Reklama

Reklama

Raději vidličky než nože

(festivalový název)
  • USA Forks Over Knives (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Forks Over Knives je dokumentem, který vyvrací pevně zakořeněný mýtus o člověku jakožto všežravci. Zkoumá vliv výživy na lidské zdraví a dochází k závěru, že konzumací živočišných produktů (maso, mléko, vejce, atd.) svému tělu neprospíváme, ale naopak vážně škodíme. (Psychor)

Recenze (58)

KRYSIOPICE odpad!

všechny recenze uživatele

Jen debil může ze svého jídelníčku vyřadit veškeré živočišné produkty a zároveň vynechat suplementy jako B12. Stačí zajít například na Wikipedii, která nám dokazuje, že člověk může žít bez B 12, aniž by se to podepsalona psychickém zdraví 5 max 10 let. A zároveň dokazuje, že životní filosofie militantních veganů hlásajicích, že živit se jen zeleninou je přirozené, je vylhaný konstrukt. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_B12 ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Tak nějak ideálně na hraně mezi agitkou a seriozním dokumentem. Ale pořád jsem se nemohl zbavit pocitu, že jim jde stejnou měrou A) o ukázání "špatnosti" zabíjení "nevinných zvířat" a B) o zdraví lidí. A to si vážně myslíte, že bych šel do takového extrému jaký je celorostlinná strava (nebo jak to bylo). Nijak vábně to teda nevypadalo. - 60 % ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Sakra jak já si říkal, že po tomhle už budu jíst jen mrkev a hlívu. A ono ne, hned za dva dny zase přistál na pánvičce kus masa. Každopádně k filmu... Zajímavé. Dokument který donutí přemýšlet, vyvolat diskuzi, hospodskou rvačku, prostě dokáže vyvolat emoce. Přebrání je už pak na divákovi, nicméně filmově povedené. Jen tu stopáž šlo o pár minut zkrátit, nebo nacpat různorodějším obsahem. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

V módní vlně žrádlomentary (chráněno TM) se musel najít někdo přebývající, někdo musí z kola ven. Já vybírám Lee Fulkersona, jehož opus je sice motivujícím, ale jako filmový dokument nepříliš nefungujícím snímkem. Pár zajímavých čísel, dále jenom boring příklady z praxe. Feature lenght stopáž je příliš velkorysá a dává možnost k zaškobrtnutí a nedej bože opakovanému zaškobrtnutí. Fulkerson se nachytal a zaškobrtává několikrát a více to opakuje. 40 % ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Na začiatok podotknem, že síce nie som vegán a zatiaľ ani vegetarián, i keď by som k nemu raz chcel dospieť. Avšak mäso si doprajem skutočne len veľmi ojedinele. S týmto dokumentom si však dovolím zásadne nesúhlasiť. Mám totiž problém velebiť dokument, ktorý divákom sprístupňuje len jednu pravdu, že čisto rastlinná strava je to najlepšie čo môže byť a bojí sa svoj názor konfrontovať s hocičím/kým iným. Samotnú myšlienku Forks Over Knives kvitujem, ale problematika nie je zďaleka tak jednoduchá ako sa ju snaží vykresliť a tteda, že pokiaľ budete jesť výhradne iba zeleninu, občas ovocie máte minimálnu šancu ochorieť na rakovinu, infarkt atď. a dokonca aj už keď ste chorý, tak zásadnou zmenou jedálnička sa priam zázračne uzdravíte. Nevravím, že to nie je pravda, ale ten dokument je značne nadnesený a chce presvedčiť, že by vás stravou vyliečil snáď aj z AIDS. Výskumy z Číny sú síce veľmi zaujímavé, ale všetko podstatné sa tu divák dozvie počas prvej pol hodiny a ďalej sa Forks Over Knives už iba opakuje a omieľa to isté. Osveta je síce potrebná, ale pochybujem, že takáto čistá agitka z niekoho urobí vegána alebo aspoň vegetariána. Celé to je o osobnom presvedčení. A kto ho nemá, holt tomu žiaden lekár, tobôž dokument nepomôže. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama