Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Teg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fakt, že je nový Vinnetou kvalitnější než jeho předchůdce asi nepřekvapí. Stačí to ale aby se zavděčil těm, kteří na romantické pohádce, kterou je předloha, vyrůstali? Těžko říct. To musí posoudit každý sám. Je tomu ale velice blízko. Co se mi líbilo? Výprava. Na filmu je vidět, že si někdo dal hodně záležet. Příjezd Karla Maye na západ nemohl být zpracován lépe. Casting. Karl May je sympaťák svým vlastním způsobem, charisma mu rozhodně nechybí. Vinetou je na začátku spíše takový floutek, což se mi líbí. Nepůsobí to moc nepatřičně. Příběh, který nepůsobí těžkopádně a je poměrně osvěžující. Co se mi naopak nelíbí? Místy trochu moc okázalá kamera kdy Vinetou natřásá svoji postavu v nepřirozených pózách (naštěstí ne často). Až moc časté záběry do slunce které mají být krásné na pohled ale je toho trochu moc. Závěr: Rád bych dal 5 ale to asi ještě nemůžu. Uvidíme příště. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Snímek se bez známek sentimentu odpoutal od nadoblačných výšin naivní dobrodružné romantiky klasické trilogie o šlechetném apačském náčelníkovi a jeho bílem bratrovi z šedesátých let minulého století, s níž jsem vyrůstala - a sestoupil o pár pater níž, aby se alespoň vzdáleně přiblížil drsné realitě Divokého západu ... možná se bál, že by pragmatická a občas nemístně cynická současnost nepřijala téměř pohádkovou story, kterou svým čtenářům kdysi naservíroval Karel May - a kterou respektoval i Harald Reinl. Přesto se k jejich odkazu hlásí - stejně jako hudební doprovod, v němž se legendární melodie původních filmů proplétá se zbrusu novými tóny. I když se dějová linie v tvůrčím rozletu rozhodla zachovat jen ty nejzákladnějsí záchytné body příběhu a jinak neponechala takřka kámen na kameni, lze se s ní ztotožnit, neboť si dala záležet: Výprava je velkorysá, lokace fotogenické, hrdinové akceptovatelní (i když ... pro mě osobně je Nik Xhelilaj poněkud akceptovatelnější nežli Wotan Wilke Möhring), zápletka zajímavá (byť si v několika případech počíná mírně řečeno nemotorně) a mantinely jasně dané ... zase jde o boj dobra se zlem, jako už tolikrát - a je nad slunce jasnější, na čí straně máte stát. Slabší 4*. P.S.: Ovšem původní verze je pro mě (tak jako pro mnoho dalších) srdeční záležitostí, která stojí mimo čas a prostor a jakákoli hodnocení ... vlastně teprve tehle počin mě přiměl upravit jí počet přidělených hvězd - možná trochu neobjektivně ... na maximum. ()

Reklama

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Finále mě nutí dát o hvězdu víc. Ale i zbytkový dojem je velmi fajn. Vinnetou jde jiným směrem, než ten původní - to mi rozhodně nevadí. Jedinou chybu vidím v castingu, na který jsem si dlouho zvykal. Jinak jde o kvalitně natočený a poměrně reálný western s povedenou dobrodružnou atmosférou a zručně zachycenou akcí. Boj o most je skvělý a obrovské překvapení. Skvělá výprava a dle mě i lepší, než šedesátkový Vinnetou, který se mi nikdy moc nelíbil... ()

nonick1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně příjemné překvapení. Namísto původního dětinského pojetí, hraničícího místy až s parodií, nabízí film zajímavou kameru, realistické podání prostředí i postav (namísto plochých figurek v původní sérii) a navíc i slušnou výpravu. Uvěřitelný Sam Hawkens tady není šaškujícím popletou, ale samorostlým chlapíkem z divočiny, který by se neztratil ani v Opravdové kuráži. Nápaditá je i citace původního hudebního motivu zakomponovaného do nové hudby. A Saxonia 1860..? No zřejmě slušnej oddíl :-) U mě jednoznačně za čtyři hvězdy. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dúfal som vo vernejšiu adaptáciu knihy, dočkal som sa fanfiction, ktorá má s predlohou spoločné len mená postáv (Nšo-či je šamanka a Tangua ožran?!). Taktiež mi nesadlo realistické spracovanie, ktorému chýba poetika romantizovaného pohľadu na Divoký západ, hoci výprava je o niekoľko úrovní vyššie ako u klasickej verzie zo 60-tych rokov. Pochváliť ale musím kasting Winnetoua, no z Shatterhanda som mal zmiešané pocity. Naopak jednorozmerný naskrz zlý záporák Rattler sa mi nepáčil vôbec. 5/10 ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama