Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obrovská filmová pocta u nás téměř neznámému (tuším, že na Nově běžel kdysi seriál Taxi, kde hrál nezapomenutelného, podivně mluvícího Latku) a v Americe nedoceněnému a nepochopenému komiku Andy Kaufmanovi (jestli ho chcete vidět v reálu, podívejte se na YouTube.com). Jeden z nejlepších režijních počinů Miloše Formana (osobně si myslím, že úplně nejlepší) a hlavně herecká příležitost pro lacinokomediálně zaškatulkovaného Jima Carreyho, který tuto náročnou vážnou roli zahrál tak, že smekám ... Filmová óda na sílu a jedinečnost tvůrčího ducha, óda na sveřepost boje proti kolektivnímu kulturně-uměleckému superegu, óda na osobitou poetiku a humor bortící mantinely zažitých představ a očekávání, óda zesměšňující nenáročnost (synonymum = tupost?) televizního diváka... Óda na radost člověka, plnícího si své sny... Podobné filmy: I'm From Hollywood, Soukromé neřesti, Lid versus Larry Flynt, Ed Wood ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Udelat film o skutecne postave je vzdycky tezke, protoze at chcete nebo ne, tak se film neubrani srovnavani s tim, jak to bylo doopravdy. Co se tohohle tyce, tak srovnavat nemuzu, jmeno Andyho Kaufmana mi sice neco rika, ale o jeho zivote vubec nic nevim. Nicmene Jim Carrey ukazal, ze je opravdu vybornej herec i bez svejch xichtu a i kdyz se jedna o komedialni roli, rozhodne to nebyla klasicka Carreyovska komika. Ostatni herci jsou taky perfektni, ale Carrey je vsechny se svou energii daleko previsuje. I kdyz je tohle krapet slabsi Formanuv film a neni to na cistejch 5*, tak je dam, protoze se jedna opravdu o originalni komedii/drama s docela smutnym koncem, kterej tu nepusobi nijak nucene, protoze je v podstate veselej. Dojemnej film. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to nebola len náhodná podobnosť medzi Carreym a Kaufmanom, pretože títo dvaja nemajú spoločné len to, že sú komikmi, no hlavne v tom, že vedia totálne spochybniť dané fakty. Ukážte mi totiž jedinkého človeka, ktorý by pred týmto filmom povedal o Carreym, že vie hrať a to dokonca zlatopalmovsky. A to v roli, ktorú by nezahral trúfnem si povedať žiaden pán hollywoodsky herec, čiže tu patrí vďaka aj Formanovi, že si trúfol. Veľmi pôsobivý film, ťažko uveriť, že Andyho život mal práve takýto priebeh. 75%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman chtěl už od útlého dětství být někým. Ne komikem, ale někým, kdo vyvolá v lidech emoce. A bylo mu jedno, jestli ta emoce znamenala odchod ze sálu, salvu smíchu, nebo slz. Takhle nějak by mohl znít hodně zestručněný obsah tohoto filmu. Filmu, který je stejný, jako byl Andy. Rozporuplný, zajímavý, někdy vtipný, někdy méně. Ale ukazující nám pravou tvář šoubyznysu. Tenhle film mi ještě dlouho zůstane v hlavě, hlavně kvůli poslední scéně… A je to mimochodem další z důkazů o tom, že Jim Carrey není jen "stupidní herec v blbých komediích". Myslím, že Forman z něj dostal maximum. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je nejčastěji považován za filozofa, sociologa, kulturního diagnostika, teoretického anarchistu či představitele tzv. katastrofického filozofického diskurzu a jeho zřejmá láska k nezařaditelným, komplikovaným jedincům (Amadeus, Vlasy, Přelet) je opojnější o to více, oč častěji je na rozdíl od prostomyslných bambulů v čele s Forrestem Gumpem nebo Amélií z Montmartru dovede k tragédii. Forman ke svým neschůdným postavám pociťuje sympatie, ale nikdy jim nezapomene přiložit brokovnici k hlavě. A zřídkakdy nevystřelí. S tímhle souvisí druhá věc: Forman si často vybírá takové scénáře, abyste nemohli zkoumat jeho styl. Respektive každá jeho scéna nese nějaké drama, zkušenost, podstatu, a nikdy není do počtu. Tím pádem je obtížné vnímat Formanův rukopis, a když se tudíž řekne Forman, každý si vybaví určitá témata než formální vzorce a matrice. ____ Koncept filmu vychází ze zajímavé tenze mezi diváky uvnitř filmu (publikum Andyho výstupů) a diváky vně filmu (meta-publikum Andyho výstupů, tj. já nebo vy). Někdy jsou pocity obou skupin vzájemné, jindy v protikladu. Řečeno terminologií Rottentomatoes, je-li představení obzvláště špatné, projeví se to vrhem rajčat, vzdor spokojenosti meta-publika (nadto kdo z nás si s sebou bere k filmům rajčata). ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

  • Když přijde Tony Clifton (Jim Carrey) zničit s prostitutkami natáčení Taxi (od r. 1978), tak blonďatá prostitutka má v jednom záběru šaty a modré náušnice a v dalším má oranžové triko a žluté náušnice. (icewhite)
  • Jim Carrey (Andy Kaufman) se i nějaký čas po natáčení dopustil velmi kaufmanovského žertíku. Konkrétně na předávání cen MTV, kam přišel coby motorkář a jeho herecká partnerka Courtney Love (Lynne Margulies) ho rozhodně nepoznala: "Já jsem ji v tom převleku celý večer v podstatě docela drsně balil a ona neměla ponětí, co jsem zač. Vytáhla cigaretu, já jí připálil a povídám: 'Tumáš, zlatíčko' a přitom jsem si ji prohlížel od hlavy k patě. A takové věci. Ona se ptala někoho, s kým tam byla: 'Co to kurva je?' Myslela, že je to někdo, s kým spala v sedmdesátých letech. Pak mě ohlásili, já přišel na pódium a jí to došlo." (NIRO)

Reklama

Reklama