Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (657)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hlboký, dynamický, strhujúci dokument o životnej ceste formulového virtuóza Ayrtona Sennu za triumfom, ktorá skončila v roku môjho narodenia, a tak som sa o ňom bohužiaľ dozvedel až omnoho neskôr. Bol to človek s veľkým srdcom, zrodený k závodeniu, a Kapadia úžasne popisuje jeho strastiplnú púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a čoraz nepriateľskejším Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život, nebyť nešťastnej súhry okolností. R.I.P., v našich mysliach a srdciach budeš žiť naveky. Asif Kapadia stvoril jeden z najlepších športových dokumentov vôbec. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument o kvalitnom jazdcovi, ktorý išiel za svojim cieľom stoj čo stoj, Ayrton bol pán jazdec avšak mal aj veľké chyby, ktoré v dokumente niesu zverejnené. Hodnotiť samotný film ako citovú upútavku si za 5 zaslúži, ale hodnotiť film ako pravdivý životopisný dokument si za 5 zrejme nezaslúži, pretože tam nieje všetko čo by malo byť. Ja si aj napriek tomuto dokumentu myslím, že Michael Shumacher je najväčším pretekárom všetkých čias. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když začalo pršet, ucítil šanci. Byl výborný pilot, ale často proti němu stála politika a zákulisní nástrahy. Spolu s arogantním Alainem Prostem vytvořil Senna na řadu let historicky nejúspěšnější dvojici jezdců jedné stáje. Rádi se však neměli. Zásadní byl rok 1989, kdy obhajoval mistrovský titul, ale v posledním rozhodujícím závodě byl až k nepochopení diskvalifikován pro nedovolené zkrácení zatáčky. V další sezoně pochopil, že není nedotknutelný. V tréninku totiž britský pilot Donnelly doslova přežil vlastní smrt po těžké nehodě, kdy mezi troskami vozu zůstalo ležet jeho bezvládné tělo připoutané k sedačce. Přemýšlivý a skromný brazilský pilot dál vyhrával. Několikrát hovořil o nutnosti dosažení větší bezpečnosti jezdců na okruzích. Osudná se mu stala trať v Imole v San Marinu (tehdy vyhrála nastupující kometa Michael Schumacher), kde v roce 1994 pravou stranou narazil do betonové zdi. Nezemřel sám – v kvalifikaci zahynul pilot Roland Ratzenberger. Dávat do kupy životopisný dokument je ošemetné. Na přílišnou idealizaci a na „zvětšování“ už tak velkého závodníka diváci nejsou tak úplně zvědaví. Tady se toho ovšem tvůrci vůbec nebojí. Výsledek je sice velkou oslavou dravého jezdce, ale také idealistického muže, který stojí proti sportovnímu politikaření. A musím říct, že intriky a emoce v podání režiséra Asifa Kapadia mě chytily víc, než Howardův nedávný závodní kus Rivalové o dvojici James Hunt a Niki Lauda. Tohle je rozumně natočené, dynamické, energické. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument, o jednom z najlepších pretekárov histórie F1. Hoci nie som ultra fanúšikom tohto športu, dokument ma zaujal svojou autenticitou a najmä osobnosťou samotného Sennu, ktorý je tu vykreslený v prvom rade ako človek, až potom závodník. Najsilnejšími boli pre mňa zábery z osudového víkendu v Imole, Sennova viditeľná nervozita z okolností fatálneho tréningu a smrti ďalšieho pretekára. Akoby aj on sám niečo tušil...A v týchto dňoch sa mi nedá nespomenúť paralelu s nebohým Paľom Demitrom, scény lúčiacej sa celej krajiny boli veľmi symbolické. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)

Reklama

Reklama