foto

Sarah Paulson

  • nar. 17.12.1974 (45 let)
    Tampa, Florida, USA

Biografie

Americká herečka Sarah Catharine Paulson se narodila 17. prosince 1974 na floridské Tampě, kde s rodinou vyrůstala do svých pěti let, než se rodiče rozvedli. S matkou se přestěhovaly na Manhattan, ale za otcem a dvěma sestrami se do rodiště pravidelně vracela. Od dětství ji přitahovalo divadlo, profesionální debut zahájila ve 12-ti letech ve hře Amerlia Agai. Absolvovala střední školu LaGuardia, a poté Americkou akademii dramatického umění. Na Broadwayi debutovala jako devatenáctiletá ve hře ověnčené cenou Tony Award The Sisters Rosensweig. Nadšené kritiky získala za výkon ve hře Killer Joe a převážně pozitivní recenze ve hře The Glass Menagerie.

Na malou obrazovku vstoupila kultovním seriálem TAJEMNÝ PŘÍBĚH Z AMERIKY (1995) a sérií JACK&JILL (1999), skutečně debutovala v epizodě seriálu PRÁVO A POŘÁDEK (1990). Na velkoplošné obrazovce debutovala ve filmu LEVITATION (1997) v hlavní postavě těhotné dospívající dcery hledající biologickou matku. Lesbickou dceru Diane Keaton hrála v dramedii JINÁ LÁSKA (1999), asistentku Melu Gibsonovi v romantické komedii PO ČEM ŽENY TOUŽÍ (2000). Nezapomenutelný výkon podala v parodii na sexykomedie z 60. let KAŠLU NA LÁSKU (2003). Hrála v nezávislých filmech PLAVKYNĚ (2005) a GRIFFIN A PHOENIXOVÁ (2006) po boku pravidelné herecké kolegyně Amandy Peet. Opravdovou slávu jí přinesla až postava Harriet Hayes v televizním seriálu STUDIO 60 (2006), a také nominace na ceny Satellite Award 2006 a Zlatý glóbus 2007. Svou rolí přinesla do seriálu svěží a vyváženou perspektivu a kritika ji ocenila jako vynikající komickou herečku s nejlepším výkonem v této show.

V roce 2012 se objeví po boku mnoha filmových hvězd v historickém politickém dramatu GAME CHANGE. K příštím projektům patří hlavní role Kate v dramedii FAIRHAVEN (2012), role Sarah v mysteriózním snímku THE TIME BEING (2012) a vedlejší role v dramatu MUD (2013).

Křehká hnědooká plavovláska proslula událostí s nádechem skandálu při předávání cen Tony Award 2005, kde herečka Cherry Jones naznačila v děkovné řeči intimitu jejich vztahu, který trval až do roku 2009. Na svém těle Sarah nosí dvě tetování. Aktuálně žije v kalifornské Santa Monice. Svůj talent pro komedii i drama uplatňuje paralelně v divadelní i filmové tvorbě stejným dílem a se stejnou láskou.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2020 Run
2019 Skleněný
Sněžný kluk
Stehlík
2018 Debbie a její parťačky
V pasti
2017 Akta Pentagon: Skrytá válka
Rebel v žitě
2016 Blue Jay
2015 Carol
Cena moci
Claire's Cambodia
2014 #twitterkills
2013 12 let v řetězech
2012 Bahno z Mississippi
Fairhaven
Prezidentské volby (TV film)
Stars in Shorts
The Time Being
2011 Martha Marcy May Marlene
Šťastný Nový rok
2010 November Christmas (TV film)
2008 Pretty/Handsome (TV film)
Spirit
2006 Griffin a Phoenixová
Lovci mušlí
Svatba na spadnutí (TV film)
2005 Piccadilly Jim
Plavkyně
Serenity
Ta známá Bettie Page
2003 Kašlu na lásku
2002 Brouk
Cesta do války (TV film)
2000 Metropolis (TV film)
Po čem ženy touží
1999 Blázniví únosci
Jiná láska
1998 Dlouhá cesta domů (TV film)
1997 Levitation
1996 Šerif s tvrdou pěstí (TV film)
1995 Friends at Last (TV film)

TV seriály

2020 Mrs. America (TV seriál)
Reagan (E09)
Houston (E08)
Bella (E07)
další epizody (9)
Ratched (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
American Crime Story (TV seriál)
Episode 10 (S03E10)
Episode 9 (S03E09)
Episode 8 (S03E08)
další epizody (10)
American Horror Story (TV seriál)
Epizoda 1 (S10E01)
2018 American Horror Story (TV seriál)
Apocalypse Then (S08E10)
Fire and Reign (S08E09)
Sojourn (S08E08)
další epizody (10)
2017 Zlá krev (TV seriál)
A Oscara získává... (S01E05)
American Horror Story (TV seriál)
Great Again (S07E11)
Charles (Manson) in Charge (S07E10)
Drink the Kool-Aid (S07E09)
další epizody (11)
2016 American Crime Story (TV seriál)
Verdikt (S01E10)
Dar z nebes (S01E09)
Uvězněná porota (S01E08)
další epizody (10)
American Horror Story (TV seriál)
Kapitola desátá (S06E10)
Kapitola devátá (S06E09)
Kapitola osmá (S06E08)
další epizody (12)
2015 American Horror Story (TV seriál)
Dočká se pomsty (S05E10)
Vrah z desatera (S05E08)
Pokojová služba (S05E05)
další epizody (10)
2014 American Horror Story (TV seriál)
Sirotci (S04E10)
Večírek smrti (S04E09)
Zkouška síly (S04E07)
další epizody (13)
2013 American Horror Story (TV seriál)
Hlava (S03E09)
Oběť Nejvyšší (S03E08)
Mrtví (S03E07)
další epizody (13)
2012 Blue (TV seriál)
American Horror Story (TV seriál)
Ramínko (S02E09)
Nesvatá noc (S02E08)
Temná sestřenka (S02E07)
další epizody (9)
2011 American Horror Story (TV seriál)
Zrození (S01E11)
Strašidelná dívenka (S01E09)
Prasohlav (S01E06)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Dívej se, jak změním svět (S08E03)
2010 Chirurgové (TV seriál)
Poslední přednáška (S06E15)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Shadow (S11E12)
2009 Cupid (TV seriál)
2008 Puppy Love (TV seriál)
2007 Studio 60 (TV seriál)
What Kind of Day Has It Been (E22)
K&R: Part 3 (E21)
K&R: Part 2 (E20)
další epizody (11)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Nesuď knihu podle obálky (S04E07)
2006 Studio 60 (TV seriál)
The Christmas Show (E11)
B-12 (E10)
The Option Period (E09)
další epizody (11)
2005 Deadwood (TV seriál)
Krok vpřed, ale žádný zázrak (S02E10)
Fůze a kapitál (S02E09)
Pošetilost (S02E08)
další epizody (9)
2004 D.A., The (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Agatha Ripp (S02E08)
2002 Leap of Faith (TV seriál)
1999 Jack & Jill (TV seriál)
1998 Real Life (TV seriál)
1997 Cracker (TV seriál)
1995 Tajemný příběh z Ameriky (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
Family Values (S05E04)

Režijní filmografie

TV seriály

2018 American Horror Story (TV seriál)
Sojourn (S08E08)
Return To Murder House (S08E06)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(294)