Reklama

Reklama

J. Edgar

  • USA J. Edgar (více)
Trailer 1
USA, 2011, 137 min

Režie:

Clint Eastwood

Scénář:

Dustin Lance Black

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Armie Hammer, Naomi Watts, Josh Hamilton, Geoff Pierson, Cheryl Lawson, Kaitlyn Dever, Sadie Calvano, Judi Dench, Josh Lucas, Ed Westwick (více)
(další profese)

Skutečný příběh Johna Edgara Hoovera, zakladatele FBI, který této americké instituci vládl pevnou rukou téměř 40 let... Píše se rok 1919, prvním šéfem Edgara je na ministerstvu spravedlnosti Mitchel Palmer. Bojují spolu proti bolševikům. Komunisti v jednu noc nechali vybuchnout 8 bomb v domech senátorů, soudců a politiků, kteří proti komunistům bojovali. Palmer přežil jen náhodou. Když Edgar přijede na místo výbuchu, diví se, proč nikdo nesbírá důkazy, nepátrá po atentátníkovi a vezme vše do vlastních rukou. Vyšetřovatelé totiž neuložili mezi důkazy ani zbraň atentátníka, ani jeho krev, která se u domu našla. Jen tam všude uklidili. Nikdo si nevážil kriminologie, neexistovaly federální úřady ani FBI. Tento večer Edgarovi otevřel oči. Když mu bylo 24 let, pověřil ho ministr spravedlnosti Ston vedením nově vzniklého úřadu pro vyšetřování. Edgar byl přísný a vyhodil každého, kdo nebyl loajální, dost chytrý nebo fyzicky zdatný. Edgar začal jako první využívat pravomoci deportace, sbíral a katalogizoval informace o všech radikálech v zemi. Každý se bál jeho tajného sejfu s materiály. Později komunisty coby největší hrozbu státu vystřídali zloději, únosci a bankovní lupiči. Po roce 1932, kdy dojde k únosu dítěte slavného letce Lindberga, zakládá FBI vědecká pracoviště, získává právo zatýkat a nosit zbraň. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (488)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zajímavě podaná biografie jedné významné osobnosti a zároveň jedné významné instituce v USA. Zajímavá je především kombinace vyprávění o Hooverovi a vyprávění Hoovera o sobě, kdy, jak se později moc pěkně podvratně naznačí, ta druhá linie není zdaleka tak důvěryhodná, jak by si divák mohl myslet. DiCaprio je vynikající ve všech polohách a časových rovinách, využil skvěle příležitosti ztvárnit komplexně člověka, který byl velmi složitou osobností. Je věrohodný, ať už je Hoover panovačný a arogantní jako ředitel FBI nebo zranitelný a zajíkající se jako člověk skrývající svou homosexualitu. Tato intimní linie je přitom představena jen lehce a jemně, často v promyšlených náznacích. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ač jsme si to nikdy neřekli do očí, tak se s panem Hooverem nemáme rádi. Patrně proto nejsem ochoten ocenit nápad, že se natočil film o mistrovi světa v třídění kartoték s kompromitujícícmi materiály. Nemám zkrátka rád individua, která berou lidem práva ve jménu ochrany státních zájmů. V současné době již dokáži velkoryse přehlédnout, že nějaké hlášení obsahuje i to, co si čtu při trůnění na míse, ale rozhodně nehodlám zapomínat na to, kdo začal strkat špiclující nos do domácností a nastartoval tak proces, ve kterém jsou mocní ještě o něco mocnější. Takže díky, Edgare a Clinte, bylo to nudné. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Kopec skvelo odvedenej práce v strihu, hereckých výkonoch, výprave a dobovej štylizácie. Určite zábavnejší, rozhýbanejší film než Lincoln. Len sa mohol viacej zamerať na to, čím je divácky atraktívny. Hooverova snaha o zavedenie prevratnej myšlienky zbierania otlačkov prstov (najzaujímavejšia linka príbehu) nie je dotiahnutá do konca, a jeho fyzický pomer s herečkou, ktorého zobrazenie mohlo pomocť vo vysvetlení jeho komplikovanej sexuality chýba úplne. Pričom druhá polovica filmu je viacej práve o jeho vnútorných démonoch a intimite, a je rovnako zaujímavá ako kriminálna prvá polovica. Každopádne ale úctyhodný pomník kontroverznej osobnosti, s neoddiskutovateľnou edukatívnou hodnotou. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Je mi smutno se zdejších reakcí diváků, kteří své nepochopení tohoto ne pro všechny srozumitelného díla dávají za vinu Clintu Eastwoodovi. Přiznám barvu, že jsem chtěl film v půli také opustit (vypnout), sledování počínání J. Edgara mi nepřinášelo vůbec žádnou radost, ovšem jaké milé překvapení mě čekalo na konci. Úplně mě rozesmálo, jaký podraz si na diváka ten starý lišák (Eastwood) nachystal. Se závěrem dostává celý portrét úplně jiný rozměr a veškeré nepochopení a otázky, jak to tvůrce se svým pohledem na Hoovera vlastně myslel, jsou rázem pryč. A nejlépe je o filmu nevědět vůbec nic (můj případ). Pak vás totiž překvapí i to kontroverzní nahlédnutí do soukromí. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režie Clinta Eastwooda je na můj vkus až příliš "starosvětská" a extrémně pomalá. Ambientní ozvučení a minimalistická výprava - budiž, dá se to rozdýchat, ale pro režijní staromódnost tu dle mého názoru tentokrát nebylo místo. Příběh J. Edgara měl být strhující a kontroverzní. Co tu nedotáhl režisér se tak snaží napravit v jedné ze svých nejlepších rolí Leonardo DiCaprio. V současnosti jeden z nejlepších a nejkomplexnějších herců Hollywoodu. Určitě se nejedná o totální průser, vybrána k tomu byla až příliš dobrá látka, ale zpracování je někde na hranici průměru a pokulhává výrazně v zábavnosti a stravitelnosti. Nadruhou stranu je však dostatečně dramatické a v rámci kostýmů a chladné vizuální estetiky velmi netradiční. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (15)

  • John Edgar Hoover byl od 40. let několikrát podezřívaný z homosexualního vztahu se svým přímým podřízeným, zástupcem FBI Clydem Tolsonem, se kterým trávil hodně času jak profesně, tak mimo práci. (Lembi4)
  • Natáčení začalo 7. února 2011, natáčelo se ve státech Virginie, D.C. a Kalifornie. (Varan)

Související novinky

Sedmé Star Wars mají záporáka

Sedmé Star Wars mají záporáka

28.02.2014

Fanoušci Star Treku už dozajista zvládli vydýchat, že jim J. J. Abrams (Mission: Impossible III, Super 8) pláchl do předaleké galaxie. Star Wars: Epizoda VII se připravuje a sepisuje pěkných pár… (více)

Clint Eastwood – návrat k herectví?

Clint Eastwood – návrat k herectví?

08.10.2011

Tvrdil, že Gran Torino je poslední film, ve kterém se objevil před kamerou a už bude stát výhradně za ní. Jenže muzikál A Star Is Born, který hodlal natočit po eposu o vzniku FBI J. Edgar, byl… (více)

Hledá se Deppův pistolnický parťák

Hledá se Deppův pistolnický parťák

29.04.2011

Adaptaci nadpřirozeného westernu The Lone Ranger (kdysi dávno rozhlasový seriál, později komiks, pak televize) chtěl Jerry Bruckheimer původně uvést už letos v květnu. Studio Disney si ale duplo a… (více)

Eastwood režíruje Beyoncé?

Eastwood režíruje Beyoncé?

24.01.2011

Navíc v muzikálu, konkrétně ve čtvrté filmové verzi slavného A Star is Born? Zní to jako absolutní šílenství, ale Clint má poslední dobou žánrové tanečky rád a k hudbě má taky vztah – konec konců pro… (více)

Reklama

Reklama