foto

Václav Štekl

  • nar. 23.9.1929
    Plzeň, Československo
  • zem. 5.2.1994 (64 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Štekl se narodil 23. září 1929 v Plzni. Už od dětství miloval divadlo a věnoval se mu ochotnicky. Přesto se vyučil jako slévač šedé litiny a poté odešel na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1953. Jako profesionál zpočátku prošel Ústředním vojenským souborem Vítězná křídla (1954 – 1956), dále i Ústředním souborem ministerstva vnitra (1957 – 1959) a Semaforem (1960 – 1963). Se Semaforem se váže i jeden menší skandál. Jiří Suchý Šteklovi rád přenechal post uměleckého šéfa a on ihned vyloučil Jiřího Šlitra z vedení. Spor se dostal až na městský výbor KSČ a nakonec Suchý získal zpět svoji funkci ale Václav Štekl musel ze Semaforu definitivně odejít.

Po krátkých angažmá v karlínském Hudebním divadle (1963 – 1964) a divadélku Apollo (1965) se stal hercem ve svobodném povolání, pracoval převážně pro film i televizi, čile pořádal estrádní a zájezdové představení a ojediněle hostoval na dalších pražských (např. Divadlo Na zábradlí) a oblastních scénách (mladoboleslavské Krajské divadlo). Zajímavostí je, že dokázal skvěle imitovat (zejména hlasem) herce a kolegu Vladimíra Menšíka. Pro Václava Štekla byla charakteristická menší a hodně zavalitá postava, ostře řezaný až drastický zjev, obličej a mimika, temperament, výbušnost, bodrost a lehká sebeironie. Nejbližší mu byly typy vyloženě komické, veselé a nespoutaně nevázané.

Představil se mj. v divadelních inscenacích „Figarova svatba“ (Bartolo), „Pouť pro dva“ (Matěj), „Pan Dodd má schůzku“ (Lancelot Dodd), „Slaměný klobouk“ (Fadinard a Vězinet), „Nezapomenutelný rok devatenáctý“ (Mladý námořník), „Taková ztráta krve“ (Učitel), „Zuzana je zase sama doma“, „Člověk z půdy“ apod. Jako posluchač DAMU hostoval i v pražském Národním divadle. Před filmovými kamerami debutoval až později – jako pan Fousek v komedii KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (1961) Zbyňka Brynycha. V dalších létech se představoval pravidelně v malých roličkách. Pouze několikrát to byly úkoly závažnější (třeba SPALOVAČ MRTVOL, KULHAVÝ ĎÁBEL, PAN VOK ODCHÁZÍ i PŘÍHODY PANA PŘÍHODY).

Během 60. let a začátkem 70. let se představil ve snímcích VĚŠTEC (náměstek), EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ (úředník), LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (hudebník), DÁMA NA KOLEJÍCH (soused), TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ (lampář), HAPPY END (řidič nákladního auta), MARATÓN (pan školník), SPALOVAČ MRTVOL (trojrole hudebníka, rozhodčího boxu a majitele panoptika), KULHAVÝ ĎÁBEL (otec), ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ… (muž – barmanka), „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (herec v divadelní hře), SVATBY PANA VOKA (zbrojnoš), PETROLEJOVÉ LAMPY (dirigent Mourek), ŽENY V OFSAJDU (hráč), SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM (zákazník), 6 MEDVĚDŮ S CIBULKOU (učitel), NOC NA KARLŠTEJNĚ (zbrojnoš), TŘI NEVINNÍ (strýc Karel) i HVĚZDA PADÁ VZHŮRU (zedník).

Dále si zahrál JUDr. Hybše (DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD), zájemce o auto (ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…!), hauptmana (ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA), ředitele hotelu (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), růžolícího muže („JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“), strážného (DEVÁTÉ SRDCE), číšníka (ČAS PRACUJE PRO VRAHA), řečníka (LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ), kancléře Vintíře (PAN VOK ODCHÁZÍ), lapku (HRA O KRÁLOVNU), profesora Křováčka (ZLATÁ SLEPICE), pokladníka ve směnárně (CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ…), psychiatra (MONSTRUM Z GALAXIE ARKANA), Dusila (PŘÍHODY PANA PŘÍHODY), skladníka Babánka (PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU!), pana Černého (VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU), ceremoniáře (FALEŠNÝ PRINC) a řadu dalších.

V zábavných pořadech vystupoval i při rozhlase („U nás v Hahuhově“ či „Na veselé vlně IX.“) a televizi. Objevil se i v televizních inscenacích (př. ZTRACENÁ REVUE, SVATEBNÍ CESTA ANEB JEŠTĚ NE, EVŽENE!, SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA, ACH, TA VOJNA, DOTEK MOTÝLA, PAN TAU…, NEBOŽTÍCI NA BÁLE, LÁĎO, TY JSI PRINCEZNA!, VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO, BERETE SE DOBROVOLNĚ aj.) a seriálech (TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, FANTOM OPERETY, DYNASTIE NOVÁKŮ, NÁVŠTĚVNÍCI, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE a nebo zejména ARABELA SE VRACÍ ANEB RUMBURAK KRÁLEM V ŘÍŠI POHÁDEK atd.). Václav Štekl zemřel 5. února 1994 v Praze ve věku nedožitých 65 let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Kačenka a strašidla
1990 Poslední motýl
1988 Burning Secret
1986 Kluk (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Podivná přátelství herce Jesenia
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Berete se dobrovolně? (TV film)
Falešný princ
Všichni musí být v pyžamu
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Propast (TV film)
Tři mušketýři (TV film)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Příhody pana Příhody
Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Kačenka (TV film)
Každému jeho nebe
Monstrum z galaxie Arkana
Velká sázka o malé pivo (TV film)
Víkend bez rodičů
V podstatě jsme normální
Výhra admirála Kotrby (TV film)
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Hra o královnu
Zlatá slepice
1979 Čas pracuje pro vraha
Křehké vztahy
Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
Lásky mezi kapkami deště
Nebožtíci na bále (TV film)
Neohlížej se, jde za námi kůň!
Pan Vok odchází
Poprask na silnici E 4
1978 Deváté srdce
„Já už budu hodný, dědečku!“
Skandál v Gri - Gri baru
1977 Adéla ještě nevečeřela
Což takhle dát si špenát
1976 Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Dva muži hlásí příchod
Holka na zabití
Pan Tau a Aladinova lampa (TV film)
Pan Tau a rosnička (TV film)
1974 Hvězda padá vzhůru
Skokan
1973 Noc na Karlštejně
Toulavý Engelbert (TV film)
Tři nevinní
Známost sestry Aleny
1972 Dotek motýla (TV film)
Slepé střevo (TV film)
Šest medvědů s Cibulkou
Vychovatel (TV film)
1971 Jak se státi gentlemanem
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Petrolejové lampy
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
Svět otevřený náhodám
Ženy v ofsajdu
1970 Fantom operety (TV seriál)
„Pane, vy jste vdova!“
Pan Tau na horách
Svatby pana Voka
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau jde do školy
Trapasy (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Kulhavý ďábel
Maratón
Spalovač mrtvol
1967 Happy end
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Dáma na kolejích
Pan Tau (TV film)
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera
1963 Ďábelská jízda na koloběžce (studentský film)
Einstein kontra Babinský
Věštec
1962 Klaun Ferdinand a raketa
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Člověk z půdy (divadelní záznam)
Každá koruna dobrá
Ztracená revue (TV film)
Zuzana je zase sama doma (TV film)
1960 Taková ztráta krve (divadelní záznam)

Dokumentární

1978 Lučištníci a lukostřelci

TV pořady

2005 Haló, tady Jiřina (TV pořad)
2003 Odkud já vás znám (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1985 Krajané a rodáci (TV pořad)
Námořnický karneval (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace