Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

Opsha 

všechny recenze uživatele

Podepisuju se pod Ruutův komentář. Všichni tu sice skuhrají jak je to režií i scénářem mimo, mě ovšem přijde, že se to víc jak polovinu filmu drží zbytečně při zemi (nebo při Zemi?). Svatební masakr je neskutečně vtipný a prošpikovaný nejšílenějšími nápady (osobně mám nejradši klidného slepého harmonikáře), bohužel zbytek filmu je nízkorozpočtová skorotelevizní nuda, kde podobné koniny jen sem-tam problesknou. Ovšem tehdy byla jiná doba a na normalizaci to je vskutku odvaz. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Správná šílenost, kterou je škoda popisovat slovy, to prostě člověk musí vidět na vlastní oči, aby zažil, jako moc je to bizarní. V kategorii filmů, které jsou tak špatné, až jsou vtipné, bude tahle koprodukční sci-fi pakárna asi jen těžko hledat konkurenci - nasmál jsem se u toho dost a místy měl pocit, že se mi to snad jen zdá - že to prostě nemůže být pravda. Skutečnost, že podobu monstra navrhl Švankmajer, je pak jen dalším kuriózním střípkem k skutečně hodně nevšednímu diváckému zážitku, který mi tenhle film připravil. Nemám slov, směju se ještě teď, a nepřestávám žasnout, že někdo skutečně mohl natočit něco takového. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jeden z nejpodhodnocenějších a nejzvláštnějších československých snímků, na které jsem narazil. Monstrum z galaxie Arkana je samozřejmě velmi bizarní a těžko zařaditelná podívaná, která operuje na docela zvláštní škále tvůrčích přístupů ke komediální látce. Od velmi family-friendly scén s neposlušnými blonďatými mimozemšťánky skáče do lascivní epizody se zástupem naháčů a v neposlední řadě do poměrně zběsilých scén řádění vesmírného monstra, které trhá hlavy a chrlí oheň. Hravá a rozjuchaná podívaná, kterou mnoho diváků nebude s to jednoznačně uchopit. [FOD 2020] ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Spisovateľ Dušan Mitana razí tézu, že čokoľvek, čo si človek vymyslí v hlave je pravdivé. Miloš Macourek osvedčil fantáziu v scenároch k filmom komediálnej kino-klasiky. Parádne scenáre mali často šťastie na skvelý realizačný a režijný štáb. A čo režisér Dušan Vukotič? Ako on zvládol nespútanú Macourkovu fantáziu? Podľa tunajších ohlasov na 38%. Zapolemizujem s tým hodnotením. Vukotič nechal popustenú uzdu bez výraznejšej korekcie a spolu s Marcelou Pittermanovou pridali vlastné polienka do scenára. Na jednom film-feste dostali aj cenu - za najlepší scenár. Ten je presne o tom, čo som písal v prvej vete. O zhmotnených predstavách spisovateľa. Bizarné nápady sa odohrávajú v prostredí socialistickej klasiky 80. rokov. Spestrené exotikou mora a ostrova. Švankmajerova príšera je odvalenou paródiou na Gigerovho Votrelca. Dôvod, prečo som film kukol je výtvarníkova účasť na riešení Monštra. Žena premenená na kovovú kocku pripomína po prvej premene, kedy z kocky trčí ruka, múku s ušami z filmu Jak utopit doktora Mráčka (scenár: M. Macourek). Odfiknutý prst mimozemšťanky zase pripomína ufiknutú ruku z úvodu filmu Pane vy jste vdova! (scenár M. Macourek). Dav ezotericky a láskou predchnutých naháčov v jaskyni, vítajúcich odhodením šiat mimozemšťanov, pripomína maximálne tak Vávrovo Temné slunce. No tam boli hipícki naháči skôr oblečení. Juhoslovanské socialistické kino predsa len bolo menej puritánskejšie, čo sa nahoty týka. Pár momentov netradičnej zábavy v uletenom filme. Plus menšia porcia nudy. A tie detičky bez citov s peroxidovo blonďatými vláskami? Tie som kde len videl... ...aha v Mestečku prekliatych od Wolfa Rillu a neskôr aj v Carpenterovom remaku. Najprv som dal tejto eklektickej montáži motívov z rôznych filmov a zvláštnych nápadov tri hviezdy. Lenže toto priemer nie je. Napríklad: zelený dym, čo vypúšťa monštrum na útočníkov! To je predsa esencia dámskeho absinthového prízraku z obrazu Viktora Olivu Piják absintu v pražskej kaviarni Slávia. A tento magický tujónový nápoj bol hádam z možných inšpiračných zdrojov scenáristov. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Československo-Jugoslávská (uf) spolupráce vyšla naprázdno. Vznikl nezajímavý snímek s jednou veselou scénou ze svatby. Jinak je to jen takové nicneříkající uprdnutí do větru. Nevím, jakým způsobem by to mohlo být lepší, ale celkově je to celkem roztomilá pitomost. Na jedno kouknutí výborný materiál. Už jen z informativních důvodů, aby si člověk alespoň uvědomil, co za blbosti se kdysi točily. 20% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Pôvabná mimozemská robotka aj slizké galaktické monštrum je z dielne Jána Švankmajera. (Raccoon.city)
  • Mezinárodní filmový festival fantastických filmů v Madridu udělil snímku dvě ceny, a to v kategorii nejlepší film a Cenu odborné poroty za nejlepší masky. (Terva)

Reklama

Reklama