Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je těžké překonávat něco, co je natočeno velmi dobře. Musí se vůči tomu vymezit. Co se týče vizuální stránky, tak to se velmi povedlo, to musím pochválit. Po příběhové stránce je to již horší. Ano, některé věci se musí udělat jinak, ale ne vymyslet si celý ději od začátku, to prostě nejde. Povedlo se pár vtipů, to zase jo. Ale celkově u mě převládají smíšené pocity. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dúfal som vo vernejšiu adaptáciu knihy, dočkal som sa fanfiction, ktorá má s predlohou spoločné len mená postáv (Nšo-či je šamanka a Tangua ožran?!). Taktiež mi nesadlo realistické spracovanie, ktorému chýba poetika romantizovaného pohľadu na Divoký západ, hoci výprava je o niekoľko úrovní vyššie ako u klasickej verzie zo 60-tych rokov. Pochváliť ale musím kasting Winnetoua, no z Shatterhanda som mal zmiešané pocity. Naopak jednorozmerný naskrz zlý záporák Rattler sa mi nepáčil vôbec. 5/10 ()

Reklama

Rockerman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To se jako myslí vážně? Neni to parodie? Fakt Old Shatterhand učí Vinnetoua boxovat? "Skvělý " je také kulomet na Apače, o Samu Hawkinsovi nemluvě. Oceňuji jen, že tvůrci "vytáhli" Karla Maye od psacího stolu a poslali ho na Divoký západ jako Old Shatterhanda a potěšil i Gojko Mítić jako Inčučuna. Jinak tam chybí úplně všechno to, co zdobí původní verzi. Lehkost vyprávění, atmosféra a v neposlední řadě, charisma obou hlavních představitelů. Posvátné filmy jsou dokonalé, proto se nesmí předělávat! ()

korok 

všechny recenze uživatele

Chyběla mi tam nějaká lépe zpracovaná a pořádná přestřelka, jako tomu bylo u původního filmu ze šedesátých let a jakou čekám i od ostatních filmů westernového žánru obecně. Ale s přimhouřením oka, i vzhledem k tomu, že se jedná o televizní film si to u mě "za čtyři" zaslouží. Bylo fajn vidět Vinnetoua a jeho přítele Old Shatterhanda znovu v novém provedení. Jsem rád, že něco takového vůbec vzniklo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě nejde srovnávat původní filmy s tímto novým pojetím. Ale jde srovnávat ducha předlohy a děj předlohy. Všichni dnes víme, že mayovky jsou autorovými úniky do říše fantazie, kdy sice měl hodně načteno, měl k dispozici podrobné mapy, a párkrát se po vydání svých knih i do zahraničí vypravil, ale nejde o realitu a skutečnost. Jsou to vlastně takové pohádky pro dospělé, plné fantazie, kde dobro vyhraje nad zlem. Dělat z toho tedy realistickou podívanou je hrubý přešlap vedle. Ty knihy nejsou realistické o nic víc než Hloupý Honza. Navíc se nové pojetí zcela odchýlilo od příběhů v knihách a jde si svou vlastní podivnou cestou, kde lze cítit dokonce feministické a multikulturní náznaky, dnes jsou sice v módě, ale za pár nemusí, a tak bude film směšný. K tomu bezradná režie, slabý scénář a přehrávající herci - zvláště představitel Vinnetoua nejen že není charismatický a kdejaký jiný indián z družiny by si ho namazal na chleba, ale hraje jak poslední šmíra. Za mne zklamání, protože tomu chybí duch předlohy, příběh, scénář, herci... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama