Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když už si bostonská policie neví rady při řešení série brutálních vražd žen, které evidentně nic nespojuje, je rozhodnuto vytvořit zvláštní komisi v čele se známým právním teoretikem Johnem Botomlym (Henry Fonda). Vraždění sice pokračuje dále, ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. A tak jednoho dne přivede náhoda Botomlyho a jeho spolupracovníka detektiva Di Natala (George Kennedy) vrahovi na stopu. Vyřešení složitého případu je pak překvapivé. Ve filmu, který je inspirován skutečným případem, zaujme zejména mimořádný herecký výkon Tonyho Curtise v roli mnohonásobného vraha Alberta De Salvy. (Historik)

(více)

Recenze (89)

Lima 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh bostonského vraha ve famózním podání Tonyho Curtise. V 60.letech bylo rozdělování obrazu na několik částí se souběžně plynoucím dějem v módě (viz např. LETIŠTĚ) a tady si toho užijeme dosytosti. A není to vůbec na škodu, naopak film tím získává svěží náboj. Vidět např. v jedné části obrazu potencionální oběť a ve druhé části jeho vraha, stojícího za dveřmi, je zajímavé. Těžko se to popisuje, musí se vidět. Fanoušky Jiřího Voskovce rovněž potěší jeho kreace senzibila. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ten závěr... Brrrr. Skvělý film s ohromnými nápady (rozdělování obrazu například), Tonym Curtisem, který dokáže nahnat strach stejně jako vzbudit lítost, jako vždy dobrým Henrym Fondou a s krásně "potrhlým" Jiřím Voskovcem v jedné z vedlejších rolí. Richard Fleischer stvořil po čertech sugestivní a takřka dokumentární kriminální drama, které nespoléhá na akční scény, ale vsází jen a jen na napětí. Velká inspirace pro Fincherova Zodiaka, řekl bych. Mrazivé. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bostonský případ je ukázkovou kvalitní kriminálkou z konce šedesátek natočenou podle skutečné události. Ačkoliv se v hlavní roli objevil Henry Fonda, měl jsem trochu dojem, že tu jel hodně na volnoběh a prakticky nehrál. U něj mi ale často stačí jen aby ve filmu byL :-). Kdo moc potěšil byl pan Voskovovec s jeho minirolí, která mu ale sedla jak ulitá. Curtisovo závěrečné sólo stálo docela za to i když si myslím, že to v závěru šlo okořenit mnohem více. I tak spokojenost. Dávám za 4 petlice na dveře. * * * * ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilý mix krimi, thrilleru, dramatu a mysteriózního snímku. Bostonský škrtič má ve své první části, kdy se stále objevují nové a nové oběti, velkou atmosféru. Rozdělený obraz jen dodává na poutavosti, protože tvář vraha je stále skryta a pouze sledujeme současně oběť a blížícího se zabijáka. Bohužel atmosféra na mě nějak přestala působit v okamžiku, kdy se na scéně objevil kompletně celý Tony Curtis, resp. ve chvíli, kdy začal utíkat a byl dopaden. Vyslýchání, byť stálo na vynikajícím výkonu Curtise, na mě příliš nezapůsobilo. Jak to doopravdy s vraždami v Bostonu bylo a jak přesně případ kolem DeSalva probíhal nevím, ovšem je jasné, že film není rekonstrukcí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Tony Curtis ako sériový vrah žien na začiatku 60 rokoch v originálnom pojatí Alberta De Salva s viac ako tuctom vrážd na konte,zobral si na seba náročnú úlohu,aby to bolo uveriteľné,čo z Tonyho výrazu sa snaží tak byť. Henry Fonda,ktorý v roku 68 stíhal napríklad aj Leoneho Vtedy na Západe,kde bol záporná postava,zrejme jeho jediná vo filmografii,tu sa karta automaticky obracia k tomu,aby právny expert vypátral človeka alebo niekoľko ľudí?,ktorí to majú na svedomí,tento snímok ide v presvedčení o jednotlivcovi,ktorého uvidíme až po hodine s tvárou Tonyho Curtisa,tak je podľa mňa diskutabilné hovoriť len o jednom človekovi... Rozdelenie obrazu ako napr..v seriáli 24 je výraznou pomôckou k navodeniu hustej atmosféry obetí,následne novinárov a samozrejme vraha,ktorému nie je vždy vidieť do tváre + detektívov. Pritom je Albert/Tony otcom dvoch detí,má manželku,ale najviac,čo bije do očí je,že je schizofrenik,ktorý má rozdvojenú osobnosť,a to druhé ja robí tieto prasačinky,ktoré terorizujú Boston do vôd strachu,koľko bude obetí? Rok pred škrtičom vznikol taktiež kvalitný počin In Cold Blood,ktorý odporúčam,tento je možno o malý stupeň kvalitnejší s hercami ako Fonda,Curtis a Kennedy,čo priláka ako osi na med,ale kvôli hercom som to nechcel len vidieť,zaujímala ma nálada ľudí,čo sa im vtedy muselo honiť hlavou? ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Richard Fleischer použil ve filmu rozdělení plochy plátna na několik menších ploch, ve kterých běžel film nezávisle na ostatních menších plochách. Tuto filmovou novinku viděl poprvé na Světové výstavě (EXPO) v roce 1967 v Montrealu. Ihned si uvědomil potenciál, který se v této novince skrývá. Bohužel, vedení studia Twentieth Centrury Fox bylo silně proti. Vedení studia mělo obavy, že diváci budou velmi zmatení a nebudou vědět, kam se dívat. Toho právě chtěl Fleischer dosáhnout. Po dlouhém přemlouvání mnoha lidí nakonec šéf studia Richard Zanuck svolil k použití této novinky. (Rollo_Tomasi)
  • Tony Curtis si při natáčení honičky zlomil nos. (Chatterer)
  • Albert DeSalvo jednou vlastnoručně vyrobil koženou peněženku. Po svém zatčení ji věnoval jednomu z policistů, který pracoval na jeho případu. Po čase ji od něj získal režisér Richard Fleischer, který natočil film o případu bostonského škrtiče. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

10.01.2014

Sériovým vrahům se na filmovém plátně rád věnuje David Fincher, který do téže řeky úspěšně vstoupil třikrát – v Sedmi, v Zodiacovi a v Mužích, kteří nenávidí ženy. Momentálně točí detektivku Zmizelá… (více)

Affleck na lovu bostonského škrtiče

Affleck na lovu bostonského škrtiče

07.12.2012

Casey, „ten lépe hrající z Affleckovic bráchů“, se chystá jako producent a možná i hlavní představitel zpracovat jednu z nechvalně známých kapitol historie rodného Bostonu. V šedesátých letech v… (více)

Reklama

Reklama