Reklama

Reklama

Čtyři lvi

  • Velká Británie Four Lions (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Agilní Omar (Riz Ahmed) a trochu pomalejší Waj (Kavan Novak) jedou na výcvik do teroristického tréninkového tábora do Pákistánu, ale po čase jsou odtud vyhozeni pro neschopnost. Dalšími členy teroristické buňky jsou bílý muslim Barry (Nigel Lindsay) a magor Faisal (Adeel Akhtar), který umí sestrojit bombu a rozhodne se vytrénovat vrány, aby se staly nosiči bomb. Pátým členem je Hassan (Arsher Ali), ale ten dlouho nevydrží – při tréninku sám sebe usmrtí. Film končí scénou, kdy se samozvaní teroristé pokusí v převlecích spáchat sebevraždu při londýnském maratónu, ale vše samozřejmě dopadne jinak. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (601)

misterz 

všechny recenze uživatele

Brilantný čierny humor na veľmi citlivú tému. Spočiatku som si myslel, že ma film nezaujme, hlavne som si nevedel predstaviť ako sa dá robiť sranda na tak vážnu vec ako je terorizmus. Ale predstavte si, ono to fungovalo a ja som sa bavil až do trpkého konca. Hereckým výkonom sa nedá nič vytknúť a hlášky naozaj stáli za to. Zároveň si človek na konci uvedomí, aký absurdný je terorizmus a čo sa za tým skrýva. Stačí iba trocha fanatizmu a nešťastie je na svete, nešťastie hlavne pre nevinných. Zaslúžene 4* ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

tak tohle mi nesedlo... byť autenticky, pořád jen špatná, rozklepaná kamera; byť autenticky, pořád jen špatné a hloupé dialogy, prostě nadhodnocený britský "humor", který paradoxně zachraňuje ta nejautentičtější závěrečná nehumorná část. snímek plný kontrastů, pomatených a leckdy dost trapných scén. takovýto druh zábavy bych už asi zažít nechtěl. 50%. [1. wayFUCKý HD FEST] ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Černočerná komedie britského střihu coby příspěvek do vznětlivé celoevropské debaty na téma dánské karikatury proroka Mohameda, to je skutečně kontroverzní spojení. Stejně jako humor, při kterém místy hořkne úsměv na rtech, neboť za ním je až příliš konkrétních zkušeností. Proč ale vlastně v postmodernu dneška nenatočit komedii, jejímiž hlavními protagonisty budou islámští mujahideeni, proč nearanžovat situační humor ve scénách sebevražedných atentátníků, proč se nezasmát lidské živé náloži explodující při zakopnutí, proč nekoukat na tuhle vzdálenou celovečerní sestřenici britcomů? Ale ano, proč ne, zvláště když humor funguje a komedie má zřejmý hlubší satirický a etický přesah. Jde tím demonstrovat právo na svobodu slova, v arabském světě také pěstují antizápadní propagandu (viděl jsem třeba stejně kontroverzní turecké agitky), politická korektnost jde protentokrát stranou. Buňka prostoduchých atentátníků je vykreslena s velkou mírou nadsázky, někdy je ale humor nahrazován pokusem šokovat až přes míru popisnými narážkami na homosexuální či jiné praktiky, většinou však spíše než vtipný je obsah snímku angažovaný, a to i přesto, že do velké míry jde jen po stereotypech západních představ o teroristické činnosti. Třeba u scény vkládání masivních šroubů a matek pro větší sílu třaskaviny (přičemž každý šroub je jmenovitě někomu věnován) spíš trne někde v zádech, než že by se člověk uvolněně zasmál. Čtyři lvi jsou vůbec především politikum, než jenom pouhá filmová zábava. Celý snímek vypadá místy hodně nízkorozpočtově, což ale není na škodu, posiluje se tím jeho pseudodokumentární charakter - roztřesená kamera snímaná z ruky, hudební podkres je minimalizován, stejně jako akčních trikové scény, důraz je kladen především na konverzační stránku, navíc autenticky působí i neznámé herecké tváře, přičemž casting byl zvládnut skutečně na jedničku. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Tak tohle neokecají...! Napřed natočili špičkový, fórky našlapaný trailer. Mimochodem, ten jsem si už zařadil do učurávajících (sic!) trailerů, ideálních například pro zahnání depky z podzimních plískanic. No, a pak se k tomu pokusili dotočit film (toho už jsem se zbavil, dal jsem ho kamarádovi), což se jim podle mě hrubě nepovedlo. Dotočený zbytek je už jen průměrná nádeničina, která i ty skvělé fórky z traileru spolehlivě zmrší a rozmělní. Dokonce i ta bombou rozmetaná vrána jako by ještě z cesty do vraního nebe stihla zakrákat: v tom traileru jsem teda bouchla s daleko větším gustem! Body jsou hlavně za to, jak jsem se na ty Čtyři lvy po traileru těšil. Měl jsem asi zůstat jen u toho těšení. Bohužel, ani z teroristického hovna bič neupleteš... A nechoďte na mě s nějakým mravním poselstvím, nastavováním zrcadla islámu a politickou satirou, nebo vám provedu to s tou fazolí :-(! Jo, tyhle urinální pokusy o vtip byly taky o pěknejch pár centimetrů mimo mísu.Cák! Už mi tam chyběla jen záměna zápalné šňůry (či drátu) za katetr... Když už tlačit na politicky nekorektní pilu (včetně počítání s případnými následky), tak aspoň s nějakou fantazií - proč se například někdo z nich (a ne zrovna platonicky) nezamiloval do nějakého pejska...? Mohli se něžně „čumáčkovat“, labužnicky si vychutnat cigaretu po „tom“, umejt si vzájemně nohy (tlapky) a hezky se spolu pomodlit na koberečku, tváří k Mekce... To by byl aspoň „Borat“! A ne tohle nesmyslné laciné močení sami sobě do scénáristických úst... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já si troufnu davové šílenství nesdílet, protože mi to celé přišlo vtipné minimálně. Přiznám se bez mučení, že jsem svoje očekávání postavil dosti vysoko, protože už když jsem si přečetl v obsahu, že uvidím výcvikový tábor pro teroristy a v něm pár dementů, tak to zákonitě musí být děsná bžunda. Doporučím zhlédnutí v původním znění, protože český dabing jde do větších a větších hoven. Docela dost mi vadili všichni herci s jedinou výjimkou toho plešárda s vousy. Ten byl dobrej a občas i něco vtipného pronesl. Sem tam. Nemám naprosto nic proti černému humoru. Nemám naprosto nic proti anglickému humoru. Nemám naprosto nic proti jakémukoli druhu humoru. Tady jsem se pousmál maximálně dvakrát. Ocenit mohu snad pouze orginalitu, protože když tak zapátrám ve svém skvělém mozku, tak nic podobného tam nenalézám. Partička bezvýznamných muslimů chce přispět taky svoji troškou do mlýna a pomstít se zbytku světa, protože je svět který se netočí kolem mocného Aláha děsně sere. Tahle partička jsou absolutní dementi a celý film se točí kolem jejich cesty za snem. Že jsou dementi je pochopitelné, kdo mentálně zdravý by se z vlastní vůle odpálil...? Žádné nové a převratné poselství bych ve snímku taky nehledal. Taková lehká zívačka. Nic víc. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (9)

  • Na oficiálním britském plakátě filmu je velmi malým písmem napsáno "Pokud čtete tento text, měli byste se nechat vyšetřit". (HellFire)
  • Režisér a spoluscenárista snímky Christopher Morris si bol svoje dielo odobriť aj u slávneho "justičného omylu", bývalého väzňa z Guantanáma Moazzama Begga, ktorý bol nesprávne považovaný za člena organizácie Al-Káida. Ten, nielen že scenár schválil ako pre islam neškodný, dokonca si vraj premiéru vychutnal. (MikaelSVK)
  • Pokud jste si koupili DVD filmu, počkejte v sekci "vystřižené scény" na přílet racka a poté zmáčkněte ENTER. Dostane se vám pohledu na více bonusových scén. (HellFire)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama