Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Pro mě. U Honu na lišku jsem předpokládal, že mě do sebe nevtáhne, a to se také stalo. U Teorie všeho (asi nejbližší možný příbuzný Kódu Enigmy) jsem rovněž předpokládal, že mě do sebe nevtáhne, a to se také stalo. Stejně tak i u Kódu Enigmy jsem předpokládal, že mě do sebe nevtáhne, ale šeredně jsem se spletl. V každé jednotlivé kategorii bych mohl hledat superlativy - má oblíbená Keira Knightley, Mark Strong, dynamická režie a scénář s přesně dávkovanými porcemi napětí, hudební doprovod, po kterém se Alexandre Desplat konečně dostal mezi mé nejoblíbenější skladatele (že mu to ale trvalo) a v neposlední řadě Benedict Cumberbatch, kterému jsem roli poprvé v jeho už tak uctyhodné filmografii sežral i s navijákem, bravo Benedicte. Kód Enigmy se u mě tím pádem dostal na průběžné první místo letošních Oscarových kandidátů (zdaleka jsem ještě neviděl všechny), hned před Grandhotel Budapešť (opět Desplat, náhoda?). ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $15miliónov║Tržby USA $91,125,683║Tržby Celosvetovo $233,555,708▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,961,199 ║ Tržby za predaj DVD v USA $6,954,513║ Veľmi pôsobivý námet a aj samotné prevedenie. Herecky zahrané na výbornú, dokonca prekvapí aj Keira Knightley, ktorá akosi opäť herecky pookriala. Režisér Morten Tyldum sa vie zo svojím nadaným predať. /80%/ ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příběh je sice natočen podle vesměs tradiční (pozor, nezameňovat s průměrnou) životopisné šablony, nicméně díky fantastickým hercům, skvělé výpravě, režii, hudbě Alexandra Desplata a atmosféře není problém leccos odpustit. Maximálně přesvědčivý Benedict Cumberbatch by už měl dostat na role podivínů nějaký patent, jak skvělý je, nicméně charismatičtí Mark Strong a Charles Dance v jeho stínu nezůstali a Keira Knightley je také víc než pohou ozdobou. Povedlo se. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

K dílu zde ,,zaznělo" prakticky vše, od nicneříkajících floskulí, přes trefné postřehy, až ku trapným vyjádřením mistrů tesařů, kteří se nám tentokráte pro samé rychlogůglení po rádoby historickovědních webech utnuli až u kořene. Já si nad nimi však jen tak zívnu a suše poznamenám, že kód Touretta je díky Cummberbitchovi výtečný, neb on svými hereckými schopnostmi více než vynahrazuje herecké neschopnosti Najtlejovic bezkozky, válku vyhrála homosexuální romeojulijná lovestory a Cummberbitch je výtečný. To už jsem psal, ju? Tak jo. Stejně je. Ještě pár podobných rolí a budou mě muset chemicky vymiškovat, jinak mu začnu chodit slinit na rohožku. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nejsem z největších fandů Benedicta Cumberbatcha, ale tuhle roli zvládl dokonale. Film je zajímavý už námětem a odvahou pustit se znovu do již natočeného příběhu. Docela vynalézavé jsou návraty do minulosti s prostřihy do budoucnosti. Celková atmosféra jakési komorní, ale nesmírně významné části světové války vytváří pocit originálnosti. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Vo vnútri vlaku sú označenia "štandardná trieda". V 40. rokoch cestujúci cestovali "treťou triedou". Označenie "štandardná trieda" sa začalo používať až v 80. rokoch. (Pat.Ko)
  • Detektív Nock (Rory Kinnear) hovorí, že dvaja profesori sa radikalizovali na Cambridgi, predtým ako vstúpili do komunistickej strany. Avšak termín "radikalizovať sa" sa v tomto zmysle nepoužíval až do 60. rokov, keď sa používal v súvislosti s občianskymi právami. (Pat.Ko)
  • John Cairncross, ktorý bol skutočným špiónom pre Sovietsky zväz, je vo filme zobrazený (Allan Leech) ako pracujúci s Alanom Turingom (Benedict Cumberbatch) a vydiera ho. V skutočnosti však obaja pracovali oddelene a počas pobytu v Bletchley Parku sa so sebou nedostali do kontaktu. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama