Reklama

Reklama

Caprica

(seriál)
Kanada / USA, (2009–2010), 13 h 57 min (Minutáž: 43–92 min)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Eric Stoltz, Esai Morales, Paula Malcomson, Alessandra Torresani, Magda Apanowicz, Brian Markinson, Genevieve Buechner, Polly Walker, Panou, Scott Porter (více)
(další profese)

Epizody(18)

Děj se točí kolem rodiny Graystonových a Adamsových, kteří žijí na mírumilovné planetě zvané Caprica. Brzy dojde k průlomu ve vědeckém vývoji a světlo světa spatří první robot s umělou inteligencí - Cylon. Nikdo nemá ani tušení, že by vše mohlo vyústit v nepředvídatelné následky, které mohou ohrozit celé lidstvo. Caprica je spin-offem seriálu Battlestar Galactica a představuje nám dění před 58 lety, než nastal "Pád dvanácti kolonií". (Fallen_One)

(více)

Recenze (85)

tempus 

všechny recenze uživatele

Celkem nuda (bez pilotu) do 5. dílu pro někoho, koho moc nebere vůbec mafiánská tématika. Následují díly 6-9, který jsou krom posledních dvou, nejlepší. V seriálu jsem si oblíbil cokoliv se Zoye Greaston a s jejími rodiči, holobandy a jejich světem, roboty a jejich zprovozněním. Poslední 2 díly je důvod, pro jsem dal celkově 4*, jinak by to bylo za normální 3*. Kdo má rád BSG, Caprica mu odpoví, kde se vzali Cyloni, proč se jejich vůdkyně chovají tak jak se chovají. A poodhalí, co se myslí pod slovy ve znělce BSG “MAJÍ PLÁN!“ ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečně opojné. Setkání nefalšovaných kmotrů z Tauronu s vyšší společenskou třídou Capricy je plné emocí, zvratů, ztrát a cylonské atmosféry v každém kroku. A promyšlených, uvěřitelných a plných hlavních postav. Nejlepšími vedlejšími aspekty byli zprvu Vojáci jednoho (v čele s famózním Barnabasem v dokonalém podání Jamese Marsterse) a komplexní New Cap City, ve kterém by alespoň jedno odpoledne chtěl strávit snad každý. Postupem času ale hlavní slovo definitivně přebral nejkomplexnější hrdina seriálu Daniel Graystone. Nakonec i původně silně nestravitelná sestra Clarice získala svoji pevnou roli a její intriky se staly atraktivním pojítkem děje. Proto je obrovská škoda, že jsme nemohli vidět více. Závěrečná pětiminutovka uzavírá a zároveň naznačuje hodně. K dokonalému propojení s BSG chyběla jedna sezóna. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco Firefly bych přirovnal k mixu sci-fi a westernu, tak Capricu bych mohl označit jako mix sci-fi a noirovky s důrazem na charaktery postav. Caprica vyčnívá v tom, v čem excelovala i původní Galactica - v kvalitně napsaných postavach, uvěřitelných charakterech a v mnohavrstevnatém ději. Strašně se mi líbí kontrast Caprického futurismu střetávajícím se s fanatickým náboženstvím Gemenonu a mafiánským prostředím Tauronu. Svět Dvanácti kolonií Kobolu je totiž promyšlený a tím pro diváka velice atraktivní. A samotná linie o Cylonech plyne jen tak mimochodem... a proč by vlastně ne? Vždyť už původní Galactica vtloukala divákovi do hlavy, že Cyloni vznikli vcelku náhodou. Důležité je, že podstatné otázky byly zodpovězeny a i přestože byl seriál zrušen, tvůrci stihli natočit epilog, který tak trochu odhalil, jak mohla dějová linie Capricy v další řadě pokračovat. Kdo by nechtěl vidět, jak se "děti lidstva" vzbouří proti svým stvořitelům, že ano? Are you alive? The simple answer might be: you are alive, because you can ask that question. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slibně načrtnutá témata z povedeného pilotu se bohužel rychle rozmělnila do nezáživného placatění v mělké psychologii nezajímavých postav, kdy se skoro nic nedělo: truchlení nad ztrátou dcery, problémy ve vztazích, ve škole, ve firmě, s výchovou, s tradicemi, s náboženstvím... Zasazeno do fádního prostředí výrazně se nelišícího od Země (na Caprice jezdí Mercedesy!), s minimem akce / napětí, s poutavými tématy (události ve V-Worldu, produkce Cylonů) odsunutými na 12. místo v důležitosti; není divu, že po chvíli nuda přetekla až v antipatii (@#$%* Amanda Greystone). Teprve posledních 5 dílů s překotně ukončovanými liniemi odhalilo skrytý potenciál; být takový celý seriál, hodnotím možná o dvě hvězdy výše. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem nadšen! Seriál dokázal udržet vskutku osobitou a velmi zvláštní atmosféru pilotního filmu a to po celou dobu! Škoda jen, že dost věcí zůstalo jen načrtnuto s jistou vizí do budoucna. Vzhledem k tomu, že díky naprosto neschopnému distributorovi už zřejmě další díly nebudou, je to jediné zklamání, kterého jsem se u Capricy dočkal. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (24)

  • "Počítače na papíru" byly vytvořeny pomocí stejné motion-capture technologie, která se používá pro zasazení postav vytvořených pomocí CGI k reálným hercům. (Caszidy)
  • Alessandra Torresani, představitelka Zoey Graystone, v jednom interview prozradila, že když natáčeli scénu, při které ji měla Paula Malcomson, která ztvárnila Amandu Graystone, udeřit, tak se Paula tak zdráhala, že ji k tomu museli Alessandra a režisér dlouho přemlouvat. Při samotném provedení scény pak byla Paula údajně tak naštvaná, že dala Alessandře natolik silnou facku, až jí vytrhla část prodloužených vlasů a obtisk její ruky zůstal Paule na tváři po zbytek dne. (Caszidy)
  • Ve verzi pilotu odvysílané televizní stanicí SyFy se mluví o tom, že k uložení lidské mysli je třeba prostor o velikosti 100 terabajtů dat. V původním pilotu tvůrci zmínili velikost pouze 300 megabajtů. (Caszidy)

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama