Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (308)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herecké obsazení, Mads Mikkelsen se oprávněně dostal do povědomí diváků téměř na celém světě. Slušná, byť konzervativní, je i režie, jenže slabinou snímku je scénář, který se nevyhnul přílišné melodramatičnosti a černobílým charakterům, jakož i schématičnosti a přílišnému zjednodušení historických procesů. Je to tak 3 a půl hvězdičky, ale vzhledem k námětu a mému vztahu k osvícenství se tentokrát přikláním k vyššímu hodnocení. Celkový dojem: 70 %. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách výtečně řemeslně zvládnutá cesta do historie, od které dostanete přesně to, co od tohoto žánru očekáváte. Hlavně to ale táhne naprosto bezchybné herecké obsazení v čele s charismatickým Madsem Mikkelsenem, který je prostě zase božan. Jen škoda zbytečně natahované konce. I tak si u toho ale vaše maminky rádi pobrečí. ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý snímek! Opravdu vyvážený příběh plný nečekaných zvratů s vynikajícími herci, kteří ovšem nejsou charismatičtí - převážně v mužském obsazení; v ženském, které zastupuje hlavní představitelka - Alicia Vikander by se o tom dalo polemizovat, jelikož je opravdu krásná a přirozená. Děj je dokonalý jako celý nápad i výběr místa naprosto zapadá do celé nálady a podtextu snímku, takže na jedničku. Opravdu, nechybí zde nic. Nedám 5 hvězd, jelikož je to až moc dlouhé a chvílemi se to opakuje a také kvůli vzhledu některých aktérů - což je maličkost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,..TO BYL MŮJ ŽIVOT. MŮJ OSUD. PŘIJALA JSEM JEJ TAKOVÝ, JAKÝ BYL. NEBO VLASTNĚ: TAKOVÝ KLIDNĚ MOHL BÝT. MUSÍM VÁM O NĚM VYPRÁVĚT. O NÁS VYPRÁVĚT....“ /// To si tenkrát dánskej král Kristián VII. vzal Karolinu Matyldu (hovno bigamista. Bez čárky. Né tam, mezi jmény debile…). Mrkněte na její soukromý drama s kusem romantiky, na pozadí skutečnejch historickejch událostí. Německej ,,Lancelot“ na dánským dvoře, osvícenství, intriky šlechty, boj proti parukám a taky ona ,,jiskra“ pro romantickou duši, dělají z tohohle malýho filmu vcelku zajímavou podívanou, která by mohla bejt o chlup kratší. 3a½!, ale dám 3*, páč už to asi znovu nedám. Chybí v tom něco…zakázanýho?...překvapivýho?... víc emočního… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na kousky podle skutečnejch událostí. 2.) Přemejšlím, jestli nezřízený sklon k onanii nebude překážkou na cestě stát se králem. 3.) Zajímá mě, co všechno dokáže zaštítit Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. 4.) Thx za titule ,,FILMPRINT s.r.o.“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Herci hrají výtečně, přičemž se naštěstí nejedná jen o Mikkelsena, interiéry jsou nádherné a davové scény o třiceti osobách jsou natočeny vkusně a tvoří zdání, že komparzu je jednou tolik. V čem je tedy problém a proč v mém hodnocení absentuje pátá hvězdička? Charaktery jsou až pateticky, nechutně černobílé, snad jen s výjimkou příhodně šiblého krále, který působí na výsost osvěžujícím dojmem a pokaždé, když se jeho postava zhmotní na scéně nezůstane ničehož nezajímavým. Ještě větší výhrady mám k samotnému závěru, který je krystalickou esencí klišé, které se za sebou vrství brutálním způsoben a pokud se na Královskou aféru někdy rozhodnu podívat znova, užiju zápisníku a budu ty největší klišé, kterými se dramatózní, historická romance může završit jednu po druhé odškrtávat ze seznamu. To je ale sakra škoda, protože náběh na výtečnou podívanou v historických kulichách je trestuhodně zprzněn hloupejma chybama, takhle je to "jen" výborný film, kterému překáží přílišný důraz na milostnou linku... . Sorry, holky... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2012 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (Varan)
  • Během natáčení byl představitel krále Kristiána VII. Mikkel B. Følsgaard stále studentem herecké školy v Kodani. Své studium zde úspěšně ukončil na konci léta roku 2012. (ellegrey)
  • Film zahajoval v roce 2012 pražský festival Dny evropského filmu. (morgos)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama