foto

Jaroslav Weigel

  • nar. 2.1.1931 (85 let)
    Rychnov nad Kněžnou, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Původním povoláním učitel dějepisu a výtvarné výchovy. V 60. letech spolupracoval jako ilustrátor s časopisem Mladý svět. Tehdy si poprvé přečetl jednu povídku od Zdeňka Svěráka a velmi se mu líbila. Proto se v roce 1970 připojil k divadlu Járy Cimrmana, kde nejprve pracoval jako scénograf a návrhář kostýmů, později i jako herec.

Dnes má na kontě řadu vynikajících mužských postav kde může uplatnit svůj charakteristický hlas a přirozené nadání, například rytíř Hynek z Michle ve hře Blaník, děd Vševěd ze hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký nebo inspektor z Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Dočkal se i několika spíše epizodních rolí v českých filmech z autorské dílny Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Viděli jsme jej jako Rouska v komedii MAREČKU, PODEJTE MI PERO!, uvaděče na výstavě v JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!, číšníka ve VRCHNÍ, PRCHNI!, pana Pecháčka ze snímku ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ nebo učitele fyziky v JÁRA CIMRMAN, LEŽÍCÍ SPÍCÍ. Zatím naposledy se před kamerou mihnul v hořké komedii Jana Svěráka VRATNÉ LAHVE.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Vratné lahve
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Akt (divadelní záznam)
Blaník (divadelní záznam)
Dobrodružství pod postelí (TV film)
Lijavec (divadelní záznam)
Posel z Liptákova (divadelní záznam)
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1994 Černobílá pohádka (TV film)
1991 Cimrman sobě (TV film)
Pražský student (TV seriál)
1990 Tvrdý chleba (TV film)
1988 Oznamuje se láskám vašim
1987 Nejistá sezóna
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Jára Cimrman ležící, spící
1980 Vrchní, prchni
1978 Kulový blesk
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!

Dokumentární

2015 Filmová lázeň
Zvláštní znamení touha (TV seriál)
2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)

TV pořady

1997 Cimrmani (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace