Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (970)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Gatins | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Parkes + MacDonald Prods., ImageMovers | Rozpočet: 31 miliónov $ | Tržby: 161,772,375 $ || Skvelá dráma, kde vám hlavná postava oproti viacerim žánrovkám naopak nie je ukradnutá, a tak má film napätie od začiatku až do konca. Trochu divná dejová linka so štetkou, trochu fyzickej protizákonnosti na začiatku drží film pri zemi. Laťka ajtak nadpriemerná. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem si na film o hrdinovi podobného ražení, jakým byl pilot od řeky Hudson .. o tom, jak ho budou děti s mávátky vítat na besedách, politici si s ním potřásat rukou a plácat ho po zádech a přeživší z letu ho nosit na ramenou, jenže místo toho jsem musel víc jak dvě hodiny koukat na lidskou trosku, která ani neumí pořádně vychutnat moji milovanou vodku. Nakonec mu ještě rupne v bedně a v tom svém deliriu tremens se napraví a vysměje sám sobě. Paráda, ale když už bych si s někým chtěl zachlastat, tak raději s Cagem ve Vegas. [OSCAR 2013] .. nominace pro Denzela Washingtona a za originální scénář. Pche .. za scénář? Co je originálního na chlapovi, který se neumí porvat se svým vnitřním démonem a denodenně mu odpouští? Sorry, ale to nemysleli akademici vážně. A Denzel? Ale jo, nominaci si zasloužil, ale byli tu chlapi, co uměli chlastat líp .. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Zemeckis v sebe (znovu)objavil cit pre komplexný príbeh aj bez potreby animovaných kreácií a vizuálnych šialeností. A vie strhnúť. Už úvodná scéna v lietadle bola takmer vrcholom filmu, nie každý to však bude vnímať ako odrazový mostík k ďalšiemu priebehu príbehu. A to je podstata celej myšlienky. Hĺbková štúdia odvrátenej strany života alkoholika, ktorému alkohol v rozhodujúcich chvíľach života ukázal tú nesprávnu cestu. Rozkol zaživa aj divák, ktorého Zemeckis dostáva schválne do rozpakov. Kapitán Whitaker je na jednej strane hrdina, na druhej strane ožran, ktorý so sebou strháva dole všetkých naokolo. Dej filmu trošku pokryvkáva, stred filmu je trošku nafúknutý a dal by sa zostrihať viac svižnejšie. Komorné scény dávajú možno filmu na vážnosti a postavám hĺbke, aj dialógy sa dobre počúvajú, ale o polhodinku kratšie a ja dávam piatu hviezdičku. Jednoznačne jeden z najsilnejších a najpresvedčivejších Denzelových výkonov, možno najlepší od Training Day. Denzel si teda film ukradol pre seba, ale slušná podpora prišla aj z vedľajších úloh, najmä John Goodman bola luxusný. 85%. ()

imf 

všechny recenze uživatele

V Denzelových permanentně vypitých očích, které korunují jednu z nejlepších leteckých havárií od dob United 93 (ano, je to bizarní pochvala), čujete už od začátku průšvihovou spirálu, která smrdí dvanáctiletou whisky. V ukázce jsme, jak už je u Zemeckise obvyklé, viděli úplně všechno, takže přes ten slalom očividností by jeden skoro přehlédnul, jak se nám tu Denzel snaží a místo procedurálního thrilleru pro milovníky Leteckých katastrof na čt2 servíruje studii pokročilého alkoholika, který promile gumuje kokainem. Na tenhle film musíte mít náladu (a tím nemyslím hladinku), protože jedině tehdy vám ta rána do černého v závěru nepřijde ani příliš předvídatelná, ani neférová. Prostě tam tak jemně sedne, jak když se Jim Beam rozvalí na kostky ledu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké, že Robert Zemeckis konečně nechal stranou rádoby revoluční animováne ptákoviny a vrátil se tam, kde mu to šlo vždycky nejlepé. A takové scéna havárie letadla ukazuje, že to má stále ještě v paži. Bohužel si ke svému návratu vybral podprůměrný scénář o totálně nesympatickém alkoholikovi, který Zemeckisovi naprosto podráží kolena. Vznikla tak stopáží naprosto přepálená moralitka, ve které je spousta linek a postav tak nějak navíc (ex-feťačka a Goodman, který vypadá jak z naprosto jinýho filmu) a klišovitých scén, ze kterých je vám Roberta až líto. Tenhle scénář zkrátka nezachránil ani on a ani skvěle hrající Denzel.50% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Příběh připomíná událost z roku 2001, kdy kanadský kapitán Robert Piche klouzavým letem bezpečně přistál s Airbusem 330, kterému došlo palivo. Zachránil tak 306 pasažérů od jistého neštěstí. Přes noc se stal hrdinou, ale záhy poznal odvrácenou stranu slávy, a to když novináři odkryli jeho dlouho zapomenutou kriminální minulost a soukromý život. (Kritiq)
  • Keď je publiku prvýkrát predstavená postava Harling Mays (John Goodman), počúva "Sympathy For The Devil". Táto pesnička sa tiež objavila vo filme Anjel smrti (1998), kde si Denzel Washington (Whip Whitaker) a John Goodman zahrali spolu po prvý krát. (Spilvo)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama