Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Je to víc muzikál, než pohádka, protože se zde zpívá až příliš často (víc, než se mluví), ale je to dobře romantické, Jiřík (Petr Štěpánek), je svému upřímně zlému králi (Jiří Holý) věrný až za hrob, a to doslova. Možná slovo, které ho líp popisuje než "věrný" je "hloupý". Radši mu vydá krásnou Zlatovlásku, do které se sám zamiloval, namísto, aby s ní utekl..., jen proto, aby dodržel své slovo. Zlatovlásčin táta, král (Ladislav Pešek), je ale taky pěkný "krutor", neboť úkoly, které Jiříkovy dává, jsou v podstatě nesplnitelné... No, zdá se, že Erben napsal předlohu dobře :-) Prostě pohádka, která Vás svými scénami a tím, že dobro nakonec vždy musí zvítězit, dojme někdy až k slzám. Verdikt: 3* občas i 3 a 1/2* a 70 - 75 %. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Rybka, mravenci, mouchy nebo ptáčci působí na provázcích hodně neohrabaně, ale jinak je to docela pěkná pohádka, proložená celou řadou písniček, některé z nich stojí za poslechnutí. Petru Štěpánkovi jde zpěv díky příjemnému hlasu velmi dobře, Jitka Molavcová zpívající za Jorgu Kotrbovou se mi už tolik nelíbila, tohle vnímám jako přešlap. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Klasická z nejklasičtějších pohádek plná chytlavých melodií s ještě lepšími texty a s tak erbenovsky pohádkovou atmosférou, že ani jeho psané knížky ji neumí navodit lépe. Petra Štěpánka jsem vždycky jako dítě považoval za jeden z ideálů mužného prince. Navíc výprava i kostýmy jsou ťip ťop a příběh není brán jako jednoduchá linie hlouposti pro dítě=idiota (což se děje obvykle dnes). Jedná se jako mnohdy jindy o sice pohádkovější, ale dospělácky podaný film, kterému porozumí i to nejmenší dítě podpořený skvělými herci a nádhernou připomínkou dětství pro každého. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Co se týče příběhu, tak nemám moc co vytknout, ale zásluhy v tomto případě putují spíš K. J. Erbenovi. Jeho filmové zpracování bohužel dost těžce pokulhává. Triky jsou tak strašně laciné, že je to i na televizní pohádku prostě příliš, obzvlášť v případě viditelných provázků u naprosto tragických loutek. Písničky některé ujdou, ale zas tak dobré, aby mohly hrát 80% stopáže, to tedy nejsou. No a Jiřík, Jiřík mnoho charismatu a důvtipu nepobral. (Ne)logika jeho jednání musí trknout každé dítě starší 12 let. Aspoň že záporák je pořádně zápornej, ovšem ten jeho konec je taky těžce nedomyšlenej (SPOILER: proč Jiříkovi voda nic nedělá a krále okamžitě zabije, to fakt nechápu). Docela zklamání, pamatoval jsem si Zlatovlásku z dětství docela jinak. (HDTV ČT1) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát původně tomu filmu 3 hvězdičky, jenže pak jsem si uvědomila, že to je PRAVÁ POHÁDKA se zámkem, princeznou, hodným králem a zlým králem. Je to pohádka bez lítajících příšer, draků a čertů, zkrátka pohádka pro děti i dospělé. Vždyť to má tolik krásné hudby a pěkných písniček, z některých se staly evergreeny (Líbí mě se líbí...) Ne všechny supermoderní pohádky se dětem líbí. Děcka duše je stejná a pokud se nepřikrmuje absurditama, pak náhled je stejný ať se píše rok jakýkoli. Jedině co mě rozesmálo byla mrkající mrtvola (Jiřík leží na marách a prostě pevně zavřená víčka neustál). Ale toho si samozřejmě dítě nevšimne. Paní režisérka JANEČKOVÁ natočila milou pohádku. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Natáčeno na zámcích Červená Lhota a Sychrov. (M.B)
  • Když ptáci odlétají pro mrtvou a živou vodu, nemají žádné nádoby. Nemohli tedy vodu doručit Jiříkovi v lahvi. Takovou láhev by stejně neunesli. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama