularitou. 7.dil - British Indie - 2/5* - jde to vubec povazovat za rock? Ono dost napovi jen to, ze v tomto dile vickrat reknou slovo pop nez rock. Tento styl uz jde mimo me a proto vetsinu kapel ani neznam. Stvalo me chvastani Gallagra z Oasis a celkove tento dil do konceptce poradu moc nezapada. Celkove hodnoceni: Celkove dokument hodnotim kladne, velmi dobre se povedli uvodni dily 1., 3., 4.. Nejvetsi slabinu vidim v absenci Hard rocku. To je primo svatokradez opomenout nejvic rockovej zanr a skupiny jako ACDC, Led Zeppelin zminit jen v par vetach a totez o Deep Purple. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vďaka stajni BBC za tak komplexný a objektívny dokument o jednej z mojich vášní - rockovej muzike. Najpozornejšie mám odsledované diely 3 a 4 (Punk a Heavy Metal) a som unesený. Rád som si s tvorcami zaspomínal na rockarolla muzičku 80 a 90 tych rokov na ktorej som vyrastal. Tvorcom nevytýkam, že sa venovali naozaj len kapelám, ktoré v žánri niečo dokázali a znamenajú. Z časových dôvodov je to pochopiteľné. Jasné, že každého by potešilo, keby tvorcovia spomenuli tú jeho srdcovku, ovšem to by sa dokument dal asi natiahnuť na niekoľko desiatok častí a keďže by mal byť určený aj širšej verejnosti, takto je to ok. Pre rozšírenie rozhľadu v scéne samozrejme treba pozrieť všetky diely, takže sa teším na ďalšie a dík ČT. ()

Reklama

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s většinou komentářů, zásadních kapel, které určitě změnily vývoj hudební scény a nebyly zde vůbec zmíněny, je mnoho. To je sice velká chyba ale nemohu to vytknout filmu, protože ten co se týče zpracování byl na skvělé úrovni. Rozhovory s lidmi, kteří určitě měli co říct k dannému tématu, podařené záběry a dokonce se to více či méně obešlo bez klišé kolem Nirvany. ()

Numerobis 

všechny recenze uživatele

"And what costume shall the poor girl wear To all tomorrow's parties A hand-me-down dress from who knows where To all tomorrow's parties And where will she go and what shall she do When midnight comes around She'll turn once more to Sunday's clown And cry behind the door" Kombinace tohohle dokumentu, blbejch poznámek našich u dílu o art rocku a naprostá beznaděj, že jsem se nenarodil v babyboomu, někdy kolem roku 1950 (to aby McCarthy stihnul natáhnout rafiky :-)) a praktická neznámost T.V.U. v širém světě způsobila, že jsem se málem vodk*rvil. Jako fanoušek rocku dávám 5*, pod podmínkou, že nebudete Doors považovat za POP a uznáte, že ty skupiny v posledním díle byly sr*čka na sr*čce. Jako odborník na dokumenty bych se nad touto neobjektivní stylovou sedmihubkou asi nerozplýval, ale ta votravná polovička pro dnešek spí, ano? ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jelikož je pro mě rock a metal tím nejzákladnějším pro přežití, tak jsem tenhle seriál zhltnul snad během dvou dní. Sice byl každý díl poněkud nataženější, než musel být, ale i při mých poměrně velkých znalostech jsem se dozvěděl spoustu nového a získal jsem úžasně celistvý vhled na celou historii rockové muziky. 90% ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama