Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Osvícenci to neměli snadné; popravdě před zhédnutím jsem měl představu, že spisovatelé jako Voltaire psalisvé knížky v teple domova a nebyli v nemilosti šlechty a církve. Příběh mi připomíná The Other Boleyn Girl a – dívka se ocitne v nešťastném domluveném manželství a jsme svědky, jak na něj doplácí. Připomínala mi občas Emily Blunt. Jinak je film příliš natahovaný a občas mi takly nervy, protože lháře a manipulativní zmrdi mi lezou krkem. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 5 | humor 0 | akce 1 | napětí 2 | pustil bych si znovu 4 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Anglická princezná Karolína prichádza na Dánsky dvor z dôvodu sňatku so samotným kráľom. Jej nastávajúci je však úplne iný ako si vysnívala. Po uplynutí určitej doby vstupuje na do dvora ambiciózny nemecký lekár Johan, ktorý sa ihneď stáva nástrojom na ovládanie samotného kráľa Kristiána VII. Je to práve on, kto začína ovládať jednu z najväčších veľmocí sveta. Šľachte sa však jeho moc nepozdáva a jediným spôsobom ako sa ho zbaviť je ..... Vďaka hereckému obsadeniu a najmä príbehu sa jedná o slušnú drámu, ktorá vyobrazuje udalosti odobratia právomocí šľachte. Jej tvrdý, aj keď po pravdivo vyobrazených intrigách zákerný boj, za pomoci, ktorého si získala svoju silu späť. Najmä vďaka úplnému záveru, ktorý som tak či onak očakával, film vyvolal pocity ľútosti za ktoré si tento snímok ľahko nadpriemerné hodnotenie určite zaslúži. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Nie je to úplne za 5. hviezdičiek, ale ako plynul strmo DEJ, ktorý ma dostal na plnej čiare, zmenil som názor, začalo ma to viac baviť a smerovanie postáv naberalo prudký tragický smer. V Dánsku sa diali zaujímavé veci v druhej polovici 18 storočia za vlády dánskeho kráľa Kristiána VII., ktorý to mal de - facto v HLAVE o koliečko viacej, za ženu mal pôvodom anglickú princeznú Karolinu Matyldu, ktorá už mala jedno dieťa s kráľom KIKOM ( myslené aktuálne so súčasným kráľom ), druhé ale čakala s Johannom Friedrichom Struenseeom, čo bol osobný lekár kráľa, pričom bol veľkým stúpencom OSVIETENSTVA a na kráľovskom dvore si po čase narobil pomerne veľa nepriateľov, keď prepukol tento škandál, tak to s ním išlo dolu z kopca, najprv naň našili búdu, vymysleli si dôvody, ktorými oklamali kráľa, lebo tvrdili, že má záujem ho zavraždiť, jednoducho rozšírili klamstvá, ktoré na seba nenechali dlho čakať, vyhostili ho i kráľovnu, pričom, aby toho nebolo málo, sťali mu hlavu ! Vynikajúci historicko - koprodukčný film s dánskou superhviezdou Madsom Mikkelsenom, ktorého postava Johanna Struensea si extrémne koleduje o poriadny malér, nemôže donekonečna klamať Mikkela Boea Følsgaarda, ktorý ako Kráľ je unikátny, pripomínal mi jedného herca z Kubrickovho Barry Lyndona, majstrovský herecký výkon a Alicia Vikander, ktorá v roli Karoliny Matyldy sa prehreší SMILSTVOM, švédska budúca hviezdička na seba 100% upútala pozornosť a vypadá to tak, že táto pekná, mladá herečka sa vo filme len tak nestratí. A ponuky sú na stole... Vynechával, či som sa vyhýbal perfektnému historickému filmu s bravúrnymi hercami, a teraz viem, že by bola škoda v tejto nemilej tradícii pokračovať. Vrelo odporúčam zmenu na poste historicko - vážneho filmu. Režisér Arcel má talent, videl som od neho zaujímavý film : Muži, ktorí nenávidia ženy, Tu dokázal vehementne zachytiť Dánsko v 18. storočí s patričnými škandálmi, intrígami a kvalitnými kostýmami, nie je to nadhľad ako Stanley Kubrick, a la BARRY LYNDON, ale podotýkam, že táto snaha sa cení. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Táto milostná dráma ponúka zaujímavý pohľad do dánskeho kráľovského dvora. Na bláznivého kráľa, jeho osobného doktora, mladú kráľovnú a dvor plný závistlivej a skorumpovanej šľachty. Vtedajšia doba dopriala šťastie málokomu , preto bol drsný záver iba dôsledkom doktorovho zahrávania sa s ohňom. Jeho jazda v kočiari, v ktorej z očí prísediaceho vycítil smrť i celá scéna popravy na mňa silno zapôsobili. Samozrejme je to hlavne o hereckých kvalitách Mikkelsena, ktorý ma ešte nesklamal. Po skončení som mal pocit , že naša krajina i mnoho iných, by potrebovali takého "doktora" a možno i toho bláznivého kráľa. Aspoň na týždeň...80%. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Po strašně dlouhé době jsem měla možnost zhlédnout opravdu pořádné historické drama. Získalo si mě především klasické pojetí, přesně díky tomuto jsem si tento žánr tak zamilovala. Jde skutečně na první pohled vidět, že s tímto filmem nemá nic společného Hollywood, není zde totiž taková ta jeho klasická líbivost a na nic si film nehraje, je odvyprávěn s velkou lehkostí, skvělá režie a skvělé herecké výkony, atmosféra je správně pochmurná, hlavní mužská postava nemá zaujmout svým zevnějškem, ale svou osobností. Tu pátou hvězdu dávám vyloženě proto, že mi udělalo radost, že ještě někdo dokáže natočit historické drama, které bude lahodit mému oku, už jsem v to ani nedoufala. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se od 14. dubna do 12. května 2011 ve Švédsku, Dánsku, Německu a v Česku (Praha, Kroměříž, Doksany, Zámek Ploskovice, klášter Chotěšov). (Varan)
  • Během natáčení byl představitel krále Kristiána VII. Mikkel B. Følsgaard stále studentem herecké školy v Kodani. Své studium zde úspěšně ukončil na konci léta roku 2012. (ellegrey)
  • Zástupcovia Dánska zvolili snímku Kráľovská aféra, ako svoje želiezko v ohni, do boja o nomináciu na Oscara 2012 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama