Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten název docela klame tělem, protože tady o klasického Prášila, tedy Münchhausena. Je to komedie o jednom baronovi a o tom, jaká mohou vzniknout nedorozumění z toho, když se řekne pár lží anebo se něco neřekne. Čí je vlastně Benda syn, to je až do konce záhada. Film není třeskutě vtipný, ale Vlasta Burian mě po nějaké době opět potěšil. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Skvělý Vlasta Burian v maličko nedoceněné komedii o jednou zásadovém záletníkovi, který trošku víc lže... Skvělé je i vedlejší herecké obsazení (např. Nový, Šlégl, Trégl, Marvan atd.). Příjemný film, který dělí od maximálního hodnocení jen krůček, ale nebylo by to fér, vůči ještě lepším Burianovkám. All right!  ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, že se jedná se o jediný film, ve kterém si zahráli bok po boku Vlasta Burian a Oldřich Nový. A možná právě tato skutečnost trochu tříštila můj dojem. Tak předně hrál O. Nový syna Jaroslava Marvana, ačkoli ten byl mladší. Dále hrál domnělého syna Čeňka Šlégla, i když je od sebe dělí jen pár týdnů. A syn mohl být i Medy Valentové a od ní ho dělí jen rok. To byl pro mě rušivý element. Sám Burian navíc nehrál ve filmu zcela prim. Naopak. Ale když možnost dostal, jsem si jistý, že hned několikrát improvizoval. Jedna z jeho neslavnějších rolí navíc teprve přišla za rok. Vše se odehrává na jednom zámku a teprve, když dojde k záměně Arnošta za potomka zcela jiných rodičů nastává ta pravá komedie. Filmaři si navíc utahovali i z mnoha šlechticů, když poukazovali na to, že řada z nich má hodně levobočků. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak asi takhle. Viděl jsem Buriana i v mnoha vtipnějších komediích. Průser to však není. Zasmál jsem se přesně 3x. Ano, počítal jsem to. Vlastně je to slušná sranda. Nutno vzít v potaz rok vzniku(1940). Každá postava ve filmu má svoji vlastní skříň kostlivců a celá sranda je zde postavena právě na záměně těchto skříní. Burian je zde tradičně burianovský a celá další herecká smetánka minulosti mu pěkně nahrává. Moc se mi líbil nebožtík dědeček, který shazoval talíře, když někdo lhal, ale stejně to nevidím na víc než na hodně pěkné 2*. P.S. Hrabě se jmenuje Kochanovský. Někdy je lepší věřit hereckému obsazení, které je v úvodu filmu. Wikipedii mnohdy zpracovávají volové a poté to mají další volové špatně opsáno. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film ma neoslovil. Je viditeľne stavaný na inú generáciu, ešte aj tá generácia pred nami sa na tom dokázala pobaviť, no o nadčasovosti by som pomlčal. Je to síce komédia, no mne tie hlášky nepripadali vtipné, tá konverzačka ma ubíjala, taktiež všeobecne ma Burian nejako neoslovil a Frič točil síce zaujímavé filmy a vysoko hodnotné, no akosi im takmer nikdy neviem prisúdiť najväčšie hodnotenie, lebo takmer vždy si nájdem niečo, čo mi vadí. Tu som to hľadať akosi nemusel, či iba pozorne sledovať, aby niečo také prišlo, lebo to išlo pomimo mňa. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Film bol natáčaný na zámku v obci Pruhonice. (dyfur)
  • Vlasta Burian (Baron Prášil) pri natáčaní často improvizoval. Napríklad pri scéne prednesu reči vo veľkej sále pred tridsiatimi lesníkmi namiesto vety „Pánové! Můj slavný předek byl vynikající střelec. Na jeho světlou památku zvedám tuto drahocennou číši!" zaznelo "Pánové, můj prapradědeček měl takovou ránu, jako z vás málokdo. A popojedem, že jo?" (Raccoon.city)

Reklama

Reklama