Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (285)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak ani v tom (českém) nebi to není žádný med, naopak pořádná fuška. Čekatelů v očistci nepočítaně a do toho všeho ještě udeří (1.svět.) válka. Žádný div, že dosavadní (útlá) přetížená komise je potřeba rozšířit o nové „fundované“ členy. A přiznejme si upřímně, kdo jiný už by v ní (vyjma svatého Václava, praotce Čecha a učitele národa-J. A. Komenského) měl sedět, než-li za(u)pálený (pro věc) trpitel národa – Jan Hus, národní buditel - K. H. Borovský a ....babička (z) Babičky :-) A tak je pouze logickým vyústěním, že jediným řešením z nastalé zapeklité situace je.... zjevení resp. tatíček národa - Tomáš Haryk Masařík. P.s. osobně mám (o poznání) radši variantu s L. Smoljakem coby učitelem národa J. A. Komenským. Pouze se nějak nemůžu zbavit dojmu, že (co se všeobecného dějinného, literárního..) rozhledu týče, má 75% současné omladiny znalosti stařičkého praotce Čecha. Naopak (jako sportovně založeného člověka) mě nesmírně těší, že i v nebi se řídí heslem „ve zdravém tělě, zdravý duch“. Tímto mi dovolte (soukromý) pozdrav nahoru: „Tyrši (sportu) zdar.....nazdar“a Láďo, díky! Pevně věřím (až nastane čas), že se všichni (ano, i ty Cimrmane) sejdeme a já se od vás dočkám skutečné Nebeské hry o několika jednáních.... Bylo mi (vždy) ctí a nesmírným potěšením. 88% ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Pro me bude vzdycky Cimrman z pera Sveraka a Smoljaka (prosim nepouzivat umelecke oznaceni dua jako SS) oznacovat inteligentni humor dvou geniu, kteri zaplnili misto po Werichovi s Voskovcem. Proto je velka prevelka skoda, ze jeden z dvojice jiz mezi nami neni. Slabou naplasti mi je fakt, ze Jara Cimrman je nesmrtelny! ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jako by volný kšaft tedy pokračování Blaníku. Inteligentní humor manufaktury Svěrák Smoljak. Brukner se zhostil role Václava se ctí. Weigel má fóbii ze sirek, bodejť ne, hraje Jana Husa. Svěrák v roli učitele národů( je to učitel i fakultou). Přednáška vás nenásilně připraví na problémy nebeské komise. Někteří nebeští poslanci do komise nepatří, mají totiž Rakouské či Německé nebe. Byl jsem z toho Kšaft, tedy vlastně štajf!!!! Možná jednou budu v nebi, nevím, ale nebudu snad v Německém, po matce jsem spíše Bavorák, bez praotce Čecha, tedy Hraběty tam moc sranda asi nebude... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovská derniéra nenaplnila to známe "na konci bič plieska". Napriek tomu že obsahuje väčšinu atribútov z ich predchádzajúcich hier, kvalitnými dialógmi počnúc, osobitným pohľadom na úlohu osobností v českých dejinách končiac. Možno sa už prejavila autorská únava, možno existujú aj iné príčiny, ale České nebe som si rád pozrel, občas som sa aj zasmial, oprášil som si vedomosti z českých dejín a tým to aj skončilo. České nebe je skôr štandardom autorského dua, než ich brilantným kúskom. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Mechanické, bez jiskry. Přednáška je skutečně školskou přednáškou, ve které nám cimrmanovští pedagogové poreferují o rukopisech, Radeckém a tak podobně. Kdeže jsou časy soupeření vozů A a vozů B, liptákovských objevů a živých obrazů, přednáška v Českém nebi je spíše korektně decentní pokus o zábavnou výuku. Ani s hrou to není lepší - vtipy jsou povětšinou suše školské (Kostka - Krychle a vůbec všechny ty perunovské ne-znalosti) a celé to připomíná nedělní besídku učitelů vesnického gymnázia. Jako kdyby Svěrákovi svazoval při psaní ruce jeho mediální obraz, neboť v TV je neustále prezentován jako "ten nejmoudřejší z Čechů" (moudrost národa, když použiji optiku hry). Jsem možná remcal (vzhledem k hodnocení ostatních), ale pokud toto má být ten laskavý český humor, tak se nějak nemohu smát. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (17)

  • Tato hra má ze všech Cimrmanových děl nejvíce postav, a to 8. (Pierre)
  • V této hře nikdy nebyl obsazen Pavel Vondruška, ačkoli se hry dožil. Bylo to kvůli jeho paměti, která mu postupně „vyhasínala“. V roce 2008 hrával už jen továrníka Meyera, šikovatel Vogeltanze, Náčelníka Línou Hubu a dirigenta. (mnaucz)
  • Hru České nebe s podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft psali Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem dva roky. Shodují se, že bylo velmi těžké, aby se po čtyřiceti letech spolupráce neopakovali. I proto tvrdí, že tato, v pořadí patnáctá cimrmanovská hra je opravdu poslední. „Neměli bychom kazit, co už jsme napsali,“ domnívá se Svěrák. (POMO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno