Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Zajímavě podané vězeňské drama. Nedělo se tam nic abnormálního na film z tohoto prostředí, jen jsme nahlédli trochu blíže k pašování drog uvnitř věznice a také jsme byli o trochu blíže hl. hrdinovi, díky jehož osudu je tento film také trochu jiným, než většina filmů, ale to už by byl spoiler. Jinak mě osobně překvapilo, pokud to takto skutečně chodí v Dánských věznicích, jakou bezpečnostní prověrku tam oproti filmům z Ameriky mají. Vím, že americká produkci má ve zvyku přehánět, aby tomu dodala kýčovitost a coolovost, ale na druhou stranu mi nepřijde adekvátní platit mimo jiné svými daněmi těmhle sráčům skoro by až člověk řekl rekreační středisko. No nic to jsem se nechal unést. Film to byl velice dobrý. ()

Puddle 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, syrové a neskutečně autentické. Doufám, že mě nikdy nezavřou v Dánsku... Jo a jestli někdo někdy zfilmuje herní Manhunt, myslím, že by to měli být právě pánové Noer s Lindholmem. Co se atmosféry týče, tyhle dvě dílka si můžou absolutně podat ruce. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Pokud mě ze současné evropské tvorby nějáké země zajímají, pak je to Británie, Španělsko a Dánsko. Právě Dánsko je skvělým příkladem jak natočit filmy, které baví i za hranicemi (my točíme filmy pro tuzemské maloměšťáky). Už jen když porovnám toto syrové drama s českým "superfilmem" Kajínkem, seru smíchy. Ten rozdíl je neuvěřitelný, ať výběrem herců (kdo by se strachy neposral, kdyby skončil na patře s touto partou nácků, u nás roli tvrďáka dostane Noid Bárta). Češi neumí točit filmy ani pro vlastní obyvatelstvo, natož pro cizí za hranicemi. Sere mě to, koho ne, neboť zázemí i profesionály na to máme, ale serme na to, TV Nova nám příští rok zaprodukuje další sračku, která si převezme Lva a za hranicemi se z ní poserou nudou. Pojďme cestou Dánů, kteří mají stejně holou prdel, ale jejich filmy mají koule a rozměr. My máme plno hoven narvaných do romantický pseudodramat s tradiční nudnou českou "hořkostí". Nasrat... 70% 21.01. 2011 ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak co, milí zvídálkové?? Chtěli by jste vědět, jak se vaše oblíbená Kinder vajíčka obalují v čokoládě? Chcete ve škole ohromovat znalostmi, kolik hašiše se vejde do análku průměrného dánského mukla? Mysleli jste si doposud, že to, co spláchnete, je definitivně v hajzlu? Víte, proč seberozkošnější arabáš není vhodný mazlíček do postýlky? Pak Rozhodně uproste maminku, ať vám místo Kouzelné školky pustí R. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejvíc maso film, jaký jsem kdy z vězeňského prostředí viděla! Ta všudypřítomná tíživá atmosféra strachu a bezvýchodnost situace, která hlavního hrdinu v podání vynikajícího Piloua Asbæka provázela snad na každém kroku, mi vůbec nedělala dobře. Tvůrci zašli až tak daleko, že ústřední postavu nechali napospas smečce těch největších místních kápů a jelo se bez mrknutí oka dál, což mě docela šokovalo. To konečné zúčtování s pouhopouhým přisluhovačem již zabitého vězně R jen potvrdilo autenticitu příběhu, který byl syrový až do morku kostí. Přesně tam někde jsem to fakt cítila, brrr... Mrazivě zneklidňující hudba u závěrečných titulků to celé ještě zpečetila. (90%) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Väznica, v ktorej bol film natáčaný, nesie názov Fonden Fængslet a nachádza sa v dánskom meste Horsens. (Jello Biafra)
  • Vo filme môžeme počuť dánsky a arabský jazyk. (Crybaby)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama