Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (1 075)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když se začne konečně něco dít, tak se na to kouká samozřejmě hezky. On totiž pan Berg má podobnou akci poměrně v malíčku. Pády jsou dosti nevěrohodné, docela si umím představit jak by ti kluci vypadali po těch pádech na kameny. Black Hawk to není ani náhodou a závěr je dosti nevěrohodný. I přes poměrně solidní kritiku z mé strany a přes fakt že to celé neskutečně moc smrdí ve stylu "my jsme nepřemožitelní Amíci, kdo je víc" se jedná o docela solidní zářez. 65% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, to bezesporu. Zkušený režisér Peter Berg dokonale ovládá řemeslo, film má akční grády, dokonce se dá říci, že je to sofistikovaná podívaná (válka v Afganistánu coby zcela specifický válečný konflikt a vlastně i nový subžánr), problém ovšem vězí v klasické Achillově patě struktury podobných filmů tohoto žánru - v přemíře neodůvodněného patosu. Peter Berg ještě jakžtakž ukočíroval patos vlastenecký, i když ke konci se jistě nejednomu Američanovi stejně bude drát do očí slza a jeho hruď zaplaví zrychlující se emoční vlna, jako přehnaně patetický ale film stejně vyznívá, a to ve smyslu přemrštěného hollywoodského kýče, který je přespříliš nadnesený a emotivní, аčkoliv tomu celkový kontext a význam snímku neodpovídá. S tím souvisí množství klišé (afgánský chlapeček na konci jako by vypadl z úplně jiného žánru) a černobílé rozdělení na hodné a zlé, přičemž při množství mrtvých úplně stejné peklo museli zažívat i bojovníci na druhé straně, fandit je ale nutné jen těm správným chlapcům. Co mi ale na vyznění celého filmu vadilo nejvíce, byla jeho neautentičnost, srovnám-li tento film třeba se strhujícím snímkem 30 minut po půlnoci Kathryn Bigelow, zřejmě nejlepším a nejautentičtějším snímkem na toto téma... Přesto Na život a na smrt rozhodně není marný, neřku-li špatný film... ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Wow. Vedle členů Red Wings vypadá Rambo jako totální chudáček, který se zmůže maximálně na skok mezi stromy. To pánové ve vojenském pobíhají po lese i s pěti kulkami v těle a po dvou volných pádech ze skály, kdy zažili tolik ran, že by mohli konkurovat i kariéře Jackieho Chana. Peter Barg je břídil. Poprvé měl šanci dokázat, že dosavadní rezervy jeho filmů vznikly vinou scenáristů. Tentokrát si scénář napsal sám a je to ještě horší. Není to propaganda US Army (v tomhle případě je podobný výkřik stejně nesmyslný, jako u Slz slunce). Je to propagace správných amerických hochů, kteří vždy bojují a umírají pro dobrou věc. A je to škoda, protože finální třetina ve vesnici ukazuje, o čem film mohl skutečně být. O nečernobílé vidině světa, ve které není válčení jen o dvou stranách. Finální titulky jsou dojemné a zajímavé, vizuál filmu je dostatečně špinavý a sem tam potěší syrový záběr. Ale je toho moc. Z reálného příběhu se vinou přepálenosti stala pohádka, která nemůže ani v nejmenším konkurovat klasikám typu Černý jestřáb sestřelen. A Marky Mark je dřevo. Pořádně herecky ploché, jemuž komplexnější postavy zkrátka nikdy nepůjdou k duhu, i když se snaží sebevíc. 50% ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Úžasný vojnový film,Peter Berg opäť ukázal svoje majstrovstvo.Neexistuje nič,čo by som mu ako režisérovi mohla vytknúť.Dokonalá synchronizácia všetkých podstatných filmových aspektov,pričom vyzdvihujem najmä autenticitu príbehu a neuveriteľne dobre zvládnuté herecké výkony doslova všetkých zúčastnených.Nádhera. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak sa spätne pozerám na Bergove filmové portfólio, tak sa priznám, že asi by nebol práve on tou voľbou, aby týmto filmom uctil pamiatku vojakov, ktorí položili život počas operácie Red Wings. Musím však skonštatovať, že sa mu to podarilo veľkolepo a na úrovni. Prvá tretina filmu sa umne snaží vykresliť život členov jednotiek Navy SEALs. Od skráteného zostrihu z výcviku, po ktorom nadobudnete pocit, že sa pozeráte na poľudštených terminátorov, cez realistické zábery z afgánskej základne, v ktorých sa dostáva k divákovi ľudská stránka najtvrdších chlapov sveta a dáva tak priestor jednotlivým charakterom postáv. Samozrejme citovo vyhrotenejší záver by sa konal v prípade, keby sa tvorcovia zamerali práve na túto časť, aby sa divák viac stotožnil s postavami. Ale na druhej strane som rád, že pracant Berg sa nedal strhnúť do zbytočného pátosu. Nasledujúca tretina je doslova akčný balíček 'se vším všudy'. Non-stop brutálna vojnová akcia, v tomto je režisér doma. Neľútostné scény mapujúce bezcitné, priam beštiálne strety vojakov oboch strán, plné výbuchov, krvi a surových záberov. Tu sa blysol najmä kameraman (spomalené zábery si však mohol odpustiť) a pán s nožnicami v strižni. Jablonskeho motív hudby je už trošku opočúvaný, no sem sa ešte ako-tak hodil - najmä scény, ktoré sú bez zvuku a počujete len praskajúce vetvičky, pri nich praskajú nervičky. Záverečná pasáž je dramaticky zámerne naťahovaná, no na mňa tento efekt zabral stopercentne - a áno, naznačujem tým vyronenú slzu. Podložené skutočnými udalosťami - to počas filmu mrazí a dojíma asi najviac. Až po skončení som si uvedomil, že aj napriek tomu, že som o tom, ako skončí akcia tejto jednotky vyslanej do afgánskych hôr nevedel vôbec nič (úvodné scény však mnohé naznačia) a aj napriek tomu, že počas filmu som vedel, že to zmeniť nemôžem, zo všetkých síl som dúfal a veril v zmenu ich osudov. 85%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • Režisér Peter Berg si ve filmu zahrál epizodní roli člena SEALS. Ve scéně, kdy podporučík Patton (Alexander Ludwig) tančí, sedí Peter Berg v kšiltovce mezi ostatními vojáky a hecuje Pattona, aby "to rozjel krkem!". (Trener83)
  • Členové Navy Seals používají ve filmu taktické brýle Radiator značky Gatorz a balistické brýle CDI MAX od firmy ESS. (Fash)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 125,1 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 154,8 mil. (NIRO)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama