Reklama

Reklama

Luther

(seriál)
  • Velká Británie Luther (více)
Trailer 3
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (2010–2019), 19 h 40 min (Minutáž: 57–62 min)

Tvůrci:

Neil Cross

Scénář:

Neil Cross

Hrají:

Idris Elba, Dermot Crowley, Warren Brown, Ruth Wilson, Michael Smiley, Paul McGann, Nikki Amuka-Bird, Steven Mackintosh, Saskia Reeves, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(20)

Vrchní inspektor John Luther patří v nadsázce řečeno k pomyslné svaté trojici BBC, již představují jména Wallander, Sherlock, Luther. Tři rozdílní detektivové, kteří v současné seriálové tvorbě zastupují to nejlepší, co je v kriminálním žánru k vidění (a se všemi máte možnost se setkat ve vysílání ČT). Luther, drsný londýnský detektiv Útvaru pro těžké zločiny, představuje typ vnitřně rozervaného hrdiny, který se kromě řešení kriminálních případů musí vypořádat i se svými vnitřními démony. Je to člověk, který práci obětoval vše a ona se mu odměňuje peklem. V jednu chvíli na jeho adresu zazní, že kdyby ve správném životním okamžiku přečetl jinou knihu, mohl být někým úplně jiným, třeba knězem. John Luther není obyčejný detektiv. Při vyšetřování využívá neortodoxní metody, kašle na zavedené postupy a prosazuje své vlastní pojetí spravedlnosti.
V titulní roli exceluje Idris Elba, který byl za své strhující ztvárnění nejednoznačného hrdiny oceněn prestižním Zlatým glóbem v kategorii nejlepší herec v televizní minisérii nebo televizním filmu. Temnému ladění seriálu odpovídá i celkový vizuální styl, tvořící neodmyslitelnou součást jeho úspěchu. Špičkovému zpracování odpovídá též zvláštní péče věnovaná hudební složce. Vedle triphopových legend Massive Attack, jejichž skladba Paradise Circus podkresluje úvodní titulkovou sekvenci, zazní v závěru každé epizody pečlivě zvolená píseň takových hudebních veličin, jakými jsou Marylin Manson, Muse, Beck, Nina Simone nebo skupina Grinderman. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele CheeseFigure k tomuto seriálu (5)

Série 1 (2010) (S01) 

Všade som videl, že slávne BBC krimi trio (Sherlock, Wallander a Luther). A pretože Sherlock sa mi ľúbil, tak som si povedal, že dám šancu aj tomu Lutherovi. Hneď na začiatok poviem, že Sherlock ma bavil viac (nechcem porovnávať seriály, sú odlišné takže je to zbytočné, len som mal potrebu to dať vedieť). Ďalej, samotný Luther v podaní Idrisa Elbu je zaujímavá postava. Detektív, ktorý si ide za pravdou, je drsný a našťastie nespadá do stereotypu alkoholikov, ktorý je pre tento druh vyšetrovateľov (drsný, na pravidla moc nepozerajúci) typický. Ostatné postavy sú menej zaujímavé, jediný kto tak vyčnieva je Alice Morgan. Je sexi, chytrá, sociopatická. Čo sa týka prípadov, moc ma nebavili. Najzaujímavejšie epizódy boli prvé dve a piata spolu so šiestou mali zaujímavé vyústenia. Úprimne, čakal som od tohto počinu viac. ()

Série 2 (2011) (S02) 

Ubehol nejaký ten piatok (presnejšie štyri roky) odkedy som dopozeral prvú sériu tohto krimi. Stál môj návrat k tomuto počinu za to? Hej! Druhá séria ma bavila možno aj viac, ako tá prvá. Môže za to to, že tu máme dva prípady, každý po dvoch epizódach, vďaka čomu sa viac prekreslí zločin i povaha vrahov. Tí sú správne šialení maniaci, že by i Myšlienky vraha (Criminal Minds) závideli. Prvý vraždí v maske gašpara, druhý pácha nezmyselné násilie bez motívu. Okrem toho je tu aj jedna dejová linka, ktorá sa tiahne všetkými štyrmi epizódami a to je, keď sa Luther rozhodne pomôcť istej osobe a sám sa pritom zapletie s nebezpečnými ľuďmi. Táto linka bola fajn i keď problémy, ktoré pred Luthera postavila vyriešil nejak jednoducho. Po čase som nadobudol mierny pocit, že táto linka tu je, aby sa mali čím diely vypchať na požadovaných 50 minút. Taktiež samotne vyriešenie celej linky mi prišlo tak jednoduché, že mám pocit, že to tak Luther mohol vyriešiť už v prvej epizóde. Pre milovníkov Alice sklamanie, keďže táto psychopatka v podaní Ruth Wilson si tu veľkú úlohu nestrihne. A čo sa týka samotného Luthera, Elba je sympaťák. A keď sme pri sympatiách, Erin mi liezla na nervy. Síce bola čestná, ale jej čestnosť bola viac na škodu. Som zvedavý, či sa v ďalších sériách vráti a ako bude jej vzťah s Lutherom pokračovať. ()

Série 3 (2013) (S03) 

Tvorcovia na to idú ako v predchádzajúcej sérií - dva prípady po dvoch epizódach a k tomu jedna linka, ktorá sa tiahne všetkými štyrmi epizódami. V tej sa na scénu vracia otravná Erin, aby bola otravná ešte viac. A nie je sama, tentoraz ju sprevádza nová postava Georga Starka. Obaja chcú len jedno a to dostať Luthera za mreže. Táto linka ma až tak nebavila, môže za to asi aj to, že Erin je nesympatická a George Stark mi prišiel väčší zmrd, ako všetci doterajší vrahovia, s ktorými sa Luther stretol. Čo sa týka prípadov, tak prvý s úchylom ma veľmi nebavil. Ten druhý, so samozvaným pomstiteľom, mi prišiel o dosť zaujímavejší i keď nebol taký, aký som čakal. Čakal som, že sa budeme zapodievať témami viny, trestu a samozvanej spravodlivosti. Miesto toho ale sledujeme pomaly úpadok daného pomstiteľa (SPOILER: Uznávam, je to celkom lacné, ako tvorcovia spravili, aby sme tomu samozvancovi vo finále nefandili.  Rozhodli sa z neho totiž spraviť ku koncu nebezpečného blázna, ktorému už nerobí problém ublížiť i nevinným. Zbavili ho všetkého, čo by ho mohlo robiť sympatickým. I napriek tomu ma ale ,,bavil". KONIEC SPOILERu). Je smutné, ako Lutherovi nič nevychádza. Snaží sa, obetuje všetko a na konci je skoro sám. Máme tu síce mierny náznak, že by mohol mať šťastie, ale tvorcovia hneď dokážu, že pre to v Lutherovom živote nie je miesto. Aj táto tragickosť ho robí veľmi sympatickou postavou. Tretia séria je za mňa slabšia, nohy jej podkopáva linka so snahou zatknúť Luthera a prvé dve epizódy. Posledné dve ale boli skvelé a napravili pachuť po tých prvých. SPOILER: A vracia sa Alice Morgan. A kto by túto psychopatku nemiloval? KONIEC SPOILERu. ()

Série 4 (2015) (S04) 

Neviem, ako hodnotiť. Ono pri predchádzajúcich sériách sme mali dve linky - hlavnú detektívnu a vedľajšiu, v ktorej Luther riešil iné problémy. Tie linky sa vždy pekne dopĺňali, len v tejto sérií sa navzájom plietli pod nohy. Čo bola vlastne hlavná linka? Luther pátra po tom, čo sa stalo s Alice, zaplieta sa s Corneliom (celkom sympatická postava) a s tým, čo mu Cornelius spraví (SPOILER: Najme si na Luthera vrahov. KONIEC SPOILERu) a popri tom pátra po sériovom vrahovi. A tak nejak mám pocit, že ani jedna vec sa riadne nevyvinie. SPOILER: Čo sa stalo s Alice? Nevieme, koniec je otvorený. A na to, že Cornelius vypísal na Lutherovu hlavu odmenu, tak celkom málo vrahov po ňom šlo. A aj tých pár, ktorých sme videli, tak Luther zložil bez problému. KONIEC SPOILERu). Čo sa týka hlavného vraha, tak sa jedná o kanibala, ktorý by vďaka svojej duševnej poruche a krutosti mohol byť zaujímavým antagonistom. Ale mám pocit, že dopláca na málo priestoru, ktorý má vďaka linke s Alice. Svojím spôsobom ma táto séria bavila, mala dobré momenty, ale mám pocit, že jednotlivé veci šli spracovať lepšie. A je tu záver, ktorý sa mi páčil i keď tá otvorenosť mi mierne vadí. Ako to teda hodnotiť? Tri budú ideálne, pretože ma to naplno nepresvedčilo o štyroch, ako sa to podarilo prvým sériám. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Po priemernej tretej a hroznej štvrtej sérií som sa celkom bál tej piatej. A zbytočne. Pri predchádzajúcej sérií mi vadilo, že tam bolo veľa dejových liniek na malom priestore. To pri poslednej sérií neplatí. Máme tu dve linky, ktoré sú roztiahnuté na celé štyri epizódy. A opäť tu máme detektívku a ,,mafiánsku". Poďme si ich obe rozobrať. Najprv detektívna. Prvýkrát sa stalo, že pátranie po vrahovi zabralo viac, ako dve epizódy. A je to len a len dobré. Vrah tak dostal viac priestoru a ja som za to rád. Jedná sa o zaujímavého psychopata, ktorý sa medzi predchádzajúcimi Lutherovými protivníkmi nestratí. V tejto linke spoznáme aj novú pomocníčku Hollidayovú, ktorá je sympatická, má ale málo priestoru. To je mínus tejto linky, rovnako ako to, že mám pocit, že tá detektívna práca ide nejak jednoducho. Luther si rieši problémy v druhej linke (k tej sa za chvíľu dostanem) a keď sa vráti k tejto, tak ho napadne riešenie problému, pri ktorom tú linku opúšťal. Alebo Hollidayová na niečo (mimo záber) príde. Tento nedostatok detektívneho aspektu hodnotím negatívne. A teraz k druhej linke, ktorá zaberá najviac priestoru a je tak dôvodom negatív, ktoré mám s detektívnou linkou. Okrem toho je táto mafiánska zaujímavá. Luther sa zapletie do vojny medzi mafiánom Corneliom a Alice a snaží sa to vyriešiť. Bolo to zábavné, ale i tu mám problém. Ale to v SPOILERi: Čo sa to stalo s Alice? Z geniálneho zločinca sa stal emočne nestabilný jedinec? To vážne jej plán na zabitie Cornelia bolo, že z automatickej pušky mu začne strieľať do domu? Však to nemohlo vyjsť. A ku koncu, kedy jej úplne preskočilo a chcela zabiť Luthera. Akože chápem, že tvorcovia ten ich vzťah chceli nejako ukončiť, ale takto? Mám pocit, že keby nechali Alice mŕtvu po štvrtej sérií, tak by to možno bolo aj lepšie. KONIEC SPOILERu. Piata séria Luthera ma bavila. Má slušného psychopata a dve zaujímavé dejové linky. Len tá detektívna dopláca na tu mafiánsku, čo je škoda. Taktiež Alice ku koncu mohla byť lepšie spracovaná. Inak som ale spokojný. ()

Související novinky

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

25.03.2017

Hollywood se už řadu let snaží zremakeovat Útěk z New Yorku. Béčková uberklasika nedávno vyhrála soudní spor, v němž vytřískala peníze z Útěku z MS-1 (prý šlo o neautorizovanou předělávku), a teď ji… (více)

Luther vs. Enterprise

Luther vs. Enterprise

27.03.2015

Idrise Elbu možná znáte jako seriálového detektiva Luthera, už se ale objevil i v několika blockbusterech. Thor, Prometheus, Pacific Rim... to je hodně solidní resumé a často se mimochodem mluví o… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

14.11.2013

Hvězda detektivního seriálu Luther a interpret nejlepšího letošního motivačního proslovu (Pacific Rim – Útok na Zemi) dostal chuť na akci ve stylu 96 hodin. Akční špionážní thriller Bastille Day měl… (více)

Reklama

Reklama