Reklama

Reklama

Lorax

  • USA Dr. Seuss' The Lorax (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ted je až po uši zamilovaný do kamarádky Audrey. Jenže jeho láska myslí jen na to, jak asi vypadá pravý strom. V jejich rodné Vševsi totiž mají kytky, stromy a zkrátka cokoli, co vzdáleně připomíná přírodu, z plastu. Proto se vydává na cestu za hranice města, kde odhaluje neobyčejný příběh Loraxe, nerudného, ale okouzlujícího tvora a mýtického ochránce stromů. To se ale ani trochu nezamlouvá super mocnému majiteli místní výrobny čerstvého vzduchu. Zdejší lidé si zvykli, že se čerstvý vzduch prodává, a většina z nich už dávno zapomněla, jak vypadá opravdová příroda. (TV Nova)

(více)

Videa (50)

Trailer 1

Recenze (224)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se pohybujeme naprosto mimo čas, prostor, realitu a logiku, lze některé bláznivé nesmysly přijmout jakou nutnou součást alegorického příběhu s ekomorálním poselstvím. Lze přehlédnout syndrom davové hysterie, která po vzoru kam vítr, tam plášť agitují tu za jednu věc tu za druhou a ke změně názoru stačí jakési podivné semínko, o němž by vlastně nikdo neměl nic vědět. Lze mávnout rukou nad tím, že celý smysl ekologického boje padá s tím, že hlavní hrdina za stromy nebojuje kvůli přírodě jako takové, ale aby se dostal pod sukni jedné slečny. Lze se pousmát nad tím, že po filmu mohou děti jak stromy bránit vlastním tělem, tak se aktivně pustit do jeho kácení, protože chtějí mít vlastního žlutého Loraxe, který se zjeví až tehdy, když je pokácen strom. Ovšem to, co je na filmu nejhorší, že se hned zkraje dopustí logického lapsu, který nelze ani omluvit jakýmkoliv zjednodušením v rámci pohádky, dětského filmu, animovaného filmu, alegorie atd. Aby se chlapec něco dozvěděl o stromech, musí přinést tři zvláštní předměty. Jedním z nich je velmi starý šnek. Kde ho ale tak jednoduše vzal ve světě tvořeném umělou hmotou, kde by se takový šnek mohl živit maximálně sám sebou? Neodpustitelná chyba, kvůli které je celý zbytek nedůvěryhodný. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Theodor Seuss Geisel aka Dr. Seuss byl geniální blázen a jako takový se vymykal svými literárními díly i kresbami. Netuším proč jsou jeho knihy tak populární v USA, snad proto, že spisovatelů píšících pro děti je tam málo, ale hlavně kvůli jeho praštěnosti a hraním si se slovy a rýmováním, zkrátka takový "šílenec" jako byl Lewis Carroll (Alenka v říši divů). Dr. Seuss ve svých dílech vkomponovával vždy nějaké palčivé problémy té doby, které jsou, jen pod jinými jmény a názvy palčivé i v součastnosti. K adaptacím jeho děl se nejlépe hodí právě počítačová animace a řádně fantasmagoričtí režiséři, kteří zvládnou převést spisovatelovy extrémy do pohybu. Loraxe lze označit za velmi umírněné dílko z bláznovy kroniky, oproti Hortonovi nebo dokonce ad absurdum crazy halucinogenní ultrašílenosti The Cat in the Hat. Příběhu se nemá smysl věnovat, jde o klasiku s poselstvím, praštěnými postavičkami a muzikálovými čísly. Zkrátka to, co se nám snaží tvůrci stále dokola vštípit prostřednictvím kreslených pohádek. Co ovšem musím vyzdvihnout je okouzlující design postaviček a krajinky spolu s kakofónií pastelkových barev a infantilností. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Animovaných filmů, které by si braly do úst distopii, je pomálu. Zde realistické, jen co se kácení stromů týče (což je bohužel i otázka současného světa). Ale jinak ujeté, svérázné, ale sympatické. Film mě bavil od začátku do konce a i když si nemyslím, že jde o kdo ví jak přelomové, nebo geniální dílo, své poselství podal. Jen těch hudebních vložek mohlo být méně - obecně je nemusím. Ale jinak příjemné pokoukání, které člověku rozzáří i pochmurný, podzimní večer. 70% ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Pohádka spíše pro mladší publikum, ze Seussovek slabší, kromě hlavního nápadu nepříliš nápaditá a plná písniček, které neurazí, ale ani nezaujmou. Mě do konce každopádně udrželo 3D: **** které mi nepřišlo tak vyvedené jako u konkurenčních animáků, ale na druhou stranu jeho nepřekvapivost kompenzuje celková barevnost filmu, která je při vysokém blu-ray rozlišení okouzlující. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

No... jako... film Lorax, je zaujímavé dílko. Na jednu stranu se jedná o film se zajímavou myšlenkou. Téma ekologie z toho srší a je chytře využito pro příběh, který je jako celek vlastně moc chytře propojen (všechno vším). Na stranu druhou to je infantilní ne-moc-vtipná blbost s otravnejma a divně vypadajícíma postavama a příběhem (sic chytře vymyšleným) ne zas tak příjemným na sledování. A netvrďte mi, že se o to tvůrci snažili. Jako ok, snaží se to v rámci vyprávění jít jiným směrem a poskládání příběhových linií je docela zajímavé, ale zároveň to je strašně krátký film a tenhle experiment není úplně místní. A celý kontext postavy Loraxe je absolutně ''wtf''. Jako nápad pěkný, provedení už ne. A tak to platí pro celý film, který se bohužel zaseknul někde uprostřed. P.S. O'Hare je neskutečnej sympaťák a navíc mě šikovně naučil nenávidět stromy. Víc ZDE: ()

Galerie (47)

Zajímavosti (11)

  • Keď hrá rodinka s babkou Normou spoločenskú hru scrabble vie Norma z písmen, ktoré má pred sebou, poskladať slovo Lorax. (Astonko)
  • Jedná se o první snímek, který se pyšní logem studia Universal, vytvořeným k jeho stému výročí. (oje)
  • Přestože má film dvě hlavní postavy, a to Teda a Loraxe, oba se v průběhu celého filmu neobjeví ani jednou ve scéně společně. (Akesha)

Reklama

Reklama