Reklama

Reklama

Čtyři lvi

  • Velká Británie Four Lions (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Agilní Omar (Riz Ahmed) a trochu pomalejší Waj (Kavan Novak) jedou na výcvik do teroristického tréninkového tábora do Pákistánu, ale po čase jsou odtud vyhozeni pro neschopnost. Dalšími členy teroristické buňky jsou bílý muslim Barry (Nigel Lindsay) a magor Faisal (Adeel Akhtar), který umí sestrojit bombu a rozhodne se vytrénovat vrány, aby se staly nosiči bomb. Pátým členem je Hassan (Arsher Ali), ale ten dlouho nevydrží – při tréninku sám sebe usmrtí. Film končí scénou, kdy se samozvaní teroristé pokusí v převlecích spáchat sebevraždu při londýnském maratónu, ale vše samozřejmě dopadne jinak. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (601)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No jednoduse receno, demence tu pravdepodobne dosahla maximalni hodnoty. Nastesti ne ve stylu prcicek a podobne, tady mame dost zavazny tema, kde i pres fakt, ze to je komedie, clovek se musi zamyslet, ze takovy hovado muze klidne vedle nej bydlet a spolu s faktem, ze pravdepodobne nebylo dost penez a cely to tak vypada dost lacine a ma to neznamy herce, coz ale ve vysledku podporuje syrovost, tak to proste vyzniva vcelku zavazne. Jenze taky to je cernocerna komedie, kdy banda radoby teroristu nema nic lepsiho na praci, nez se celej den nekde poflakovat a vymejlest jak sestavit bomby a co vyhodit do vzduchu. Problem je, ze vsichni do jednoho jsou totalne vymlety, takze se neustale dohadujou, neustale si nadavaj a film pro nejaky to fuck nejde daleko a hlavne neustale neco zesiraj. Proste zavazny tema podany zabavnou formou a ve vysledku 90 minut originalni komedie a naprosto ultimatnich hlasek. "Vyhodime do vzduchu internet" ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Scénárista si dal práci a svedl v tomto filmu dohromady opravdu povedenou partičku islámských "fundamentalistů". Jejich zarputilá snaha "vyhodit něco do vzduchu" je servírována osobitým způsobem a tak musí "pákistánské bukvice" (jak jsou nazváni jednou sousedkou) cestou řešit řadu komplikací a zapeklitých situací, které by samy o sobě byly možná méně legrační, kdyby divák neznal všechny souvislosti. :-) Nicméně když si člověk ty souvislosti odmyslí, zbude mu jistě i nějaký ten námět na přemýšlení... ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Černočerná komedie britského střihu coby příspěvek do vznětlivé celoevropské debaty na téma dánské karikatury proroka Mohameda, to je skutečně kontroverzní spojení. Stejně jako humor, při kterém místy hořkne úsměv na rtech, neboť za ním je až příliš konkrétních zkušeností. Proč ale vlastně v postmodernu dneška nenatočit komedii, jejímiž hlavními protagonisty budou islámští mujahideeni, proč nearanžovat situační humor ve scénách sebevražedných atentátníků, proč se nezasmát lidské živé náloži explodující při zakopnutí, proč nekoukat na tuhle vzdálenou celovečerní sestřenici britcomů? Ale ano, proč ne, zvláště když humor funguje a komedie má zřejmý hlubší satirický a etický přesah. Jde tím demonstrovat právo na svobodu slova, v arabském světě také pěstují antizápadní propagandu (viděl jsem třeba stejně kontroverzní turecké agitky), politická korektnost jde protentokrát stranou. Buňka prostoduchých atentátníků je vykreslena s velkou mírou nadsázky, někdy je ale humor nahrazován pokusem šokovat až přes míru popisnými narážkami na homosexuální či jiné praktiky, většinou však spíše než vtipný je obsah snímku angažovaný, a to i přesto, že do velké míry jde jen po stereotypech západních představ o teroristické činnosti. Třeba u scény vkládání masivních šroubů a matek pro větší sílu třaskaviny (přičemž každý šroub je jmenovitě někomu věnován) spíš trne někde v zádech, než že by se člověk uvolněně zasmál. Čtyři lvi jsou vůbec především politikum, než jenom pouhá filmová zábava. Celý snímek vypadá místy hodně nízkorozpočtově, což ale není na škodu, posiluje se tím jeho pseudodokumentární charakter - roztřesená kamera snímaná z ruky, hudební podkres je minimalizován, stejně jako akčních trikové scény, důraz je kladen především na konverzační stránku, navíc autenticky působí i neznámé herecké tváře, přičemž casting byl zvládnut skutečně na jedničku. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Sami sebe obelháváme tím, že všichni ti Omarové, Karímové, Usrámové a jiné kreatury, kteří touží po zničení euroamerické křesťanské civilizace, po svaté válce džihhádu, po zabití mužů, znásilnění žen a upečení dětí, všichni ti smradlaví Ábůové a Mohamrdové, kteří se jen třesou, aby mohli hodit do metra bombu, nebo nejlépe tam napochodovat sami, s bombou v prdeli a rozmlátit to tam na maděru, všichni tihle hajzlové krvelační, jsou ve skutečnosti nesvéprávní idioti, kteří se nakonec zahubí sami. Ale to je omyl, bohužel, to je omyl. Za pár let, až budeme své ženy vídat jen v zatemnělých ložnicích a z rádia bude vřískat muezzín, pak se budete navzájem ptát, jak je to možné? Vždyť ten milý snědý kluk ze sousedství, co nám teď řídí život, byl tak tichý a milý a tak roztomile žvatlal... v Německu si taky spousta lidí říkalo, že ten malý křikloun nemá šanci něco dokázat, vždyť jsou národ Goetha a Schillera....:-) Myslím, že je na čase začít vracet, co dostáváme. Nakonec i musulmanský pseudozákon šaría mluví o spravedlivé odplatě oko za oko a zub za zub. Takže za každou useklou hlavu rukojmího bych vymasil nějakou bubáckou vesnici, za každou bombici v Evropě jeden plný náklad do Arábie, atp. Ono by je to rebelanství rychle přešlo, čmoudy smradlavý! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi svěží a hodně černá britská komedie, která někdy až zbytečně moc hraje na vážnou notu. Což je škoda, protože potenciál mají Čtyři lvi rozhodně na 5*, ale přecházením z humorné roviny do dramatické některé vtipy zbytečně vybouchnou do ztracena (naštěstí ty opravdu povedené převládají) . Taky těch vulgarit tam bylo podle mě až zbytečně moc. Bylo by fajn, kdyby se v budoucnu tohoto tématu zkusil někdo zhostit vyloženě jako odlehčené komedie (za předpokladu, že to vůbec jde), každopádně tento počin vidím na slabší 4*. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (9)

  • Na oficiálním britském plakátě filmu je velmi malým písmem napsáno "Pokud čtete tento text, měli byste se nechat vyšetřit". (HellFire)
  • Scéna na tržišti v Pakistánu se ve skutečnosti natáčela v Indii ve městě Hyderabad. (HellFire)
  • V roce 2007 vznikl scénář, ale jak BBC, tak i Channel 4 jej odmítly s tím, že se jedná o příliš kontroverzní téma. Morris pak v hromadném mailu pod názvem Funding Mentalism vyzval fanoušky, aby přispěli na realizaci filmu částkou 25-100 liber, a nabídl všem přispívajícím možnost zúčastnit se natáčení v komparzních rolích. Nakonec to nebylo třeba – produkce se ujaly Film 4 Productions a Wrap Film. [Zdroj: HCE] (POMO)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama