Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Co se týče předlohy, v té mám ještě mezery, ale hodlám to samozřejmě napravit, protože Ivanhoe je opravdu velká klasika, což tenhle film jen potvrzuje. Jenže na druhou stranu tenhle film taky poměrně zestárl, ale stále má to nádherné a neopakovatelné kouzlo tehdejších dobrodružných filmů. Občas v něm některé momenty působí komicky, občas je celý film zbytečně utahaný, ale to je holt takový klasický úděl a nelze se za to na tento film zlobit. Na začátku nás čeká přehlídka hradů a když se konečně rozjede příběh, je to ta pravá rytírna se vším všudy. Akce, napětí, romantika... Jen teda nechápu, proč si vybral Rowenu, když ta Rebecca (Liz Taylor) je oproti ní mnohem hezčí. Tak, že by to poznal i slepý. 70%, ty tři hvězdy si to nezaslouží. Každopádně příběh (ačkoliv nijak objevný) a Robert Taylor to táhnou nahoru a mně se to líbilo, což je přesně to, co jsem chtěl. Takže tak. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Král Richard byl zajat a uvězněn, za jeho vydání je požadováno vysoké výkupné, což mladší bratr Jan příliš neřeší, pobývat na trůnu se mu zalíbilo.. Jen čestný a věrný rytíř Wilfred z Ivanhoe krále hledá a má v úmyslu ho vykoupit.. Sympaťák Robert Taylor v hlavní roli, k němu půvabná Joan Fontaine a o krásné zpestření se postarala mladinká  Elizabeth Taylorová, všichni se mi líbili.. Dobrodružný příběh, ke kterému se ráda kdykoli vrátím a naivita mě v tomto případě netíží.. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Miluju  Elizabeth Taylor v jejích „před-Virginií Woolfovou“ letech, snoubila totiž křehkost a krásu se znamenitým herectvím. Ona to tady drží na vodou, na rozdíl od jejího jmenovce, který je tady dušínovsky plochý jak šestkrát přehoblované prkno. Filmová 50.léta mám moc rád, ale tohle hodně zestárlo. Neohromuje to ani decentní výpravou (s o sedm roků mladším ´Ben Hurem´ to nesnese ani sebemenší srovnání) a ta choreografie bitek je spíše úsměvná, komparz tam tak zmateně pobíhá a lechtá je změť šípů jak párátka, která se od nich odrážejí. I ten Miklós Rózsa jede tak na půl plynu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak jako Krizaci meli svoji Lorettu, Rytiri Kulateho Stolu svoji Avu, tak ma Ivanhoe svoji Liz. To je bez debat. :-) Jinak jde o barevnou romantickou podivanou, presne v ocekavanem duchu. Cili mate-li chut na rytire, souboje, turnaje, princezny, proradne padouchy, dobyvani hradu, hrdinske ciny atd., smele do toho... P.S.: a Joan byla obsazena jako anglicka princezna v pohode. Ono postavit nekoho proti Liz je asi jako shanet nekoho proti Marilyn... :-))) 4+ ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Barvitý historický román W. Scotta dostal v tomto dobrodružném eposu svou adekvátní filmovou podobu. Přestože si představitelka Roweny (J. Fontainová) stěžovala, že se „režisér zajímá víc o výkony koní než herců“, snímek nenudí, a když je potřeba, pomůže jednoduché zrychlení, takže i postarší R. Taylor šermuje a běhá po schodišti jako svého času jeho kolega E. Flynn. Hudební partitura M. Rozsy, vycházející skutečně ze zdrojů blízkých 12.století, patří ke skladatelově nejlepším kouskům. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Hoci kráľ Richard Levie srdce (Norman Wooland) bol obľúbeným anglickým kráľom, v skutočnosti bol Francúz a nehovoril takmer vôbec anglicky. Z desaťročného kraľovania Richard strávil v Anglicku iba šesť mesiacov. Zvyšok času strávila vojna, najmä tretia križiacka výprava. (Arsenal83)

Reklama

Reklama