Reklama

Reklama

Blue Valentine: Milostný příběh

  • Česko Blue Valentine (více)
Trailer 1

Příběh nalezené a ztracené lásky, jež se odehrála v minulosti a přetrvala do přítomnosti. Tento upřímný a dojemný portrét sleduje manžele Deana (Ryan Gosling) a Cindy (Michelle Williams), kteří tráví noc v odloučení od své dcery, aby se pokusili zachránit svůj upadající vztah. Srovnání hravých scén jejich romantických začátků před šesti lety a lámání srdcí, jenž přichází s doznívající láskou a planými přísliby vás jistě nenechá chladnými. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (400)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trailer podivne láka na nejakú love story, ale film je skôr sondou do nie príliš šťastného manželstva. Spomienkami a flasbackmi sa vraciame späť do doby, keď sa táto dvojica stretla a zažili to šťastnejšie obdobie. Postupne sa dozvedáme stále viac až sa s nimi dostaneme do stavu, kde jeden druhého nemôžu ani vystáť a hádka začína na začiatku každého pokusu o rozhovor. Čistokrvnej love story by som sa asi vyhol, ale tento príbeh je podaný presne tak, akoby som ho rád videl. Myslím, že takto ladený film som ešte nevidel. Podobnou zmenou prejde takmer každé manželstvo, tipujem že asi každé druhé sa dostane do podobného štádia ako naša dvojica. R. Gosling je tradične presvedčivý . Kecami, chlastaním a rozoberaním každej blbosti si toho pohnojil dosť, ale mal som pocit, že na udržaní rodiny mu dosť záležalo, niekedy možno viac ako jeho manželke. Film by som povinne premietal všetkým zamilovaným pred vstupom do manželstva. Viem, že by sa bránili. " Ja nie, my nie, my takto nedopadneme..." Ale hej, možno nie presne takto, ale zmena určite príde... 80%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ordinary people, ordinary life, boring film. Jeden nezajímavý a nesympatický pár řeší dvě hodiny své nanicovaté, vlastními blbými vlastnostmi způsobené problémy. Asi po dvaceti minutách mě naprosto přešla chuť film dál sledovat, neboť (a) mi postavy byly strašně protivné a (b) hned na začátku jsem vycítil (díky "chytrému" přeskakování v časových liniích), k čemu Blue Valentine směřuje. Takové filmy tu už byly, a to v mnohem zajímavější formě. Přesto jsem dokoukal až do konce a ve svém názoru se utvrdil. Rádoby uvědomělá indie nuda. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice jemná až filigríánská psychologická drobnokresba dožitého vztahu dvou lidí, probouzející zvědavost, kam autoři svůj příběh nakonec dovedou, jaké řešení pro ty dva zoufalce najdou. Pointa může spočívat v usmíření a hledání nových cest, stejně tak jako v rozchodu, nebo třeba i ve vraždě. Zřejmě je to však film mnohem srozumitelnější pro ty, kteří již mají něco odžito. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný příběh jednoho vztahu. Už se k němu asi víckrát nevrátím, ale na jedno podívání mě bavil a zajímal. Střídání dvou časových linií není nic inovátorského, ale tady funguje dobře, postupně dokresluje celou mozaiku manželství Deana a Cindy, což je mnohem sympatičtější než kdyby bylo divákovi všechno hned předloženo na stříbrném podnose. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Chci se na to podívat ještě jednou, protože mám takový dojem, že je zde zaděláno možná i na plný počet, ale nerad bych se unáhlil :) - - - Oproti jiným "indie snímkům" (tenhle vágní pojem nemám moc rád - důležité však je, že mluvím o vymezení na základě stylu filmu) se film Dereka Cianfranceho liší hlavně svou celkovou náladou a vyzněním (vizuálně třeba vůbec nevybočuje z trendu). Namísto odlehčené a příjemné atmosféry je svět Blue Valentine hodně pesimistický a depresivní. Nejde však o jednoznačnou negaci, ze které by vznikal převrácený princip kýče. Naopak, postavy jsou prokreslené a zároveň i do jisté míry nejednoznačné - přitom na příběhu samotném je strašně vidět, že Cianfrance opravdu pro řadu scén vycházel ze svých životních skušeností - jsou tak výstižné a přitom interpretačně bohaté (oproti doslové popisnosti většiny filmů). Jinak lineární příběh je navíc chytře rozsekán a na přeskáčku poskládán - ve filmu tedy neustále přecházíme z přítomnosti do minulosti. Tím se Dereku Cianfrancovi podařilo jednak vybudovat patřičnou fatalitu celého vztahu (radostné chvíle seznámení jsou vzápětí konfrontovány s vyčpělým vztahem v manželství), ale také obě pomyslné poloviny filmu vzájemně propojit drobnými detaily (z filmařského hlediska opravdové lahůdky), přičemž obě časové linie končí naprosto zásadním zvratem pro vztah hlavních hrdinů - což závěr snímku tedy ještě umocňuje. Ale samozřejmě nejde o pouhé laciné (omlouvám se za toto slovo-floskuli) dolování emocí! To je až vedlejší produkt filmu, který je až příliš reálný a ve svých postřezích velmi pravdivý... - - - Nakonec jsem si řekl (nemůžu si jinak pomoct), že musím napsat i jedno z největších komentářových klišé na CSFD: Ryan Gosling a Michelle Williams hrají naprosto perfektně :-) EDIT: Tak po třetím zhlédnutí jsem si jist, že jde téměř o dokonalý film! ()

Galerie (85)

Zajímavosti (33)

  • Osudy Deana jsou z větší části autobiografické, režisér si je prožil na vlastní kůži. Své fyzické podobě, svým názorům i oblékání ostatně herce Ryana Goslinga přizpůsobil. (Krissty)
  • Keď sa riešilo na obsadenie dcéry Deana (Ryan Gosling) a Cindy (Michelle Williams), režisér Derek Cianfrance sa opýtal Michelle Williams, či by mohla dovoliť do tejto úlohy obsadiť svoju dcéru Matildu. Williams sa krátko zamyslela, ale potom, čo si všimla, že Matildin veľký koníček je jazda na koni, Williams to odmietla. (Pat.Ko)

Související novinky

Rychlý Gosling, zběsilý Cooper

Rychlý Gosling, zběsilý Cooper

04.06.2011

Starý koncept z Bodu zlomu (a mnoha filmů před ním, hlavně westernů) o muži zákona a ne až tak špatném zločinci, naposledy úspěšně oprášila série Rychle a zběsile. Po podobné linii, ale v hávu… (více)

Reklama

Reklama