Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný, extravagantní, virtuózní klavírista a bavič Liberace v sedmdesátých letech minulého století zaujal americké publikum svými působivými i provokativními výstupy tak jako málokdo. Byl hvězdou na pódiu i na televizní obrazovce, v soukromí si nejednou dopřával nákladné výstřednosti. Měl velký úspěch především u ženského publika. Jednoho dne se Liberace zamiluje do svého mladého řidiče, ten je zase okouzlen světem, v němž se pohybuje. V době, kdy nebylo možné veřejně přiznat homosexuální orientaci, společně tajně prožijí pět let... Životopisné drama, vyprávějící o komplikovaném, dramatickém vztahu dvou rozdílných mužů, natočil známý režisér Steven Soderbergh, jenž film postavil na kombinaci hereckých hvězd. Hlavní dvojici pod jeho vedením ztvárnili Matt Damon a Michael Douglas. (Česká televize)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (322)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Liberace nie je ani tak film o homosexuálnom vzťahu v glitter smotánke 70. rokov, ako skôr normálna vzťahová dráma mileneckého páru. Samozrejme že aj tým je, ale pri sledovaní vývinu tohoto vzťahu a chovania postáv som mal pocit, že tie naše, alibisticky nazývané normálne vzťahy sú presne o tom istom. Nevera, žiarlivosť, výmena partnera časom za mladšieho, súdne ťahanice, atď. Liberace bol svojský živel, v podstate samotár, ktorý rád svojich milencov využíval, lenže on jednoducho taký bol a ak by si hypoteticky mohol pozrieť tento film, tak by z neho žiadnu polemiku o jeho charaktere a sebectve nevyčítal. Považoval by ho asi za pravdivý a možno oslavný pomník svojej osobnosti. Ono je totiž všetko relatívne, ale to my vieme aj z tých našich "dokonale normálnych" heterosexuálnych vzťahov. Soderbergov film je aj kritikou súdobej americkej spoločnosti, zatvárajúcej oči pred realitou a tak ničiacou duševnú pohodu "iného" človeka a samozrejme oberajúcu ho o peniaze: "Míňame milióny, aby sme verejnosti tvrdili, že nenašiel ešte tú pravú". Film končí v intímnej rovine zmierlivo, v tej spoločenskej však ukazuje nastávajúce zmeny, spôsobené nástupom HIV. Ako premyslene môže vyzerať TV film v podaní HBO produkcie snáď netreba vyzdvihovať. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Škoda přeškoda, že to oficiálně byl "jen" televizní film - když to stačilo na Glóbus, mohl z toho být i Oscar. Takhle to splnilo účel aspoň v tom, že si Michael Douglas může říct, že nedostal všechny svoje "velké" ceny jenom za jednu roli;) Steven Soderbergh dal dohromady fascinující příběh o tom, jak moc bylo ve Státech možné vypadat a chovat se jako ten nejcukrkandlovitější z okázalých gayů, cpát to veřejnosti do všech pomyslných tělních otvorů, a být jí považován za chudáčka, který jen nenašel tu pravou:) Jestli je jen polovina filmu pravdivá, tak byl Liberace vedle velkého hudebního talentu a ještě většího showmanshipu slušně komplikovaná osobnost. Film naštěstí komplikovaný není - vychází z autobiografie Scotta Thorstona, a vypráví hlavně příběh mladíka, který sám nebyl dokonalý (kdo v jeho věku byl), nechal se zblbnout, a pak se nestačil divit. Nedá se tedy říct, že by to byl životopisný film o Liberacem - jeho hlavním hrdinou je Damonův "Liberaceho syn", a pokrývá jen období mezi tím, kdy se potkali, a Liberaceho smrtí v roce 1987. A pokud jde o kontroverzní obsah, Van Santův Milk byl daleko (DALEKO) explicitnější. Zhodnotit to můžu jen tak, že ty necelé dvě hodiny docela slušně utekly, jsem rád, že jsem film viděl, ale víckrát to v plánu nemám. Adekvátnější než osmdesátka by asi bylo 70%, ale na druhou stranu, který televizní film s tímhle snese srovnání? Takže asi budu pozitivní a zůstanu u 80%. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

66% za spoľahlivé vykreslenie falošného a zároveň odpudivého štýlu celebritných "géniov". Predvádzajú v plnom lesku zlatom olemované prsty a nahú hruď, pričom nikdy nezabudnú na vyleštené špicaté topánky a jagajúce sa flitre na prepychovom farebne výstrednom (alebo snehobielom) oblečení. Užívajú si luxus na spôsob ruských miliardárov, kde gýč stretáva predražené snobské artefakty. Túžia po láske ako z romantického časopisu. Základom vzťahu je priblíženie sa druhému. Nielen do slova, do tela, ale v tele samotnom. Preto plastiky a chudnúce tablety. Po období poklonkovania nastupuje vzdor, odkopnutie a situácia sa opakuje. Neskôr treba o tom napísať knihu, nech sa odkopnutý frajer napakuje. Všetko, čo je na takýchto výnimočných hviezdach, vezúcich sa na vlne masovej popularity (či aspoň na vlne popularity elít) je zhmotnené v tomto filme - a nezáleží či niekdo bol teplý alebo nie. Len sa potvrdila teória umelých elít, vytvorených pre masy. Ospievaných verejnosti cez podobné autobiografické diela. Pretože inak by po umeleckej výnimočnosti týchto tvorcov, v skutočnosti vychytraných zabávačov s prepracovaným menežmentom, neštekol ani pes. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

No tohle. Soderbergha jako režiséra vůbec nemám rád a navíc ve spojitosti s tématem jsem čekal slabý a otravný film, ale tohle mě překvapivě hodně bavilo. Příběh sice tisíckrát viděný a nemá čím překvapit, ale Soderberghovi tady stejně šlo spíše o dokonalé naplnění škatulky životopisného filmu se všemi jeho proprietami, což se povedlo. Velmi suverénně a stylově natočené i zahrané, montážní scény s hudebním podmazem skvělé. Ale nejlepší byl Rob Lowe, vždy když se jeho hlava objevila v záběru, tak jsem chytal záchvat smíchu :). Jenom ten konec s létajícím Douglasem byl už fakt trošku over the top. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ako heterosexuálovi a kresťanovi mi tento film absolútne nesedí. Z mnohých milostných scén mi bolo skôr na zvracanie, než by som obdivoval, ako ich zahrali. Urobiť sa ako sa vraví prihriatymi im problém nerobilo, akurát že to nie je nič pre mňa a nezaujíma ma, že dnešný stále sa liberalizujúci svet to berie za normálne, aj keď je to proti prírode a aj keď tým môžu ovplyvniť deti, preto som aj proti adopcii detí homosexuálmi, pretože okolie vplýva na to, akí budete. Pokiaľ vás budú vychovávať medzi lovcami lebiek, budete lovcom lebiek a bude to pre vás normálne, akurát že to ešte neznamená, že vraždenie je správne. Ak chcete vidieť život výstredných homosexuálov, vlastne jeden tu bol aj bisexuál, tak tento film vám to skvelo ukáže. Ja opovrhujem tým obklopovaním sa bohatstvom, robením celebrít z pochybných umelcov, z liberálneho náhľadu na homosexualitu bez hľadania BOHA. Navyše tieto takmer dve hodiny filmu by som si vedel predstaviť aj dvakrát zrýchlené, lebo je to dosť ubíjajúci film, ktorý ma skôr znechutil. Je to dosť veľký gýč, choré zmýšľanie, možno s pár pozoruhodnými momentmi, no predovšetkým je to robené asi pre homosexuálne publikum. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (16)

  • Ačkoliv byl skutečný Liberace proslulý vášní pro paruky, Michael Douglas trval na natáčení ve vlastních vlasech. (kenny.h)
  • „On bol neuveriteľný. Dokázal ľudí zabaviť tak ako Elton John spolu s Madonnou, predtým, ako prišli Elton John s Madonnou,“ povedal Soderbergh a ďalej dodal: „Mne ide o to ukázať, že bol výborným, ozaj talentovaným klaviristom.“ (Sufferer)

Související novinky

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama