Reklama

Reklama

V Dublinu 19. století žije Albert Nobbs, excentrický muž středního věku. Pracuje jako číšník v Hotelu Morrison, který řídí nekompromisní Marge Bakerová. Albert pracuje tvrdě a šetří peníze aby si jednoho dne mohl koupit trafiku a žít vlastní život. Nemá na světě nikoho, kromě svých spolupracovníků. Albert (Glenn Close) je totiž žena, která více než třicet let předstírá, že je mužem. Je mužem, který má své tajemství a ženou, která má svůj sen. Jednoho dne najala paní Bakerová malíře jménem Hubert Page (Janet McTeer), aby vymaloval jeden z pokojů v hotelu. Přinutí ho, aby na jednu noc, dokud nedokončí práci, sdílel Albertovu postel.  Hubert zjistí důvod, proč s ním Albert nechtěl sdílet pokoj. Odhalí mu vlastní- stejné tajemství. Skrývá se v mužském převleku před svým tyranským manželem. Oba jsou uvězněni ve vlastní pasti... (TV JOJ)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (139)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdesi na počátku byla povídková sbírka Celibates (1895) autora irského realismu George Moora, která byla později rozšířena o krátký text The Singular Life of Albert Nobbs (1927). Ale od té doby uplynulo hodně vody, než se z toho původního příběhu stal celovečerní film s Glenn Close v hlavní roli. Close hrála Nobbse už začátkem 80. let v divadelním přepisu a trvalo to skoro 30 let, než se jí podařilo filmový projekt dotáhnout do zdárného konce. Což je samozřejmě obdivuhodné. Ale jaký je výsledek? Nezvyklý pozdně viktoriánský pohled na to, jak nerovné ekonomické podmínky ovlivňovaly osudy jednotlivců. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o další romantické heritage, ale realita bývala poněkud komplikovanější. Dobrý zážitek pro náročné diváky. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Podivné pocity, chladný závěr a nakonec zůstaly jen chvilkové nepříjemné myšlenky. Gesta a pohledy žen, které za maskou mužů hráli své životy mi vysloveně nesedly. To, co mi bylo jasné z počátku se postupem nijak neměnilo, nic dalšího nepřišlo, až na ponurý konec, který však pro mě nepřinesl žádnou pointu. Glenn Close sice herecky dokonalá, ale dokonalost v tomto snímku nemá u mě šanci na žádný úžas a určitě netoužím ho vidět někdy znovu. I tak s menší zaujatostí nemohu ohodnotit za méně, než tři hvězdy, jelikož jsem si určitých kvalit snímku a herců jasně vědom. ()

Reklama

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Něco k tomu, aby to byl dokonalý snímek, chybělo. Tou ingrediencí je dle mého nedotažený scénář. Z daného tématu, chladného Dublinu a snobské doby, by určitě šlo vyždímat mnohem více. Vyzdvihovaná Glenn Close svůj part zahrála na výbornou, ale daleko více se mi líbila, a to svou přirozeností, ležérností a nadhledem, Janet McTeer. Svou vedlejší roli pana Page, malíře, všechny doslova válcuje. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Člověk by si myslel, že film o ženě tutlající svou příslušnost k něžnému pohlaví pod pánským oblekem bude útokem na emoce, ale kdeže. Všechny postavy obývající Morrisonův hotel a jeho okolí jsou povětšinou nesympatické, vypočítavé a chladné - což se mi na jednu stranu líbí, protože to koresponduje s bezútěšným obrazem Dublinu, na druhou stranu to znemožňuje empatii. Zábleskem mi byla jen Hubertova Cathleen a scéna na pláži (ta je opravdu nádherná). A spíš než výkon Glenn Close bych vychválila ten pro mě doposud neznámé Janet McTeer: bohémský malíř nad věcí i citlivá ženská duše. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Třetí film z výzvy od HorrFi(ho). Nemám rád filmy ze staré doby ( chování, účesy, oblečení, ...atd.), ale tenhle námět vypadal celkem zajímavě.Ve výsledku to opravdu není špatný film. Snad bych jen zkrátil stopáž. Hlavně ze začátku se mi to zdálo hodně zdlouhavé. Glenn Close si nominaci na Oscara za roli Alberta Nobbse nejspíš zasloužila, protože to zahrála celkem obstojně. I přesto bych volil nějakou méně známou herečku. G. Close je prostě známá a zprvu jsem měl problém její mužské roli uvěřit. Tohle drama o tajemství a nenaplňeném snu má co nabídnout, ale určitě to není film pro každého. Kdyby to šlo dám 3 a půl hvězdy. Jelikož to ale nejde musím se přiklonit k nižšímu hodnocení. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2011 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)
  • Během natáčení filmu dostala Glenn Close zápal plic. (Pavlínka9)
  • Roli Helen měla původně ztvárnit Amanda Seyfried, postavu Joa zase Orlando Bloom. Oba však natáčení opustili z důvodu účasti na dalších projektech. (oje)

Související novinky

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

20.03.2010

O tom, že je Glenn Close vynikající herečka, se nemusíme dohadovat. Přestože by měla sbírat nominace a Oscary s frekvencí Meryl Streep (neříkejte mi, že jste si je nikdy nespletli), má na kontě jen 5… (více)

Reklama

Reklama