foto

Miloš Macourek

  • nar. 2.12.1926
    Kroměříž, Československo
  • zem. 30.9.2002 (75 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Než se dostal k filmu, vystřídal Miloš Macourek nejrůznější profese, od prodavače květin nebo sazeče v tiskárně po lektora katedry literatury a umění. Poté následovala pětiletá práce dramaturga na Barrandově, kde ho režisér Lipský požádal o pomoc s nehotovým scénářem komedie Muž z prvního století a objevil v něm mimořádný tvůrčí talent. Tím pro Macourka začala čtyřicetiletá kariéra filmového scénáristy a autora specifického žánru - fantastické crazy komedie, v níž s chutí konfrontoval realitu se světy pohádek, comicsů nebo technicky vyspělejší budoucnosti. Nejčastěji spolupracoval s režiséry Oldřichem Lipským (Happy End, Zabil jsem Einsteina, pánové!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku!...) a Václavem Vorlíčkem (KDE CHE ZABÍT JESSII, PANE, VY JSTE DVOVA!, COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?...).

Neméně výraznou kapitolou Macourkovy filmové tvorby je film animovaný, disciplína, se kterou si začal ještě dříve. Spolupracoval mimo jiné s Břetislavem Pojarem, Stanislavem Látalem nebo Jiřím Trnkou, ale největšího věhlasu se mu dostalo s filmy, které točil v režijním triumvirátu s výtvarníkem Adolfem Bornem a animátorem Jaroslavem Doubravou. Za všechny lze zmínit přinejmenším grotesky s žáky III. B, Machem a Šebestovou, nebo proslulou metaforu Mindrák.

V posledních letech svého života spolupracoval mimo jiné s mladými režiséry F. A. Brabcem (KRÁL UBU, KYTICE) a Romanem Vávrou (tv povídka SKŘÍŇ, ČERT VÍ PROČ). Přestože 30. září 2002 podlehl své dlouhé nemoci, není zcela vyloučeno, že nás čeká dárek na rozloučenou, v případě, že by se přece jen realizovala některá ze dvou crazy komedií, které ještě stihl připravit s Václavem Vorlíčkem.

O svém umění Miloš Macourek vždy skromně hovořil jen jako o dobře odvedeném řemesle, nicméně čas ukazuje, jak originální a nenahraditelná jeho imaginativní tvorba je. O čemž svědčí také desítky ocenění, které během svého života posbíral po celém světě.

Oskar

Scenáristická filmografie

Filmy

2011 Saxána a Lexikon kouzel
Tonka Šibenice (divadelní záznam) - divadelní hra
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Skříň (TV film)
2000 Kytice
1998 Jezerní královna
1997 Pták Ohnivák
1996 Kouzelný měšec
Král Ubu
1989 Racajda (divadelní záznam)
1986 Mladé víno
1985 Mach a Šebestová k tabuli!
O Matyldě s náhradní hlavou
1984 Imago
Rumburak
1981 Monstrum z galaxie Arkana
Zralé víno
1979 Hon na kočku
1977 Což takhle dát si špenát
Hop - a je tu lidoop
Ze života dětí
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Bouřlivé víno
1975 Cirkus v cirkuse
Hugo a Bobo
Krakonoš a švec
1974 Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
1973 Ze života ptáků
1972 Co kdyby...?
Šest medvědů s Cibulkou
1971 Dívka na koštěti
Slaměný klobouk
1970 Juego de Zuzanka, El - divadelní hra
Rozprávka o starom hrnci
„Pane, vy jste vdova!“
„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Mám dvě mámy a dva táty
1967 Happy end
Já, spravedlnost
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
1966 Kdo chce zabít Jessii?
1965 Jak si opatřit hodné dítě
Nebuďte mamuty
Otýlie a 1580 kaněk
1963 Jak křeček snědl dědu Mráze
1962 Biliár
Zuzanka se učí psát
Úvodní slovo pronese
1961 Cecilie 470
Muž z prvního století

TV seriály

1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Něco tam vrže – Vánoce (E06)
Paruka – Grandi (E05)
Pes – Motokára (E04)
další epizody (6)
Žofka ředitelkou zoo (TV seriál)
Jak Žofka pomohla talentovanému mláděti (E07)
Jak Žofka vychovala lvíčata (E06)
Jak Žofka vyléčila pana Fenka (E05)
další epizody (7)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Pan děkan mění názor (E26)
Rumburak kontra Fantomas (E25)
Výlet někam jinam (E24)
další epizody (26)
1988 Žofka a spol (TV seriál)
Jak se Žofka dopustila osudové chyby (E13)
Jak se Žofka stala ředitelkou ZOO (E12)
Jak Žofka překazila chuligánům spády (E11)
další epizody (13)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Zloděj v noční košili (E05)
V pasti (E04)
další epizody (6)
1984 Bambinot (TV seriál)
Příjemná ztráta (E06)
Osudný zločin (E05)
Katastrofální omyl (E04)
další epizody (6)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
Rodina na větvi (E05)
Velký vezír (E04)
další epizody (6)
1980 Arabela (TV seriál)
Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (E13)
Hrdlička zasahuje (E12)
Příliš mnoho generálů (E11)
další epizody (13)
1979 Mach a Šebestová (TV seriál)
Přírodní zákony (E06)
1977 Mach a Šebestová (TV seriál)
Školní výlet (E02)
1976 Mach a Šebestová (TV seriál)
O utrženém sluchátku (E01)

Režijní filmografie

Filmy

1989 O chlapečkovi, který se stal kredencí
1985 Mach a Šebestová k tabuli!
O Matyldě s náhradní hlavou
1984 Imago
1983 Servis
1981 Mindrák
1977 Ze života dětí
1976 Cirkulace
1975 Hugo a Bobo
1974 Nesmysl
1973 Ze života ptáků
1972 Co kdyby...?
1968 Příliš mnoho něhy
1965 Jak si opatřit hodné dítě
Otýlie a 1580 kaněk

TV seriály

1988 Žofka a spol (TV seriál)
Jak se Žofka dopustila osudové chyby (E13)
Jak se Žofka stala ředitelkou ZOO (E12)
Jak Žofka překazila chuligánům spády (E11)
další epizody (13)
1983 Mach a Šebestová (TV seriál)
Ukradené sluchátko (E13)
Jak Mach a Šebestová hlídali dítě (E12)
1982 Mach a Šebestová (TV seriál)
Páni tvorstva (E10)
1981 Mach a Šebestová (TV seriál)
Oběť pro kamaráda (E11)
1980 Mach a Šebestová (TV seriál)
Policejní pes (E09)
Vzorné chování (E08)
1979 Mach a Šebestová (TV seriál)
Piráti (E07)
Přírodní zákony (E06)
1978 Mach a Šebestová (TV seriál)
Zoologická zahrada (E05)
Kropáček má angínu (E04)
1977 Mach a Šebestová (TV seriál)
Člověk neandrtálský (E03)
Školní výlet (E02)
1976 Mach a Šebestová (TV seriál)
O utrženém sluchátku (E01)

Spisovatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1983 O Reaganovi (TV film)
1967 Happy end

Dokumentární

2001 Film o filmu: Kytice (TV film)

TV pořady

2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(222)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace