Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Anglie 1190: Anglický král Richard Lví Srdce zůstal po křížové výpravě v rakouském žaláři. Protože jeho intrikánský bratr Jan (pozdější Bezzemek) kvůli vlastnímu vlivu váhá se zaplacením výkupného, nezbyde Richardovu věrnému rytíři Wilfredovi Ivanhoe (Robert Taylor)než, aby s tím něco provedl na vlastní pěst... Nesmrtelná klasika dobrodružné literatury anglického romantismu v neméně nesmrtelné filmové verzi. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěla hledat chyby, jistě bych je našla, protože doba vzniku je samozřejmě na všech těchto rytířských eposech znát. Robertu Taylorovi ale role Ivanhoa vyloženě sedla a na Elizabeth Taylor jako na Rebeku byla radost pohledět. Při prvním zhlédnutí jsem měla lehkou výtku k obsazení princezny Roweny, neboť nepoměr mezi jejím vzhledem a vzhledem krásné Rebeky se mi zdál až přiliš bijící do očí. Snad jsem jako Rowenu chtěla vidět spíše Deborah Kerr, která byla Robertu Taylorovi partnerkou už v Quo vadis, a moc jim to tam spolu slušelo ;-) Nicméně při každém dalším setkání s tímto filmem se mi skrytý souboj mezi ohnivou krásou Židovky Rebeky a vznešenou až chladnou krásou saské princezny Roweny líbil víc a víc. Bohužel všichni ti spolusledující, kteří si myslí, že si Ivanhoe měl vybrat Rebecu film vůbec nepochopili a nejspíš ani nevědí, jak to tehdy v Anglii a vůbec celé Evropě (a vlastně nejen v té době) s Židy chodilo. Souboje nebo obléhání hradu, s přihlédnutím k možnostem dnešní doby naivní, ale ten rytířský turnaj nebo stvárnění Božího soudu vůbec nebyly špatné. Krásný romantický příběh mě nadchl a dávám mu plný počet bodů. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keby som sa trochu viac orientoval v dávnej európskej histórii, asi by som lepšie rozumel deju, kto s kým proti komu a tak. Inak som vnímal len konkrétne súboje, nenávisť a nie celkom záživné dialógy. –––– Zaobstaraj si prútený košík. Rozsypem naokolo anglosaské vnútornosti. –––– K akému bohu sa modlí Žid za kresťana? – K tomu, ktorý stvoril obidvoch. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dobrý historický film Dicka Thorpea, s nádhernou a mladou Liz Taylor, ale i Joan určite stojí za hriech, alebo som mal po ruke svojho obľúbeného Freddieho Younga, či trebárs, odohráva sa to v časoch anglického kráľa-Richarda I. Levie srdce, keď bol ale väznený na rakúskom zámku, a tak si zatiaľ jeho brácho Ján Bezzemok robil, čo chcel, a pochybujem, „že bol bez akéhokoľvek pozemku” ! _Do tohto obdobia „vtesnal” škótsky spisovateľ WALTER SCOTT v prvej polovici 19. storočia „fiktívnu” postavu legendárneho R-Y-T-I-E-R-A Wilfreda z IVANHOE, ktorý musí vzdorovať nielen pochabému kráľovi, ale aj ostatným hrdlorezom-templárom_ Je vôbec zaujímavé pozorovať, ako v stredovekom Anglicku funguje rozdelená spoločnosť na dva tábory: ANGLO-Sasi VERSUS Normáni, že do toho sú zakomponované rôzne postavy, napríklad na REBECCU a ROWENU, s veľkou pravdepodobnosťou-len tak nezabudnete, či aj k povestnému obliehaniu hradu dôjde, čo inak znamená, že sa schyľuje k poriadnej bitke, ktorú si pre nás filmoví tvorcovia prichystali. I napriek niekoľkým pozitívnym faktom, ktoré snímok ponúka, má ich, v konečnom dôsledku mu niečo chýba, s čím nie som spokojný, a tak mi to automaticky bráni zvýšiť hodnotenie smerom nahor ! Nevravím, že by som sa vyslovene nudil, ale zdalo sa mi, akoby sa čudne vliekol, s pár komickými postrehmi. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

V rámci svého žánru je to podle mě slušný nadprůměr. Samozřejmě s nějakým tím ohledem k roku vzniku, ale pořád to podle mě funguje dost dobře. Snad jen v určitých situacích by herci mohli být charismatičtější a pak jsem ještě měl problém s přehnaným počtem (a někdy i přehnanou délkou) bojových scén, ale to druhé je spíš můj osobní problém - ačkoli, ne každá bojová scéna byla nejlíp zpracovaná... Jinak ale spokojenost, bavilo mě to, nenudilo mě to, má to sympatické postavy i celkem obstojnou výpravu a rozhodně bych si to někdy rád pustil znova. Až jsem překvapený, že mi to tak moc sedlo. 4* ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Hoci kráľ Richard Levie srdce (Norman Wooland) bol obľúbeným anglickým kráľom, v skutočnosti bol Francúz a nehovoril takmer vôbec anglicky. Z desaťročného kraľovania Richard strávil v Anglicku iba šesť mesiacov. Zvyšok času strávila vojna, najmä tretia križiacka výprava. (Arsenal83)
  • V roku 1951, v roku výroby, bola scenáristka Marguerite Roberts zaradená na čiernu listinu Snemovne reprezentantov pre neamerické aktivity výboru (údajne mohla byť členkou komunistickej strany) a MGM musela jej kredit z filmu odstrániť. Neskôr bol znova obnovený. (Arsenal83)
  • Pád kaskadéra Paddyho Ryana z cimburia hradu do priekopy pod ním sa stal legendou, bolo to považované za vzor kaskadérskeho kúsku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno