Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý snímek, který má velkou sílu ve svém morálním poselství. Příběh chovanců nápravného institutu pro mladé chlapce kdesi na bohem zapomenutém norském ostrově je vlastně prostý – do uzavřené komunity bez špetky ambicí vstoupí silná osobnost, která dokáže rozdmýchat skomírající plamínek sebeúcty uvnitř mnoha chlapců. Tragický osud jednoho z nich je pak spojí v revoltě proti alibistickému vedení ústavu. Sebejistého a přitom vlastně zbabělého ředilele výborně ztvárnil Stellan Skarsgård, který zde svůj velký herecký potenciál předvádí v celé své kráse. Za zmínku kromě kvalitních hereckých výkonů určitě stojí mrazivě půvabné exteriéry norské přírody a zajímavě koncipovaná režie, která kouzlo celého filmu ještě umocňuje. Mně se to opravdu moc líbilo. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film  jsem už kdysi viděl ale všiml jsem si, že ho tady nemám ohodnocenej a tak jsem si dal repete. Tak jako tenkrát i dnes měl sílu ale popravdě ten konec jsem si už moc nepamatoval. Nevím jak bych to hodnotil před těmi roky co jsem to viděl ale myslím si, že 4hvězdami. Dnes tomu dávám jen lepší 3hvězdy. Proč? Do vzpoury nemám v podstatě výhrad. To co se dělo poté už mi tolik nevonělo. Pěkně to ve svým komentáři vystihl uživatel paascha. Cituji " Snad jen ten konec byl maličko zbytečně vyšponovaný". ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v roce 1915 na opuštěném ostrově v Norsku, kde se nachází nápravný ústav pro mladistvé delikventy. Ústav je veden sadistickou rukou Stellana Skarsgårda, který hraje jako bůh. Seveřané při síle se svou bezvýchodní atmosférou, vynikajícími hereckými výkony, drsným až nepříjemným prostředím s dostatkem napětí a nemilosrdným koncem. Velmi dobré. Slušný rest! 80% ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľmi kvalitných filmov pochádzajúcich zo Škandinávie. Tentokrát sa tu oprávnene hodí aj prívlastok "z mrazivej" Škandinávie... Už v prvej polovici som vedel čo tu napíšem a akým smerom sa film bude uberať. Vyzdvihnem preto predovšetkým komentár užívateľa menom Šakalík a nebudem tu písať presne to isté, čo práve on dokonale vystihol a čo som tu defacto chcel napísať ja sám... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Fajnové severské filmové prekvapenie. Krutosť a šikana, spojená s nevľúdnym studeným severským krajom, a nesmierna túžba dostať sa odtiaľ preč na slobodu. Film vychádza zo skutočných udalostí roku 1915 a to ešte scenaristi a kostymeri celkový pohlaď na prostredie vylepšili. Dráma o chlapcoch , hroznom despotovi riaditeľovi, úchyláckom vychovávateľovi, štátnej komisii, ktorá vidí iba to čo riaditeľ chce, jednoducho dráma, ktorá nemohla inak skončiť ako skončila. Film mi pripomínal troška Coldwater, len dej sa odohrávala na severe a asi o sto rokov skorej, dokonca aj vzbura tam bola podobná. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)
  • Film byl natočen za pouhých 54 dnů. (akisha)
  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)

Reklama

Reklama