Reklama

Reklama

Pod kupolí

(seriál)
Trailer 2
Mysteriózní / Drama / Sci-Fi / Horor
USA, (2013–2015), 27 h 57 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Brian K. Vaughan

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Dean Norris, Mackenzie Lintz, Colin Ford, Eddie Cahill, Nicholas Strong, Aisha Hinds, Natalie Martinez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Na americké městečko Chester's Mill se jednoho dne snese obří průhledná, ale zvukotěsná a nezničitelná kupole, která městečko odřízne od ostatního světa. Místní obyvatelé tak jsou odkázáni pouze sami na sebe a pomoc okolního světa nelze očekávat. Odkud se kupole vzala a proč tu je? Stojí za tím síly z vesmíru nebo jde o tajnou akci armády? (TV Nova)

(více)

Videa (136)

Trailer 2

Recenze (401)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus). Přichází zlom v životě lidském, (jako když motýl opouští svou kuklu) kdy se ohlédnete a řeknete si… Od této chvíle začnu všechno dělat jinak (myslíte tím – mnohem lépe). A někomu se to i podaří. A proč tohle píšu? Protože také chci na sobě zapracovat! A proč k tomuto seriálu? Protože, teď to přišlo.. a přišlo to s Kupolí. Tak to je!! A co samotné dílo? … Uznávám, že s předlohou to asi nemá mnoho společného. Sérií bylo jen tolik, aby to strýček Sam udýchal a hlavních postav tak akorát. K někomu jsem si vytvořila bližší vztah, než k jiným. Julia, Barbie, Joe, Norrie, Sam.. a Big Jim, který se ze všeho vymluví a vždycky má schované nějaké to eso v rukávu (takovému „hrdinovi“ nelze nefandit). A když opominu všechny ty „přehmaty v logice...“ Tak Kupole mi ukázala směr.. a tím se vydám. To důležité si nosím stále s sebou.. svého Monarchu. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Práve som dopozerala posledný diel a premýšľam, prečo som sa nechala oklamať. Najprv som uvažovala, či je v každej komunite tak veľa ľudí postihnutých rôznymi formami idiocie. Potom sa začali chovať normálnejšie, tak som čakala nejaké vychodisko. Neprišlo ale nič. Iba pocit štyroch premárnených večerov. Veľké sklamanie po veľkom očakávaní. Asi to bola chyba. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Seriál na motivy jednoho z nových románů Stephena Kinga. Seriál a kniha sdílí společnou zápletku: nad městečko kdesi v Maine se snese průhledná nezničitelná kupole a odřízne tak jeho obyvatele od okolního světa, a ti se musí naučit žít s tím, co mají. Kniha a Seriál mají společných ještě pár charakterů, které ale u seriálu nabyli líbivější a ne tolik vyhraněné podoby.Tím podobnost končí. Zatímco kniha se odehrávala během jednoho týdne, a bylo více vidět, jak policie začíná město řídit, jak obyvatelé zdivočí natolik, že se lidé bojí vyjít na ulici, aby nebyli znásilněni nebo nedostali cihlou, tak seriáloví obyvatelé jsou způsobní, až na pár rabování v obchodě a v baru, na cizí majetek nesahají, poslouchají starostu, společně se modlí a o jakési rebélii a narůstajícím zoufalství si můžete nechat jenom zdát. Zatímco v knize byl každý den kvůli kupoli méně snesitelný, jak zvyšující se nevraživostí mezi lidmi, tak i nedýchatelným vzduchem, který se stává čím dál zatuchlejším a smradlavějším nejen kvůli výfukům aut, tak seriáloví obyvatelé jsou relativně v klidu a řeší si svoje osobní problémy. Seriál jde jinou cestou. Z krutého a občas hnusného trhilleru se stala (až na pár krvavých scén) korektní rodinná podívaná. Zápletka se vyvíjí jiným směrem a dává si pěkně na čas, aby si tvůrci nechali prostor do dalších sérií. Nemá smysl snižovat hodnocení kvůli tomu, že se seriál dost odchyluje od knihy, ale kvůli zbytečných kličkám a natahování. A jestliže seriál začal nadějně a napínavě, tak bohužel pokračuje dlouhou nudnou cestou. Pokud čekáte důstojnou adaptaci Kingova románu, budete zklamaní. A ještě něco: nedořešená první série je pěkná podpásovka, raději si počkejte, až se dotočí další série a dozvíte se rozuzlení aspoň jedné příběhové linie. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Hollywoodští družstevníci umí dojit nejen hospodářská zvířata (zejména ta fajnově rozpůlená), ale zvládnou podojit a vydojit až do sucha i kopuli z plexiskla. Ačkoli na ně, coby spoluproducent, dohlížel sám Stephen King, stejně jeho pětihvězdičkový scifi nápad zabili všemi klasickými nešvary seriálů a jako gumu od trenýrek natahovali děj sem i tam. Od kopule ku kopuli. A co hůř, nešikovní scenárističtí řemeslníci mi moji krásnou a nerozbitnou kopuli rozbili! Roztříštili ji na tisíc pitomých kousků. Fritzl Junior čapnul svou Angie Kampusch, neboť jeho tatík kul pikle na plný úvazek a neměl čas na pár výchovných facek a čerstvá, leč neinformovaná vdova ulehla s vrahem svého muže. Kovaného gamblera, abychom to měli pestré. I ostatní vidláci z Chester 's Mill se poctivě seriálově činili. Nereálný, empatický (?!) vymahač pohledávek, teplá diabetička na odpis, tajná továrna na drogy a Roemo s Julií na baterky, coby dva romantici-epileptici. I ten bacil meningokok dostal roli. Užil si i padlý kněz s vraždícím naslouchátkem, který našel z(a)traceného Boha, pročež mu prdlo v hlavě a posléze i v uchu. Znechutil mě nelogicky jednající Big Jim, při svých sviňárnách sympatický pragmatik, při vyhnání syna naopak neskutečný čulibrk. Vyčítal synovi tu zamčenou Angie... a přitom, když ji taťulda našel, osvobodil ji? Cha! Žďuchnul ji zpátky do cely a nechal ji tam! Dtto druhá výčitka. Že synáček, coby policista, odstřelil hajzlíka, vraha chudinky Rose, to je e-e? Tak hlavně že tatík už měl sám na triku vraždu dvou lidí. A pozor, nevinných! Ale svého jediného syna se zřekne. WTF? Velmi uvěřitelné... Shrnuto: Už od druhého dílu mi připadalo, že obyvatelé Chester 's Mill si jen plní své povinnosti seriálových postav a nějakou kopuli nad sebou mají těžce na háku. Chtělo to míň seriálových serepetiček a víc kopule. Sakra víc. Do druhé série už asi nejdu. Nastříkám si teď na kopuli sprejem dveře a vezmu za kliku :-). Už tam byla nuda. Ostatně - kopulovalo-li se pod kopulí či nekopulovalo-li se pod kopulí? Inu, kopulovalo, ale poprvé až v pátém díle... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ta rozpůlená kráva se povedla. Po dvou řadách a s měsíčním odstupem mi v hlavě zůstal snad jen 25letý Alexander Koch (James "junior", syn radního Jima). 30.6.2016 konstatuji, že třetí řada je o něco lepší, i když stále zůstává směskou naivních i zajímavých dějových zvratů jak z šestákových rodokapsů. Netuším, co je z toho King a co není a nějak mě neláká to zjišťovat. ()

Galerie (481)

Zajímavosti (16)

  • Když na konci dopadne mrtvý reverend na zem, má levou ruku podél těla a pravou kolmo od těla, při pohledu shora má levou ruku přes hrudník a pravou za hlavou. Při dalším pohledu z boku už má obě ruce podél těla. (BaronDevil)
  • Seriál sa natáčal na rôznych miestach v Severnej Karolíne. (Laslo)
  • Když Joe McAlister připravuje smartphone, je ve chvíli vidět záběr na přední stranu a tam domovské tlačítko, typické pro iPhony té doby. Že je to iPhone víme z předchozích záběrů, kdy si Elinore "Norrie" Calvert-Hill fotí selfie a má na zadní straně na fialovém obalu typický průřez pro kameru a blesk. Že jde o její telefon víme tak, že když jej Joe sundavá z knih, má tentýž fialový obal. (VinceCZ)

Související novinky

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

01.03.2013

Dánský režisér Niels Arden Oplev má bohatou filmografii, ale u nás jej známe zejména díky původní verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. A když natočíte film, který mnozí považují za lepší, než je… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Reklama

Reklama