Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

classic 

všechny recenze uživatele

Nie je to úplne za 5. hviezdičiek, ale ako plynul strmo DEJ, ktorý ma dostal na plnej čiare, zmenil som názor, začalo ma to viac baviť a smerovanie postáv naberalo prudký tragický smer. V Dánsku sa diali zaujímavé veci v druhej polovici 18 storočia za vlády dánskeho kráľa Kristiána VII., ktorý to mal de - facto v HLAVE o koliečko viacej, za ženu mal pôvodom anglickú princeznú Karolinu Matyldu, ktorá už mala jedno dieťa s kráľom KIKOM ( myslené aktuálne so súčasným kráľom ), druhé ale čakala s Johannom Friedrichom Struenseeom, čo bol osobný lekár kráľa, pričom bol veľkým stúpencom OSVIETENSTVA a na kráľovskom dvore si po čase narobil pomerne veľa nepriateľov, keď prepukol tento škandál, tak to s ním išlo dolu z kopca, najprv naň našili búdu, vymysleli si dôvody, ktorými oklamali kráľa, lebo tvrdili, že má záujem ho zavraždiť, jednoducho rozšírili klamstvá, ktoré na seba nenechali dlho čakať, vyhostili ho i kráľovnu, pričom, aby toho nebolo málo, sťali mu hlavu ! Vynikajúci historicko - koprodukčný film s dánskou superhviezdou Madsom Mikkelsenom, ktorého postava Johanna Struensea si extrémne koleduje o poriadny malér, nemôže donekonečna klamať Mikkela Boea Følsgaarda, ktorý ako Kráľ je unikátny, pripomínal mi jedného herca z Kubrickovho Barry Lyndona, majstrovský herecký výkon a Alicia Vikander, ktorá v roli Karoliny Matyldy sa prehreší SMILSTVOM, švédska budúca hviezdička na seba 100% upútala pozornosť a vypadá to tak, že táto pekná, mladá herečka sa vo filme len tak nestratí. A ponuky sú na stole... Vynechával, či som sa vyhýbal perfektnému historickému filmu s bravúrnymi hercami, a teraz viem, že by bola škoda v tejto nemilej tradícii pokračovať. Vrelo odporúčam zmenu na poste historicko - vážneho filmu. Režisér Arcel má talent, videl som od neho zaujímavý film : Muži, ktorí nenávidia ženy, Tu dokázal vehementne zachytiť Dánsko v 18. storočí s patričnými škandálmi, intrígami a kvalitnými kostýmami, nie je to nadhľad ako Stanley Kubrick, a la BARRY LYNDON, ale podotýkam, že táto snaha sa cení. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,..TO BYL MŮJ ŽIVOT. MŮJ OSUD. PŘIJALA JSEM JEJ TAKOVÝ, JAKÝ BYL. NEBO VLASTNĚ: TAKOVÝ KLIDNĚ MOHL BÝT. MUSÍM VÁM O NĚM VYPRÁVĚT. O NÁS VYPRÁVĚT....“ /// To si tenkrát dánskej král Kristián VII. vzal Karolinu Matyldu (hovno bigamista. Bez čárky. Né tam, mezi jmény debile…). Mrkněte na její soukromý drama s kusem romantiky, na pozadí skutečnejch historickejch událostí. Německej ,,Lancelot“ na dánským dvoře, osvícenství, intriky šlechty, boj proti parukám a taky ona ,,jiskra“ pro romantickou duši, dělají z tohohle malýho filmu vcelku zajímavou podívanou, která by mohla bejt o chlup kratší. 3a½!, ale dám 3*, páč už to asi znovu nedám. Chybí v tom něco…zakázanýho?...překvapivýho?... víc emočního… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na kousky podle skutečnejch událostí. 2.) Přemejšlím, jestli nezřízený sklon k onanii nebude překážkou na cestě stát se králem. 3.) Zajímá mě, co všechno dokáže zaštítit Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. 4.) Thx za titule ,,FILMPRINT s.r.o.“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Aféra Johanna Struenseeho a Karolíny Matildy, nebola pre mňa neznámou, aj to bol dôvod prečo som na tento film bola veľmi zvedavá. A nesklamal ma! A nebolo to len skvelým herectvom ale aj jednoduchým a ľudským podaním príbehu, ktorý v skutočnosti taký jednoduchý nebol. Z celého filmu som po jeho skončení mala neustále pocit, že je to akési dánske ospravedlnenie. Obzvlášť pri scéne Struensseho smrti, ktorá bola vzhľadom k historickým faktom podaná veľmi jemne a jasanie davu nahradené tichom vo mne evokovalo akési tiché prepáč....V histórii národov existujú rôzne postavy, ktorých osud bol podobný. Vo svojej dobe nepochopené a kontroverzné z historického pohľadu však veľmi významné. Posúvajúce vývoj celej spoločnosti dopredu... ()

pm 

všechny recenze uživatele

Romantický kýček na pozadí lekce z dějin dánského osvícenství? Politické drama na pozadí milostné historky o nešťastné královničce? Velmi konvenční, ovšem v zásadě sympatický film, který si na nic nehraje, má myšlenku a s docela skromným rozpočtem nabízí víc než většina současných hloupých historických blockbusterů. Hlas Madse Mikkelsena a úsměv Madse Mikkelsena určitě nepřitáhl do kina jen mě, ale mám-li být upřímná, všechno v tomto filmu bledne vedle hereckého výkonu Mikkela Følsgaarda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Seveřané umí. A nemusí to být jen ty mrazivé thrillery. Je to spousta válečných filmů z období okupace Dánska apod... Královská aféra mne nadchla. Nádherně natočené barokní drama z období začínajícího osvícenství v Dánsku. Johan Friedrich Strunsee samozřejmě nebyl jediný, kdo přinesl čerstvé myšlenky, které výrazně ohrožovaly feudální řád. Byl však jediný, kdo měl možnost je naplňovat. Dánský král Kristián VII trpící schizofrenií mu jako svému dvornímu lékaři velmi důvěřoval a nechal se jím ovlivňovat. V určitou dobu tak Struensee jako králův ministr prakticky vládl celému Dánsku. Za svého působení zavedl velké množství zákonů a nařízení, která výrazně dopadala na aristokracii a církev. V duchu šířícího se osvícenství naopak chudí a sedláci získávali práva o jakých se jim doposud ani nesnilo. Tvrdí se, že co se týče takovéto výkonnosti se Struenseemu mohl rovnat jedině Josef II. Dánsko v těch časech bylo výkladní skříní osvícenské Evropy. Bohužel některé reformy byly nasazovány velmi rychle a v takovém množství, že se Struensee stal brzy nepřátelským jak pro šlechtu, tak nekterým lidem u dvora. Situaci moc nepomohl ani fakt, že byl Němec de facto vládnoucí Dánsku. Proto se řadě nepřátelů velmi hodilo, když se prokázalo, že s královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou udržuje milostný poměr a snad i má dceru Luisu Agustu. Po krátkém procesu byl tento velmi vzdělaný a pokrokový muž 28. 4. 1772 v Kodaňi sťat a rozčtvrcen. //// Toto drama rozhodně doporučuji vidět. I já bych mírně ubral na stopáži, ale podotýkám, že jsem se nenudil ani vteřinu ! * * * * ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2012 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (Varan)
  • Pro Madse Mikkelsena to bylo již 4. natáčení v České republice. (morgos)
  • Zástupcovia Dánska zvolili snímku Kráľovská aféra, ako svoje želiezko v ohni, do boja o nomináciu na Oscara 2012 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama