Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobře načrtnuté postavy. Bohužel zůstalo jen u toho načrtnutí, což by stačilo pro klasický „přestřelkový“ western či pro konverzační komedii, ale ne pro film založený právě na postavách a třenicemi mezi nimi. Veškerý vývoj charakterů je, zda to ten či onen (ne)přežije. Tempo tomu však nechybí, dobré obsazení také ne a tak je na škodu pouze linie s Waynem. Jednak zbytečně natahuje stopáž a navíc uvěřit Dukovi touhou na pomstu sžíraného desperáta s dobrým srdcem snad ani není v lidských silách; on je prostě v každé roli "pouze" John Wayne. Někam to sedne, sem ne. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. I přes stáří tohoto westernu jde o Fordův klenot - režií, výstavbou děje, vývojem různorodých charakterů lidí jedoucích v dostavníku, stupňováním napětí. Možná jde o černobílý fim (existuje v i v kolorované verzi), ale charaktery postav jsou celobarevné - z Waynova psance se stává hrdina, ze ctihodného bankéře zločinec, z Mitchellovy opilecké trosky moudrý a oslavovaný doktor, z děvky obětavá ošetřovatelka (C.Trevor), z Carradinova karbaníka gentleman,... Jen ti indiáni zůstávají jednobarevní, i když i to Ford ve svých pozdějších dílech změnil. A taky hudba hodně film dotváří, třeba jen zvukem polnice. Bojová scéna: http://www.dailymotion.com/video/xetxa6_stagecoach-john-ford-1939_shortfilms ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Dostavník,” ktorý niekedy v júni, roku 1880, konečne dorazil do Tonta na arizonskom území, aby totižto konkrétne odtiaľto najprv vyzdvihol, a následne snáď i bezpečne previezol 9-člennú skupinu ľudí až do Lordsburgu v Novom Mexiku, pričom taký Ringo Kid nastúpi až o čosi neskoršie, a v podstate by na tom nebolo ani nič extra zaujímavé, ak by im totiž potom neskrížil cestu i samotný náčelník Apačov, to jest posledný vodca indiánskeho odporu proti vláde USA, vlastným menom Goyaałé (v preklade „Ten, ktorý zíva“), alias GERONIMO ! Síce ich bude zo začiatku istú chvíľu sprevádzať aj menšia kavaléria, ale neskôr sa od nich predsa odpojí, odkedy pokračujú už iba na vlastnú päsť. Vzdialenosť predstavuje okolo 325 kilometrov, čo určite nie je zrovna zanedbateľná trasa, keďže už teraz vo veľmi známom regióne Coloradskej náhornej plošiny, sa taktiež nachádza i priestorovo vďačné údolie Monument Valley, kde sa skrátka môžu všetci zgruntu vyšantiť, a to až do totálneho vyčerpania ! Presne tam im skríži cestu obávaný „rebel s príčinou,” čo je asi najslávnejšia filmová sekvencia celých 30. rokov ? Trvá niečo málinko nad 6 minút, kedy sa doslova a do písmena - lámu kopytá koní v šialenej rýchlosti 60 km/h. Doteraz som nepredstavil našich cestujúcich, vskutku naozaj rôznorodú paletu osobností, a tak sotva načrtnem len niekoľko z nich, trebárs opileckého doktora Josiaha Boonea, či sympatickú prostitútku Dallas. Najviac mi sadlo finále v Lordsburgu, kam sa prišiel Kid porátať s bratmi Plummerovcami. Posledných, necelých dvadsať minút pred koncom, je asi z celého filmu jednoznačne najlepších, pretože napätie by sa dalo krájať, a to i napriek tomu, že tušíme, ako skončí... ? / Matka všetkých westernov, alebo zrejme najväčšia inšpirácia pre Orsona Wellesa, keď sa pripravoval na nakrúcanie svojho legendárneho filmu - Občan Kane, tak "hutoril" , že si musel predtým pozrieť Stagecoach neuveriteľných 40 krát, aby si dôkladne naštudoval tie parádne zábery z podhľadu, pri ktorých súčasne uvidíte stropy, čo dovtedy absolútne nebývalo vo zvyku. Nielen John Ford vyobrazoval pôvodných obyvateľov Ameriky, ako „divochov,” čo mi na jednej strane vadí, lebo európski osadníci asi zabudli na to, kto boli skutočnými votrelcami... ? Našťastie to nie je také okaté, ako napríklad vo filme Cecila B. DeMillea, ktorý sa tentoraz zachoval, ako naozajstný debil, keďže v jeho snímku Neporazení z roku 1947, vykreslil „červenokožcov,” ako krvilačných, zvrhlých vrahov a násilníkov ! Trojica scenáristov, to jest Haycox, Nichols a Hecht, chvalabohu nekráčajú v týchto šľapajách. Z Johna Waynea urobil film takú superhviezdu, akou ani nepredpokladal, že sa stane, a pritom pôvodne mal hrať jeho postavu niekto úplne iný ! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tento western zestárl s obrovskou grácií. Za závěrečnou naháněčku s Indiány by se nemusel stydět ani nějaký novodobý western. Jinak to má všechno, co má správný western mít. Dobře napsané a velmi rozmanité postavy, kde je zastoupený snad každý člen tamní společnosti. Je tedy postaráno o velice zajímavý a napínavý výlet dostavníkem přes indiánské území. Akčních pasáží je k vidění vskutku minimum, ale na svoji dobu jsou vynikající. Film hlavně skvěle funguje v dramatické rovině. [77 %] ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Western, který definoval žánr, jenž se pak udržel na vrcholu dalších více než 30 let. Zpočátku se jedná spíše o konflikt jednotlivých (a skvěle zahraných) charakterů, aby nám pak v poslední půlhodině byla předložena parádní westernová akce, kde nechybí přepadení indiány nebo závěrečné zúčtování "kdo s koho". Wayne je sice jako obvykle tuhý jako prkno, nicméně roli drsňáka Ringa jsem mu bez problémů uvěřil, nejlepší postavou je pak samozřejmě věčně ožralý a verše přednášející doktor Boone. Btw všimli jste si, jakou scénou se inspiroval Sam Peckinpah o 30 let později ve své Divoké bandě? - puritánské ženské z Ligy zákona a pořádku vyhánějí z města "nepohodlnou ženu", a do toho zní motiv skladby "Shall We Gather At The River"... ()

Galerie (86)

Zajímavosti (30)

  • Náčelník John Velký Strom, který hraje indiánského zvěda, stál modelem pro americký pěticent s indiánský profilem z roku 1912. (StevenW.)
  • John Ford točil tolik opakovaných záběrů, že si John Wayne ve scéně, v níž se utírá ručníkem, odřel obličej. (KIT.HL)
  • Jednu scénu, která vyžadovala, aby dostavník plný cestujících přeplul přes řeku, technici považovali za nemožnou. John Ford zvažoval, že scénu ze scénáře úplně odstraní. Yakima Canutt (průzkumník kavalerie / indián útočící na dostavník) však navrhl přivázat na dostavník vydlabané klády, což by zvýšilo vztlak a vyrovnalo tak váhu plně naloženého dostavníku. Navíc bylo použito podvodní lano, které pomáhalo vytáhnout dostavník z vody. Canuttův plán vyšel a scéna byla dokončena. (Marek06)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama