Reklama

Reklama

Lov lososů v Jemenu

  • Velká Británie Salmon Fishing in the Yemen (více)
Trailer 1

Dr. Alfred Jones má mnoho důvodů ke spokojenosti. Přesto má pocit, že mu v životě něco chybí. Nečekaně je požádán, aby se zapojil do bláznivého projektu, jehož cílem je vybudování řeky pro lososy v Jemenu. Fred myšlenku zavrhne jako naprosto nesmyslnou. Projekt však upoutá pozornost několika zasloužilých britských politiků. Napadne je totiž, že by se tak dala odvést pozornost médií od nepříjemností, ke kterým na Středním východě došlo. Vládní soukolí se dává do pohybu. Fred je donucen, aby odsunul svou výzkumnou práci stranou a místo ní začal přemýšlet, jak přepravit deset tisíc lososů na poušť – a přesvědčit je, aby tam plavali. Celý bláznivý projekt se zrodil v hlavě jemenského šejka, zbožného a bohatého muže, jehož láska k lovu lososů a neotřesitelné přesvědčení, že lze vírou dosáhnout nemožného, nakonec Freda nadchnou. Potlačí v sobě všechny logické námitky – i námitky své nesnesitelné ženy. Když se pak setká s šejkovou elegantní a krásnou správkyní majetku, trhlina, která se objevila v jeho pečlivě organizovaném životě, se ještě zvětší. A když se společně vydají na neobyčejnou cestu víry, a rybolovu, nesmělý dr. Jones v sobě objeví zdroj důvěry, lásky a hrdinství, který zaskočí nejen jeho samotného... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (30)

Trailer 1

Recenze (504)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Čas od času (dost dlouhého času) se rád nechám zblbnout řemeslně a castingově vychytanou naivní lásky-a-souvisejících-problémů-plnou komedií. Naštěstí jich takových není moc;) Lasse Hallström stále umí, byť je tak trochu otázkou, co to tentokrát vlastně vyumělkoval. Šejkovu rybářskou rádobyfilozofii a cukrkandlovou story o hledání svého místa na slunci (což není totéž jako hledání dámy svého srdce) bych si s velkým potěšením odpustil, ale háček je v tom, že bez nich by asi nefungoval genius loci filmu, jehož jádrem je nápad vybudovat něco tak šíleného jako lososiště ve skalnaté poušti:) A Amr Waked je naštěstí tak charismatický multimiliardář, Ewan McGregor tak hrozně skotsky mluvící nerdopřírodovědec a Emily Blunt tak elegantně se držící tváří v tvář svému srdcebolu, že to celé docela dobře ladí. A pak do toho bez jakýchkoliv morálních zábran přiletí fuckující Kristin Scott Thomas (úžasná jako vždy) a film dostane kromě vítaného záchranného odbržďovače a posunovače příběhu ještě určitou příchuť nastavení zrcadla současné síle médií a přesvědčení nejrůznějších mocipánů o tom, že prostý lid můžou oblbovat jak se jim jenom zlíbí. A pak je tu ještě ta "drobnost" s fundamentalisty, ale to je fakt jenom taková okrajová záležitost, za kterou netřeba hledat nějakou hlubší ideologii (šejk se s tím navíc podle mě dostatečně vypořádává během filmu). Řečeno stručně - dokázal bych si Lososy V Jemenu představit nemálo žánrově čistší a nevinnější. Ale pak už by to asi nebyli Lososi V Jemenu, a i v tomhle stavu pozitiva jednoznačně převažují. Až zas budete potřebovat splnit svůj dluh vůči drahé polovičce nějakým přežitelným kusem z žánru rom-kom, tak vřele doporučuju sáhnout po tomhle. Řekl bych, že je to jedna z nejlepších voleb za posledních několik let, a zejména jestli jste spíš příznivci pomalého sbližování, respektu a inteligentního slovního humoru než hormonálních nájezdů a prvoplánových vtipů jako vis snožmo ze stromu se sukní přes hlavu nebo padajících ručníků. 80% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Smrtící kombinace filozofie rybářství, lifestylové mystiky, reklamního kýče a skvělých herců. A mimochodem zas další film, který stojí na nějaké premise a sám ji svou podstatou popírá (už se z toho stává taková pěkná tradice). Losos je ryba, co táhne proti proudu, tohle je obézní kapr z jezírka. A smrdí od hlavy. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ewan McGregor a Emily Blunt patří k mým nejmilejším hercům - tady však nemají moc co hrát, celý film působí podobně neživotným dojmem, jako ústřední myšlenka zápletky. Hledáte-li romantiku, doporučuji hledat o dům dál - Moulin Rouge či Správci osudu, ať nechodíme daleko. 40% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,047,981Tržby Celosvetovo $34,564,651Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ Lasse Hallström to dokázal natočil Anglicky chladný film, kde vynikne jedine despotická Kristin Scott Thomas, Emily Blunt a Ewan McGregor sa premárnene topia vo svojich postavách. /40%/ ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Lov lososov v Jemene pôsobil láskavo, milo a príjemne ako spoločnosť vášho štvornohého miláčika, ktorý sa však náhle rozhodol skočiť do vody a potom vás nepríjemne svojím otrasením ošpliechal. Na chvíľu vás tým vyviedol z miery, ale o pár sekúnd ma odpustené a všetko je zas fajn. Takéto chvíle nastali aj v tomto filme, ktoré mi veľmi neprospeli a tak film prišiel o lepšie hodnotenie. Jednou z nie najlepších vecí, ktoré boli zapojené do tejto lásky plnej predohry bolo nezlomné tlačenie do popredia politickú ambíciu a príliš časté skloňovanie slova viera okolo, ktorej sa to začalo stále viac točiť a z romantického koláča sa začalo stále viac ukrajovať. Koniec nesklamal, láska bola naplnená, spečatená a s pridaním zopár pekných obrázkov z fascinujúcej prírodnej fauny a flóry to u mňa vyšlo na priemerný film za 50%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Film sa okrem mesta Londýn a Škótskej vysočiny natáčal aj v Maroku, ktoré zobrazovalo Jemen. Skotské sídlo šejka se ve skutečnosti opravdu nachází ve Skotské vysočině a jedná se o Ardverikie Estate poblíž jezera Loch Laggan. (MikaelSVK)
  • Film je natočen na motivy knižní předlohy Paula Tordaye, která byla v České republice vydána pod názvem „Lov lososů v Jemenu“. (Willy Wonka)
  • Ewan McGregor se kvůli roli Dr. Alfréda Jonese musel naučit umění muškaření. (R´Hell)

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama