Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Juto 

všechny recenze uživatele

Pútavý film o Anglicku z 12. storočia. Má všetko, čo by ste chceli vidieť vo filme o stredovekej Európe: rytieri, spravodlivé panny, turnaje, bitky a sporné koruny. Film však nie je nijako nudný. Užíval som si každú jeho minútu. Titulnou postavou je anglosaský rytier, ktorý je na misii vrátiť uväzneného kráľa Richarda Levieho Srdca na trón. Na ceste Ivanhoe narazí na niektoré prekážky, ktoré môžu ohroziť jeho vlastný život a ohroziť budúcnosť Anglicka. 7,5/10 ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ostatních pro mě tohle není nesmrtelná klasika, ale klasika dávno mrtvá. První půlka svým tempem spíš připomíná sestřih minulých dílů seriálu a když se tempo konečně zpomalí, přijde scéna s obléháním hradu, která je prostě srandovní, chlápci do sebe šťouchaj umělýma mečíkama a střelba z luku se simuluje házením klacků po hrstech. Jedině Tejlorka je k sežrání a jinak je to popcorn padesátých let. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Viac menej to isté dobrodružstvo, čo legendárny Robin Hood z rokov tridsiatych. Iba o niečo menej svižnejšie a zábavnejšie. Ale iba o kúsok. Naivita razí z každého patetického dialógu, ale tak kto by si rád nevypočul reči 20 ročnej Elizabeth Taylor, ako je do niekoho bláznivo zaľúbená. Niekoľko súbojov na koňoch a hlavne dynamicky nakrútené a dnes už celkom vtipne pôsobiace dobývanie hradu sú triumfami filmu, kde vás asi politické pletky budú zaujímať zo všetkého najmenej. Ale oproti takým o pár rokov novším Vikingom mi toto pripadalo ako druhá liga. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Barvitý historický román W. Scotta dostal v tomto dobrodružném eposu svou adekvátní filmovou podobu. Přestože si představitelka Roweny (J. Fontainová) stěžovala, že se „režisér zajímá víc o výkony koní než herců“, snímek nenudí, a když je potřeba, pomůže jednoduché zrychlení, takže i postarší R. Taylor šermuje a běhá po schodišti jako svého času jeho kolega E. Flynn. Hudební partitura M. Rozsy, vycházející skutečně ze zdrojů blízkých 12.století, patří ke skladatelově nejlepším kouskům. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Co se týče předlohy, v té mám ještě mezery, ale hodlám to samozřejmě napravit, protože Ivanhoe je opravdu velká klasika, což tenhle film jen potvrzuje. Jenže na druhou stranu tenhle film taky poměrně zestárl, ale stále má to nádherné a neopakovatelné kouzlo tehdejších dobrodružných filmů. Občas v něm některé momenty působí komicky, občas je celý film zbytečně utahaný, ale to je holt takový klasický úděl a nelze se za to na tento film zlobit. Na začátku nás čeká přehlídka hradů a když se konečně rozjede příběh, je to ta pravá rytírna se vším všudy. Akce, napětí, romantika... Jen teda nechápu, proč si vybral Rowenu, když ta Rebecca (Liz Taylor) je oproti ní mnohem hezčí. Tak, že by to poznal i slepý. 70%, ty tři hvězdy si to nezaslouží. Každopádně příběh (ačkoliv nijak objevný) a Robert Taylor to táhnou nahoru a mně se to líbilo, což je přesně to, co jsem chtěl. Takže tak. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Tento film, ktorý vyšiel v lete 1952, bol najvýnosnejším filmom MGM za rok a jedným zo štyroch najlepších zarábajúcich v roku 1952. (Arsenal83)

Reklama

Reklama