Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (308)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Hozená rukavice americkým a britským mnohdy extrémně přeškrobeným aristokratickým cajdákům z dob minulých. Sice se nevyhnete asi tak dvaceti záběrům, kdy se proti sobě stříhají zadumané dvacetivteřinové pohledy dvou hlavních postav, ale naštěstí toho není tolik. Zda dříve šlechta skutečně praktikovala takovouto řeč těla těžko říci, avšak pro divákovu pozornost je to věc krajně negativní. Na Royal Affair je velmi brzy čitelný evropský režijní rukopis. Je to svěží, kostýmy a výpravou přiměřeně okázalá podívaná, jejíž tempo je lineárně stupňované tak, jak se stopáž chýli ke konci. Posledních pět minut je režisérsky čistá magie a příběh o falešném obvinění člena dvoru dostává fantastické obrátky a skoro až tragédii gigantických rozměrů. Dějiny Dánska moc známé nejsou, ale po tomhle filmu máte chuť hltat je od A do Z. Zde zřejmě objeven neuvěřitelný talent Alicie Vikander. Ještě tu není na 100 procent, jako například v Danish Girl, nebo v The Light Between The Oceans, ale ten potenciál nelze přehlédnout. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Co říct... asi v polovině jsem si říkala, tomu nemůžeš dát za pět*, tomu prostě nemůžeš dát za pět*!! Prvotní záměr byl zjistit, jak hraje Mads, nebo lépeji řečeno jak hraje Mads když není Hannibal... No božsky, jak jinak, to jsem ale byla hloupá, ale zbytek osazenstva mě taky mile překvapil, a šíleného krále bych zase tolik neodsuzovala, naopak- jeho nápad aby v noci městem projížděly prázdné kočáry a vozily domů ty, kteří přebrali, se mi zdá velmi pokrokový ;-). Jen na okraj, v okamžiku, kdy si ti dva připustí, že se něco děje, hraje hudba a oba tančí, spolu (jak jinak..), tak jsme si říkala, zaplaťpánbu že jsem takové dřevo, aspoň něčeho jsem ušetřená. Tímto zlehčením se snažím rozptýlit vodstvo na své tváři, jelikož snímek má všechno, co má mít a jestli ještě jednou uvidím, jak se do sebe dva lidi šíleně zabouchnou při tanci, tak už se nad sebou asi fakt zamyslím! ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kapitola z v tuzemským školách nepříliš probírané dánské historie nabízí jakostní a přitom narativně nepříliš náročnou zábavu, ozdobenou famózním výkonem v době natáčení stále ještě studenta herectví Mikkela Boe Følsgaarda v roli panovníka Kristiána VII. Zasloužená účast v oscarovém finále, zbytečně nadsazené zakončení filmu si ovšem o cenu řeklo příliš okatě. kult pro Cinema Mundi, 2013. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Herci hrají výtečně, přičemž se naštěstí nejedná jen o Mikkelsena, interiéry jsou nádherné a davové scény o třiceti osobách jsou natočeny vkusně a tvoří zdání, že komparzu je jednou tolik. V čem je tedy problém a proč v mém hodnocení absentuje pátá hvězdička? Charaktery jsou až pateticky, nechutně černobílé, snad jen s výjimkou příhodně šiblého krále, který působí na výsost osvěžujícím dojmem a pokaždé, když se jeho postava zhmotní na scéně nezůstane ničehož nezajímavým. Ještě větší výhrady mám k samotnému závěru, který je krystalickou esencí klišé, které se za sebou vrství brutálním způsoben a pokud se na Královskou aféru někdy rozhodnu podívat znova, užiju zápisníku a budu ty největší klišé, kterými se dramatózní, historická romance může završit jednu po druhé odškrtávat ze seznamu. To je ale sakra škoda, protože náběh na výtečnou podívanou v historických kulichách je trestuhodně zprzněn hloupejma chybama, takhle je to "jen" výborný film, kterému překáží přílišný důraz na milostnou linku... . Sorry, holky... ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nádherná historická záležitosť, ktorá mi kvalitným spracovaním pripomenula prvotriedne britské kostýmovky. Film zachytáva veľmi zaujímavé obdobie z prostredia dánskeho kráľovského dvoru, ktorý nie je schopný akceptovať pokrok a moderné osvietenské myšlienky. Do tohto politického kontextu je výborne zakomponovaná romantická línia s nádychom tragickej lásky, ktorá v očiach povrchnej šlachty nemá žiadny význam. Už len precítenú tanečnú scénu s pomalou kamerou, jemnou hudbou a vrúcnymi pohľadmi nešťastne zamilovanej dvojice považujem za jednu z najúžasnejších. Chvíľami dokonale úsečný, presný a mrazivo krutý, chvíľami zas nežný a pôvabný film, ktorý ma očaril na plnej čiare (nielen preto, že mám pre historické kostýmovky takú bytostnú slabosť). Pre mňa veľký ašpirant na Oscara a Mads Mikkelsen v úlohe slobodomyseľného doktora priam znamenitý. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Švédská herečka Alicia Vikander se pro roli královny Karolíny Matyldy naučila mluvit dánsky, a aby byl i její přízvuk přesvědčivý, po několik měsíců před začátkem natáčení žila v Kodani. (ellegrey)
  • Pro Madse Mikkelsena to bylo již 4. natáčení v České republice. (morgos)
  • Ve 32. minutě filmu, kdy král (Mikkel Boe Følsgaard) cvičí šerm s doktorem Struenssem (Mads Mikkelsen), se odehrává v kroměřížské Květné zahradě, kde měla za svými zády dvojice 244 m dlouhou kolonádu. (Lottr)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno