Poměrně zajímavý pohled na život největší německé revolucionářky, pacifistky a socialistky Rosy Luxemburg, kterou s přehledem ztvárnila Barbara Sukowa.(7.3.2005)
Rosa je ženská jak z křemene - řeční jak o dušu, je zásadová a tvrdá nejen k ostatním socialistům, ale hlavně k sobě. Typická hrdinka, kterou si hned oblíbíte. Obzvlášť, pokud máte rádi zápaďácké levičáky stejně jako já. Hvězdička za toho Poláka co hraje Poláka v Plechovém bubínku.(18.11.2010)
Komplikovaná struktura a osobně zřejmě velmi do postavy vžitá Barbara Sukowa; docela poctivá práce, odvážná politická intence tvůrkyně (a ráznost, s jakou diváka nutí s revolucionářsky naladěnou aktivistkou prvních dvou desetiletí minulého století soucítit: nechává ji psát dopisy, číst své názory a závěrečných několik minut s černým plátnem a emočně napjatou hudbou má být místem, kde pro samé slzy nad smrtí (zavražděním) hrdinky člověk nebude schopen vstát ze sedačky - žel, zřejmě to nikterak nezafungovalo; a v tom je hlavní "prohra" snímku).(19.11.2010)